Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Σαγκουίνι: Το κόκκινο πορτοκάλι




Σαγκουίνι: Το κόκκινο πορτοκάλι

Είναι γνωστό ως το κόκκινο πορτοκάλι. Μιλάμε φυσικά για το σαγκουίνι, που είναι μια ποικιλία πορτοκαλιού με βαθύ κόκκινο χρώμα, σχεδόν στο χρώμα του αίματος. Το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της σάρκας του οφείλεται στην παρουσία φυσικών χρωστικών, των ανθοκυανινών, που είναι κοινές σε πολλά μοβ λαχανικά και φρούτα, αλλά όχι στα εσπεριδοειδή. Έχει ονομαστεί και ως το πορτοκάλι της Σικελίας, καθώς αντιπροσωπεύει το 65% της τοπικής καλλιέργειας της περιοχής και συλλέγεται από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο. Τα σαγκουίνια ήρθαν στην Ευρώπη από την Κίνα τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στη μαγειρική για να δίνουν οξύτητα, άρωμα και χρώμα στα φαγητά.
Τα τρία πιο συνηθισμένα είδη είναι το Tarocco (καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία), το Sanguinello (το οποίο προέρχεται από την Ισπανία ) και το Moro, το πιο καινούργιο από τα τρία. Το Moro είναι το πιο πολύχρωμο σαγκουίνι, με μια βαθιά κόκκινη σάρκα και ένα δέρμα με έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι πιο πικρό από το Tarocco ή το Sanguinello και πιστεύεται ότι προήλθε, στις αρχές του 19ου αιώνα, από μια περιοχή γύρω από το Lentini (στην επαρχία των Συρακουσών στη Σικελία) ως μετάλλαξη του Sanguinello. Η γεύση και το άρωμά του είναι πιο έντονα από ό,τι σε ένα κανονικό πορτοκάλι. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από οποιαδήποτε ποικιλία πορτοκαλιού που καλλιεργείται στον κόσμο. Ιδιαίτερ μνεία για τα ιταλικά λόγω του γόνιμου εδάφους που περιβάλλει την Αίτνα, και επιπλέον γιατί γενικότερα ξεφλουδίζεται πιο εύκολα από τα άλλα.



Ποιες οι διαφορές του με το πορτοκάλι

Από διατροφικής άποψης, το σαγκουίνι βρίσκεται αρκετά κοντά με το πορτοκάλι. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες. Παράλληλα, προσφέρει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, φυλλικού οξέος και καλίου, αλλά και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Ίσως όμως το βασικότερο ευεργετικό διατροφικό χαρακτηριστικό που έχει το σαγκουίνι και το κάνει να υπερτερεί διατροφικά από το πορτοκάλι είναι τα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά συστατικά του. Περιέχει (όπως και το πορτοκάλι) καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Πολυφαινόλες και φλαβανόλες, σε συνδυασμό με την υψηλότατη δόση βιταμίνης C που περιέχεται στο σαγκουίνι, προστατεύουν καθημερινά τον οργανισμό μας από την καταστρεπτική δράση των ελεύθερων ριζών που παράγονται λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του καθημερινού στρες, του καπνίσματος κ.ά. Ίσως όμως το πιο σημαντικό είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες.

 
Ανθοκυανίνες: Οι προστάτες της υγείας μας
Οι ανθοκυανίνες ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φλαβονοειδών και είναι τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλεται το έντονο κόκκινο - πορτοκαλί και μπλε - μοβ χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών. Στις πιο πλούσιες πηγές ανθοκυανινών ανήκουν τα βατόμουρα, οι μαύρες σταφίδες, οι φράουλες και οι χυμοί τους, οι κόκκινες και μοβ ποικιλίες σταφυλιών, το κόκκινο κρασί, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, οι μελιτζάνες, το κόκκινο λάχανο και φυσικά το σαγκουίνι. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονη ερευνητική δραστηριότητα γύρω από τις ανθοκυανίνες, την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και την επίδρασή τους στην υγεία και την πρόληψη ασθενειών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτίωση δεικτών που αφορούν την υγεία των αγγείων, ενώ παράλληλα οι ανθοκυανίνες πιθανόν να ασκούν και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, σημαντική φαίνεται να είναι η συμβολή των ανθοκυανινών στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της μνήμης και την καθυστέρηση της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.
πηγή vita.gr
Το διαβάσαμε εδώ : http://www.femalevoice.gr/2018/03/blog-post_73.html
Σημείωση kgrek. Αυτή η  ανάρτηση που με έφερε χρόνια πίσω στην πρώτη δεκαετία της ζωής μου στο Μεσολόγγι της δεκαετίας του ‘50 και μου θύμισε ένα Μεσολογγίτη φίλο των γονιών μου τον κ. Καρκανιά που είχε κτήματα με τέτοια πορτοκάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: