Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Προστασία από τα κουνούπια




Προστασία από τα κουνούπια
Έφτασε και για φέτος η εποχή του πολέμου με τα... κουνούπια, καθώς αυτή την περίοδο γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το πρόβλημα είναι έντονο, ειδικά σε οικισμούς κοντά σε λιμνάζοντα νερά, ωστόσο εντοπίζεται ακόμη και στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη.
 Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν πιο δραστικά -σε σχέση με παλαιότερες χρονιές - μέτρα από την πολιτεία, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο κατά των ασθενειών που μεταδίδουν τα κουνούπια, ενώ μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι εκείνα τα μέτρα που αποτρέπουν την επαφή μαζί τους.
«Τα κουνούπια, εκτός της όχλησης που προκαλούν, είναι φορείς αρκετών ασθενειών για τον άνθρωπο, όπως ελονοσία, δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, κίτρινος πυρετός και ιός του Δυτικού Νείλου», εξηγεί ο γεωπόνος, εντομολόγος, διδάκτωρ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητής στο τμήμα Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Αντώνιος Μιχαηλάκης.
«Η ορθή αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι ευθύνη της πολιτείας. Καλείται όμως και ο πολίτης να εφαρμόσει μέτρα ατομικής προστασίας απέναντι στο συγκεκριμένο έντομο». Όπως τονίζει ο κ. Μιχαηλάκης: «Το βασικότερο μέτρο είναι ο περιορισμός ή η εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης γύρω από τις κατοικίες. Σχετικές συμβουλές, αλλά και πλήθος επιστημονικών πληροφοριών για τα κουνούπια, μελέτες, βίντεο με διαλέξεις κ.ά., αναρτούμε στο www.conops.gr. Για να μεταδώσει ένα κουνούπι ασθένεια κατά τη διάρκεια του τσιμπήματος, θα πρέπει νωρίτερα να έχει λάβει το αντίστοιχο παθογόνο που μπορεί να μεταδώσει. Τα παθογόνα που μπορούν να μεταδοθούν με τα κουνούπια προσλαμβάνονται με το "γεύμα" αίματος από τον ξενιστή που φέρει το παθογόνο και στη συνέχεια μεταφέρονται με το σάλιο του κουνουπιού στον νέο ξενιστή», αναφέρει ο έμπειρος εντομολόγος.
Χρήσιμες συμβουλές
Εκτός από τις σήτες σε πόρτες και παράθυρα, αλλά και τα εντομοαπωθητικά, γνωρίζοντας τις «συνήθειες» των κουνουπιών, μπορούμε να επέμβουμε εγκαίρως όταν είναι «εγκλωβισμένα» ως προνύμφες στο νερό, αντί να κυνηγάμε τα «ακμαία φτερωτά άτομα».
Οι πιθανές εστίες στο σπίτι και στον ευρύτερο χώρο είναι:
Σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές. Το νερό σε αυτά θα πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα πιατάκια επίσης από τις γλάστρες θα πρέπει να αδειάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Πολλές φορές οι σχάρες των φρεατίων αποχέτευσης φράζουν από φύλλα, κομμένο γρασίδι ή άλλα σκουπίδια του κήπου, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή του νερού προς το δίκτυο αποχέτευσης.
Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στον χλοροτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να υπάρχει φροντίδα ώστε να αποστραγγίζουν καλά.
Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά, καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δέντρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.
• Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.
• Τεχνητές λιμνούλες ή οποιαδήποτε φυσική ή μη συγκέντρωση στάσιμου νερού αποτελούν ιδανικές εστίες ανάπτυξης των εντόμων αυτών.
• Ανοιχτά ή σπασμένα παράθυρα, φεγγίτες ή οπές εξαερισμού προσφέρουν εύκολες οδούς εισόδου των κουνουπιών προς το εσωτερικό των σπιτιών. Το κλείσιμο των ανοιγμάτων αυτών με λεπτή ανθεκτική σήτα είναι απαραίτητο.
• Οι πισίνες θα πρέπει να αδειάζουν όταν δεν χρησιμοποιούνται, καθώς και το νερό που πολλές φορές κατακρατείται από τα καλύμματα με τα οποία σκεπάζονται.
• Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
• Τα κουνούπια συχνά επιλέγουν να γεννήσουν τα αβγά τους στο νερό που συγκεντρώνεται σε δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και σε μικρά τενεκεδένια κουτιά που πολλές φορές υπάρχουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του κήπου. Για όσα από αυτά δεν μπορούν να απομακρυνθούν, θα πρέπει να υπάρχει φροντίδα ώστε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους, ανοίγοντας ίσως τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντας τα.
ΥΓΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: