Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Αίγιο, η πόλη των 3 Όσκαρ



Αίγιο, η πόλη των 3 Όσκαρ

Βραδιά Όσκαρ χθές και η ταινία του Λάνθιμου έλαβε το Όσκαρ του Α’ Γυναικείου ρόλου μετά την βράβευση της ηθοποιού Ολίβια Κόλμαν.
Γνωρίζετε όμως ότι το Αίγιο είναι η πόλη των 3 Όσκαρ; Ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο, ο Ερμής Παναγιωτόπουλος ή Hermes Pan ήταν ο χορογράφος του θρυλικού Φρεντ Αστέρ. Είχε 17 ταινίες μαζί του συμπεριλαμβανομένων και των 10 ταινιών του με Τζίντζερ Ρότζερς. Πρώτα δούλευε τα βήματα με τον πρώτο και ακολουθούσε η δεύτερη «Με τον Φρεντ ήμουν η Τζίντζερ, και με τη Τζίντζερ ήμουν ο Φρεντ….. κάποιες φορές φορούσα τα ψηλοτάκουνα της Τζίντζερ για να χορέψω με τον Αστέρ σε πραγματικές συνθήκες!. Ο Φρεντ τον αποκαλούσε «ο άνθρωπος πίσω από όλες τις ιδέες μου», συχνά δε, λόγω της ομοιότητάς τους, ο Παν τον ντούμπλαρε σε κάποιες εντυπωσιακές φιγούρες επί της οθόνης.



Κέρδισε το βραβείο Όσκαρ για το «Damsel in Distress» (1936) όταν η Ακαδημία έδινε ακόμη βραβείο για το καλύτερο χορευτικό. Έτσι το Όσκαρ του θεωρείται συλλεκτικό αφού δόθηκαν συνολικά μόνο τρία! Ήταν αυτός που το 1960 χορογράφησε την είσοδο της Ελίζαμπεθ Τέιλορ ως Κλεοπάτρα στη Ρώμη, στην θρυλική ταινία. Σχεδόν μόνιμος συνοδός της Ρίτας Χέιγουορθ σε όλα τα πάρτι του Χόλιγουντ ήταν αυτός που κρατούσε το φέρετρο στην κηδεία της. Το εντυπωσιακό νεοκλασικό του 1860 της οικογένειας Παναγιωτόπουλου, χρυσοχόου στο επάγγελμα με μεγάλη περιουσία, ο "Ωνάσης" της εποχής του, έχει περιέλθει στην κατοχή του Δήμου ως πολιτιστικό κέντρο.


Από το Αίγιο ήταν και ο Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, γνωστός ως Αλεξάντερ Πέιν, δύο φορές νικητής του βραβείου Όσκαρ για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο «Πλαγίως/ Sideways (2004) και «Οι Απόγονοι/The Descendants (2011) και τρεις φορές υποψήφιος για το Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη. «Ο παππούς έφυγε από το Αίγιο το 1912-1913 και έφθασε στην Νεμπράσκα που τότε ήταν Άγρια Δύση. Κάποιος Έλληνας είχε πυροβολήσει έναν αστυνομικό και υπήρχε προκατάληψη εναντίον τους, τους έβαζαν με το ζόρι στα τρένα και τους έδιωχναν. Για να ανοίξει το εστιατόριο του αναγκαστικά άλλαξε το επώνυμο του και διάλεξε το Πέιν που στα αγγλικά σημαίνει πόνος, αν και το έγραφε Payne. Στην φωτο δείχνει την φωτογραφία του ίδιου, όταν το 1966, σε ηλικία 5 ετών επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Αίγιο και πόζαρε στη βιτρίνα του μαγαζιού του παππού του, που τότε λειτουργούσε ως μαγαζί υαλικών.


Χθες το βράδυ ο Γιώργος Λάνθιμος από την ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου, την σειρά “Δέκα Mικροί Mήτσοι”, το βιντεοκλίπ «Άντεξα» του Σ. Ρουβά, προπομπός του Κυνόδοντα και την καλύτερη τηλεοπτική διαφήμιση των τελευταίων δεκαετιών «Πουτ δε κοτ ντάουν σλόλιε» διεκδίκησε 10 βραβεία με την ταινία του "Η ευνοούμενη". Τελικά η ταινία του βραβεύθηκε με το Όσκαρ Α’ γυναικείου Ρόλου

Πληροφορίες από ανάρτηση του Δημ Τριάντου (facebook/Δημήτρης Τριάντος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: