Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ : Επικίνδυνες διολισθήσεις της Κυπριακής ηγεσίας


Επικίνδυνες διολισθήσεις της Κυπριακής ηγεσίας, που αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος
 
Γράφει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ Πρέσβυς ε.τ.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, μιας καθαρά χριστιανικής εορτής, οι θεατές είδαν στους τηλεοπτικούς δέκτες τους όχι, ως συνήθως, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απευθύνει τις παραδοσιακές ευχές, αλλά πλάι πλάι τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που παρουσιάζεται ως «πρόεδρος» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου». Ο Πρόεδρος της Κύπρου απηύθυνε ευχές στα Τουρκικά. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στα Ελληνικά. Την επομένη τα διεθνή πρακτορεία, εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί, μεταξύ αυτών το CNN και το Euronews, έκαναν λόγο για Ελληνοκύπριο και για Τουρκοκύπριο Πρόεδρο! Οι υποβολείς των «συμβολικών» αυτών κινήσεων, που προάγουν δήθεν τη διακοινοτική προσέγγιση, ήξεραν καλά τη δουλειά τους. Ήθελαν να προβάλουν την ιδέα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ισότιμοι Πρόεδροι, σύμφωνα με τη βάση των διεξαγομένων διακοινοτικών συνομιλιών της «διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Το ολίσθημα αυτό δεν είναι, δυστυχώς, το μόνο. Λίγες μέρες μετά, «οι δύο ηγέτες» όπως αναφέρονται, έδωσαν κοινή συνέντευξη στο Τουρκικό CNN. Η συνέντευξη αναδημοσιεύθηκε και από την Τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Ο Κύπριος Πρόεδρος ήταν πολύ ευγενικός με την Τουρκία. Δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την Τουρκική εισβολή και κατοχή, τη μαζική παραβίαση στην Κύπρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Το μόνο που βρήκε να πει ήταν η Τουρκία να στηρίξει τις διακοινοτικές συνομιλίες και τις προσπάθειες «των δύο ηγετών». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό και εξέφρασε την αισιοδοξία του για «λύση» μέχρι τον Μάρτιο!

Τα ολισθήματα αυτά της Ελληνικής πλευράς είναι συνεχή και άρχισαν ως «χειρονομίες» για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, που θα βοηθούσε τις συνομιλίες και θα έστελνε μηνύματα αισιοδοξίας. Η κατασκευασμένη όμως αυτή αισιοδοξία γίνεται αναλώμασι της Ελληνικής πλευράς και οδηγεί σε εγκλωβισμό της, για να αποδεχθεί ως μη αναστρέψιμη την πορεία προς τη «λύση». Στο πνεύμα αυτό, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με την ένθερμη υποστήριξη του ΑΚΕΛ, που διεκδικεί πάντα την «πρωτοπορία» στην «προσέγγιση» με τους Τουρκοκυπρίους, έφτασε στο σημείο να μιλήσει από του βήματος της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ για «κοινό όραμα» με τον Μουσταφά Ακιντζί. Δεν είπε μια λέξη για την Τουρκική εισβολή και κατοχή για να μη παραβλάψει δήθεν τις συνομιλίες, αλλά ταύτισε το όραμά του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ο τελευταίος όμως στάθηκε στην εξέδρα και συνεόρτασε με τον Ταγίπ Ερντογάν και άλλη φορά με τον Νταβούτογλου την Τουρκική εισβολή, την οποία χαιρέτισε ως μεγάλη μέρα για τους Τουρκοκυπρίους.

Σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή του, ο ίδιος επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκικής πλευράς για εγγυήσεις της Τουρκίας και παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων, για παραμονή όλων των εποίκων, για εκ περιτροπής προεδρία, για μη επιστροφή της Μόρφου, για επιστροφή της Αμμοχώστου, για την ακρίβεια ενός μικρού μέρους της Αμμοχώστου, αλλά έναντι επίσημης αναγνωρίσεως του ψευδοκράτους, με τη «νομιμοποίηση» του ανοίγματος του λιμένος της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των περιουσιών και άφησε να εννοηθεί ότι τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για αποζημιώσεις (25-30 δισ. δολάρια) θα προέλθουν, κατά μεγάλο μέρος, από το φυσικό αέριο της Κύπρου. Με την ίδια ευκαιρία, δήλωσε ότι εάν «η Ελληνοκυπριακή» πλευρά αποπειραθεί να εκμεταλλευθεί «μονομερώς» τους πόρους του φυσικού αερίου, θα υπάρξει κρίση, γιατί η Άγκυρα δεν θα παραμείνει αδρανής.

Απεκάλυψε, με την ίδια ευκαιρία, ότι η αποχώρηση του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» από την Κυπριακή ΑΟΖ έγινε με αντάλλαγμα την αναστολή των γεωτρήσεων από την ΕΝΙ, με πρόσχημα τη συντήρηση του γεωτρύπανου. Η ΕΝΙ επανήλθε με παράταση για δύο χρόνια του συμβολαίου της με την Κυπριακή Δημοκρατία σε τρία οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Δεν προγραμματίζει όμως σύντομα γεωτρήσεις, αναμένοντας, προφανώς, τη διευκρίνιση της πολιτικής καταστάσεως και αν θα οδηγηθεί το Κυπριακό σε «λύση».

Η αλυσίδα των απαράδεκτων διολισθήσεων του Κυπρίου Προέδρου με ενέργειες, που αναβαθμίζουν, ντε φάκτο, το ψευδοκράτος, είναι, δυστυχώς, πολλές και συνεχείς:

• Άρχισαν με κοινό περίπατο Αναστασιάδη και Ακιντζί στην ελεύθερη Λευκωσία. Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται στον αρχηγό ενός παρανόμου καθεστώτος να εισέρχεται στην ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία και επιπλέον να συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πώς είναι δυνατόν η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία να παραβιάζει και ουσιαστικά να ακυρώνει τα ψηφίσματα 641 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και ζητούν από όλες τις χώρες να μην το αναγνωρίσουν και να μην έχουν επαφές και σχέσεις μαζί του;

• Οι διολισθήσεις συνεχίσθηκαν με «επίσκεψη» του Προέδρου στα κατεχόμενα για «να πιει καφέ» με τον Ακιντζί. Χειρότερα ακόμη, δέχθηκε να πάει αργότερα με αυτοκίνητο στην Αμμόχωστο, χωρίς τον θυρεό και τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ιδιώτης. Αντιθέτως, ο ίδιος δέχθηκε να έρθει ο Ακιντζί στην ελεύθερη Κύπρο, για να συνεγκαινιάσει μ' αυτόν το Μουσείο Κληρίδη, έχοντας όμως στο αυτοκίνητό του τον θυρεό και τη σημαία του ψευδοκράτους!

• Τη σκυτάλη την πήραν στη συνέχεια, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί Εξωτερικών, περιλαμβανομένων των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας. Οι τελευταίοι, όταν επισκέφθηκαν τη Λευκωσία, πέρασαν στα κατεχόμενα και συνάντησαν τον Μουσταφά Ακιντζί στο «Προεδρικό» του Μέγαρο.

Πού οδηγεί η πολιτική αυτή; Αυτό το αγωνιώδες ερώτημα θέτουν όσοι παρακολουθούν μια πορεία στο Κυπριακό, που οδηγεί, αν δεν αναστραφεί, σε Τουρκικό διπλωματικό θρίαμβο, όταν η Άγκυρα βρίσκεται σε μια δυσχερέστατη θέση και οι στρατηγικές ισορροπίες αλλάζουν καταλυτικά στην περιοχή. 



Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος:
Η τουρκοποίηση όλης της Κύπρου είναι ο τελικός στόχος της Τουρκίας

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στην Κύπρο. Η Άγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω από τη μόνιμη βλέψη της, που 41 χρόνια μετά τον «Αττίλα» παραμένει η ίδια: η κατάκτηση ολόκληρης της Μεγαλονήσου. Και έκαναν τραγικό λάθος όσοι από τη σημερινή ηγεσία της Κύπρου έτρεξαν να πουν αμέσως μετά την εκλογή του νέου τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακιντζί ότι είναι... μετριοπαθής και δεν ταυτίζεται με τις ακραίες θέσεις της Άγκυρας. 

Γρήγορα προσγειώθηκαν στη σκληρή πραγματικότητα, που διαχρονικά είναι η ίδια: Ο «Πρόεδρος» του τουρκοκυπριακού «κράτους» είναι απλό εκτελεστικό όργανο των εντολών της Άγκυρας. Όπως ήταν και ο Έρογλου, ο Ταλάτ και όλοι οι προηγούμενοι. Αυτές τις ψευδαισθήσεις επισημαίνει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος σίγουρα γνωρίζει τι γίνεται στο παρασκήνιο και κυρίως τις πιέσεις της Αμερικής προς την Αθήνα και τη Λευκωσία για άμεση λύση του Κυπριακού, που κάθε άλλο παρά θα ικανοποιεί τις ελληνοκυπριακές θέσεις και για άλλη μια φορά θα κάνει αποδεκτές τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Λύση που θα ανοίγει διάπλατο τον δρόμο για πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου. Και αυτά τα «μηνύματα» είναι σε γνώση της Αθήνας, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και παραγόντων που σήμερα είναι εκτός ενεργού δράσης. Σε αυτά που... μαγειρεύουν πίσω από την πλάτη του κυπριακού λαού αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος, επισημαίνοντας:

«Ο τελικός στόχος της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος και δεν αλλάζει με την εναλλαγή των προσώπων στις διάφορες θέσεις, αλλά παραμένει μόνιμος και συνίσταται στην κατάκτηση και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Έχουμε χρέος, πάση θυσία, να ματαιώσουμε τους τουρκικούς στόχους. Να σταματήσει αμέσως κάθε ενέργειά μας που διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδίων του κατακτητή, είτε είναι οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων, είτε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, είτε απεμπόληση των κατεχόμενων περιουσιών μας». Τονίζει, επίσης, ότι «θα πρέπει αμέσως να παύσουμε να δίνουμε στους τρίτους άλλοθι, με το να παρουσιαζόμαστε έτοιμοι για υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Όσοι διατείνονται ότι η πάροδος του χρόνου εδραιώνει την κατοχή θα πρέπει να ξέρουν πως είναι οι συνεχείς υποχωρήσεις μας που μας οδηγούν σ' ένα τέτοιο αποτέλεσμα». 

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: