Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Ο ρόλος του καλίουΧαμηλή αρτηριακή πίεση: Ο ρόλος του καλίου
Το κάλιο της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, σύμφωνα με τα νεώτερα επιστημονικά ευρήματα.
Μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου στο Τέξας συμπεριέλαβε πάνω από 3.000 εθελοντές στους οποίους μετρήθηκε η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής στα ούρα.
Οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν Αφροαμερικανοί, οι οποίοι γενικά ακολουθούν διατροφή φτωχή σε κάλιο.
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα άτομα που λαμβάνουν κάλιο από τη διατροφή έχουν λιγότερο κάλιο στα ούρα, από ό,τι άτομα που έχουν περισσότερο κάλιο στη διατροφή τους. Οι μετρήσεις καλίου στα ούρα των συμμετεχόντων αντιπαρατέθηκαν με την αρτηριακή τους πίεση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο χαμηλό ήταν το κάλιο στα ούρα (που σήμαινε χαμηλότερη πρόσληψη καλίου από τη διατροφή), τόσο υψηλότερη ήταν η πίεση.
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης των γιατρών του πανεπιστημίου του Τέξας επιβεβαιώνουν αυτά προηγούμενης μελέτης για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, που έδειξε συσχετισμό μεταξύ χαμηλού καλίου και υψηλής πίεσης.
Επιπροσθέτως, ανέφεραν ότι σε άλλες εργαστηριακές έρευνες διαπιστώθηκε ότι το γονίδιο WNK1 ευθύνεται για την επίδραση του καλίου στην αρτηριακή πίεση.
Οι ειδικοί παροτρύνουν τους πάσχοντες να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως είναι οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ κ.λπ. ώστε να βοηθούν τον οργανισμό τους να διατηρεί χαμηλά την αρτηριακή πίεση.
Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι εξαιρετικά σημαντική για τον  οργανισμό και την καταπολέμηση πολλών ασθενειών.


 Εννιά τροφές με περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα

Μπορεί η μπανάνα να «φημίζεται» για την περιεκτικότητά της σε κάλιο, όμως στην πραγματικότητα παρέχει λιγότερο από 10% της ποσότητας που χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση. Ένας ενήλικας χρειάζεται 4.700 mg την ημέρα και μια μπανάνα παρέχει περίπου 420 mg.
Το πολύτιμο μέταλλο είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, για την προστασία από τις κράμπες, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος.
Δείτε με ποιες άλλες τροφές μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε κάλιο.
1. Κίτρινη κολοκύθα
Ένα φλιτζάνι παρέχει 582 mg καλίου.
2. Ενταμάμε (φασολάκια σόγιας)
Ένα φλιτζάνι παρέχει 676 mg καλίου. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, αφού παρέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για μυϊκή ανάπτυξη.
3. Πατάτες
 Μια γλυκοπατάτα παρέχει 542 mg καλίου, ενώ μια λευκή 941 mg. Τόσο η γλυκοπατάτα όσο και η λευκή πατάτα είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Α.
4. Σέσκουλο
 Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σέσκουλο παρέχει 961 mg καλίου. Το λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Κ και C.
5. Παντζάρι
 Ένα φλιτζάνι παρέχει 518 mg καλίου. Είναι επίσης καλή πηγή φυλλικού οξέος, μαγγανίου, χαλκού, φυτικών ινών, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης C, σιδήρου και βιταμίνης Β6.
6. Σάλτσα ντομάτας
 Ένα φλιτζάνι παρέχει 728 mg καλίου.
7. Μαύρα φασόλια
Ένα φλιτζάνι παρέχει 739 mg καλίου. Είναι καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών, σιδήρου, φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού και ψευδαργύρου.
8. Λευκά φασόλια
 Ένα φλιτζάνι παρέχει 1.189 mg καλίου. Παρέχουν επίσης πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καθώς και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων.
9. Καρπούζι
Δύο φέτες παρέχουν 641 mg καλίου. Επίσης, το λυκοπένιο που περιέχει το καρπούζι έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Reader’s DigestΠηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: