Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

«Χρέος» η πάταξη της φοροδιαφυγής




«Χρέος» η πάταξη της  φοροδιαφυγής
Κάθε άλλο παρά μυστικό είναι ότι ανάμεσά μας ζει και κινείται ένα ποσοστό ευδαιμόνων συμπολιτών μας. Δικαίωμά τους να απολαμβάνουν τα πλούτη τους. Να τα επιδεικνύουν, ακόμη και σε καιρούς ανέχειας και φτώχειας για την πλειονότητα του πληθυσμού. Αρκεί μόνο να ευημερούν νομίμως, να μη φοροδιαφεύγουν - φοροαποφεύγουν, να μην ξεπλένουν πόρους από σκοτεινές πηγές κι όλα τα συναφή. Για παρόμοιες «αμαρτίες» στην Κόλαση του Δάντη θα κατασπάρασσε τους ενόχους ο Κέρβερος.
Τον ρόλο αυτόν, με τη μεταφορική έννοια, αναλαμβάνουν οι διώκτες του οικονομικού εγκλήματος. Ερευνώντας κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι διάγουν βίο εκατομμυριούχων. Χωρίς να εμφανίζονται ως τέτοιοι. Αρχίζοντας από εκείνους που δαπανούν απλησίαστα ή και αμύθητα για τους κοινούς θνητούς ποσά χάριν των χριστουγεννιάτικων διακοπών και διασκεδάσεων.
Στο παρελθόν παρόμοιοι έλεγχοι είχαν αποδώσει σχετικά μεγάλα έσοδα για το Δημόσιο Ταμείο. Η υπόθεση, όμως, πλην της οικονομικής πτυχής, έχει κατεξοχήν ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις. Δεν είναι απαραίτητες ειδικές γνώσεις και πηγές πληροφόρησης για να προσδιοριστούν και να ταυτοποιηθούν οι διαβιούντες σε αυτές τις πλουσιοπάροχες οάσεις μέσα σε μια οικονομική έρημο. Πέραν μιας παραδοσιακής ελίτ, είναι ορατό ότι εκεί κυριαρχούν οι «πλουτίσαντες επί κρίσης». Ο όρος κατ’ αναλογία με τον πολύ γνωστό τις προηγούμενες δεκαετίες «πλουτίσαντες επί Κατοχής». Αυτόν που συνιστούσε ένα από τα βαρύτερα κοινωνικά «κατηγορώ».
Πρόκειται κυρίως για εκείνους που είδαν στην κρίση την ευκαιρία για ανέντιμα εισοδήματα και λεηλασίες. Με σημαίες ευκαιρίας, τυχοδιωκτισμούς και αμείλικτη εκμετάλλευση. Από τους τοκογλύφους έως τους δολίως πτωχεύοντες. Σε βάρος, πάντα, αυτών που σηκώνουν στις πλάτες τους το φορτίο της λιτότητας. Οι έλεγχοι, όμως, της χλιδής πέραν της φορολογίας ενδιαφέρουν και τη Δικαιοσύνη. Από το «κοσκίνισμα» των υπερπολυτελών διαβιώσεων και των υπέρογκων δαπανών προκύπτουν ουκ ολίγες υποθέσεις. Για προϊόντα εγκληματικών ενεργειών μέχρι και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Αν και οι Κέρβεροι των αρμόδιων διωκτικών μηχανισμών χρειάζεται να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα των ελέγχων τους κατά την εορταστική περίοδο. Αναλυτικά, μάλιστα, στο πλαίσιο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Επειδή το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Με την ευκαιρία, περιττό να επισημανθεί ότι ειδικά αυτές τις ημέρες είναι απαραίτητοι οι πυκνοί έλεγχοι. Για την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία των καταναλωτών και την αποφυγή της αισχροκέρδειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: