Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Η 25χρονη περιπέτεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου




ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Η 25χρονη περιπέτεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τραγελαφικά επίκαιρη είναι η περιπέτεια που βιώνει εδώ και 25 χρόνια ένα άγαλμα ατούς δρόμους της Αθήνας. Πρόκειται για τον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ανήκει στο κράτος από το 1992 αλλά οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τον τοποθετήσουν σε κάποιο σημείο της πρωτεύουσας. Ο ατελείωτος μαραθώνιος της χωροθέτησης του είναι ιστορία για γέλια και για κλάματα. Ο ορειχάλκινος ανδριάντας, που φυλάσσεται ακόμη σε αποθήκη του Μουσείου Μπενάκη, αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία, σχεδόν έφηβο, χωρίς να κρατά όπλα, να ιππεύει τον περίφημο Βουκεφάλα. Είναι έργο του σημαντικού γλύπτη Γιάννη Παππά, ύφους 3,50 μέτρων και βάρους 1.200 κιλών. Η μελέτη του ξεκίνησε από τον γλύπτη το 1941 και η χύτευση ολοκληρώθηκε το 1973.
Το 1992, με το ζήτημα των Σκοπίων σε έξαρση, ο ανδριάντας εκτέθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη στη διάρκεια αναδρομικής έκθεσης του γλύπτη. Το υπουργείο Πολιτισμού το αγόρασε έπειτα από λίγο επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη. Έως το 2002 η υπόθεση ξεχνιέται, μέχρι που δωρίζεται στον Δήμο Αθηναίων λίγο πριν η κ. Μπακογιάννη αναλάβει δήμαρχος. Από εκεί και μετά ξεκινά ένα απίστευτο δρομολόγιο ανάμεσα σε διάφορα σημεία της πόλης.
Το 2010 και λίγο πριν παραδώσει τη δημαρχία ο Νικήτας Κακλαμάνης, λαμβάνεται απόφαση να εγκριθούν οι μελέτες που είχαν γίνει και να τοποθετηθεί στην πλατεία Κοτζιά, αφού προηγουμένως είχαν εξετασθεί διάφορες άλλες θέσεις (Ομόνοια, πλατεία Δικαιοσύνης, πάρκο Ριζαρείου, αρχή Συγγρού), για τις οποίες άλλοτε διαφωνούσε το ΚΑΣ, άλλοτε ο δήμος και άλλοτε ο γλύπτης. Έτσι, το θέμα καταλήγει στα χέρια του Γιώργου Καμίνη.
Σε δημοτικό συμβούλιο της 20/6/2011, ο κ. Κακλαμάνης ως αντιπολίτευση δηλώνει ενοχλημένος «ως Έλλην διότι τα Σκόπια πλήρωσαν 7.000.000 ευρώ στη Φλωρεντία και έφτιαξαν παρόμοιο, τον αντέγραψαν (!)». «Αν δείτε το άγαλμα, είναι παρόμοιο... 32 μέτρα ύψος, που μπαίνει στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων».
Λίγο μετά δεν χάνει την ευκαιρία ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και τότε δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μιχαλολιάκος να υπερφαλαγγίσεί: «Οι Σκοπιανοί σκυλεύουν την ιστορία μας και εμείς για 45.000 ευρώ, δεν θα βάλουμε ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η δημοτική αρχή απαντά τότε πως δεν προχωρά η λύση της πλατείας Κοτζιά γιατί εκεί υπάρχει άλλο γλυπτό και δεν συμφωνεί η δημιουργός του να μετακινηθεί.
Θα φθάσει ο Απρίλιος του 2015 για να αποφασισθεί νέα θέση στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στην τριγωνική νησίδα απέναντι από το άγαλμα του Βύρωνα. Και τι δεν ακούστηκε σε κείνη τη συνεδρίαση. Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρήγας Αξελός, να προτείνει νέα μελέτη για καταλληλότερο σημείο. Τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να μακρηγορεί για να καταλήξει πως το σημείο είναι ακατάλληλο και να διαμαρτύρεται που η πρόεδρος Νέλλη Παπαχελά δεν του δίνει τον λόγο. Τη Χρυσή Αυγή να μεγαλουργεί και πάλι καθώς ο Χρήστος Γούδης λέει πως θα δημιουργήσει συνειρμούς η τοποθέτηση ενός εφήβου κοντά στον λόρδο Βύρωνα και η Δήμητρα Βελέντζα διαμαρτύρεται που «δεν έχουμε γεμίσει την Ελλάδα με μεγαλοπρεπή αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»...
Τον Νίκο Σοφιανό (ΚΚΕ) να θυμάται την καταστροφή των Θηβών και τον Γ.Π. Αποστολόπουλο τον Λαμιακό πόλεμο και τον Αντίπατρο. Τον Θ. Βερέμη να λέει πως ο Αλέξανδρος «δεν ήταν και πολύ καλός για την Αθήνα αλλά δεν πειράζει». Τέλος, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ.Χ. Αποστολόπουλο να επιμένει πως δεν μπορεί να συνεχιστούν άλλο οι βόλτες του αγάλματος στην πόλη!
Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η τοποθέτηση του αγάλματος δεν έχει ακόμη γίνει και σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο Γ.Χ. Αποστολόπουλος ενημέρωσε ότι όλα είναι έτοιμα αλλά ο δήμος περιμένει την ειδική βάση που ζήτησε να κατασκευαστεί ο γιος του γλύπτη Αλέκος. 

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: