Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Το μυστήριο της ανασκαφής στη Σίβα



Το μυστήριο της ανασκαφής στη Σίβα

Τον Ιούλιο του 2018 ένα δημοσίευμα ήλθε να ταράξει την «ηρεμία» ετών σχετικά με ένα «ξεχασμένο» αρχαιολογικό θέμα που το 1995 είχε αναστατώσει την Αίγυπτο την Ελλάδα και όχι μόνο.
Ξαφνικά η δρ. Αρχαιολογίας Ελπίδα Μητροπούλου μίλησε για την ανακάλυψη της Ελληνίδας αρχαιολόγου Λιάνας Σουβλατζή στην έρημο της Σίβα στην Αίγυπτο που ξεκίνησε το  1990 και σταμάτησε το 1995 «από λάθος της τότε κυβέρνησης» όπως υποστηρίζει.
Η κα Μητροπούλου υποστηρίζει ότι η πρόσφατη ανακάλυψη της γιγαντιαίας γρανιτένιας σαρκοφάγου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αναζωπύρωσε τις ελπίδες για λύση ενός από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς γρίφους όλων των εποχών: τι απέγινε και πού βρίσκεται θαμμένο το νεκρό σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι θεωρίες, πολλές, σύμφωνα όμως με τη δρα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου του Birmingham και τέως ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Ελπίδα Μητροπούλου, συγγραφέα του άρθρου «Οι τέσσερες ταφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ο τάφος του μεγάλου στρατηλάτη βρίσκεται στην όαση Σίβα της Αιγύπτου, στη θέση Ελ Μαράκι, εκεί όπου η Λιάνα Σουβαλτζή είχε εντοπίσει τη δεκαετία του 1990 ένα γιγαντιαίο ταφικό μνημείο άνω των 500 τ.μ.
Στις δύο επιγραφές που εντοπίστηκαν εκεί, η μία αντίγραφο της άλλης, αναγράφονταν οι λέξεις «Αλέξανδρος Αμμωνος Ρα», ωστόσο η ειδική επιτροπή που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση για να τις εξετάσει «απεφάνθη λανθασμένα ότι και οι δύο επιγραφές ήταν ρωμαϊκές και δεν είχαν σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο» όπως σημειώνει η κυρία Μητροπούλου, μιλώντας στην εφημερίδα «δημοκρατία» στις 21.07.2018.
Έτσι, η άδεια για ανασκαφές της κυρίας Σουβαλτζή δεν ανανεώθηκε. Όπως εξηγεί η αρχαιολόγος, η μία από τις δύο επιγραφές ήταν όντως ρωμαϊκή. «Όταν ο αυτοκράτορας Τραϊανός, που θαύμαζε πάρα πολύ τον Έλληνα αυτοκράτορα, επισκέφθηκε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θέλησε να πάρει κάτι από τη δόξα του - έτσι ζήτησε από έναν γλύπτη να αντιγράψει την αρχική επιγραφή, βάζοντας στο τέλος τη δική του υπογραφή. Πήρε τότε την πρωτότυπη επιγραφή και την έβαλε στον ναό, και στο μέρος που ήταν η πρωτότυπη τοποθέτησε το ρωμαϊκό αντίγραφο».
Ωστόσο, οι επιγραφές δεν είναι το μόνο στοιχείο που δείχνει ότι πρόκειται για βασιλικό τάφο. «Ένας δίσκος με δύο φίδια, τα λιοντάρια που φυλάσσουν την είσοδο του τάφου και οι αντηρίδες μαρτυρούν ότι πρόκειται για βασιλικό τάφο και θεοποιημένο άνδρα» τονίζει η κυρία Μητροπούλου.
Σύμφωνα με την κυρία Μητροπούλου, «ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε ξαφνικά και ετάφη αρχικά στη Μέμφιδα. Στη συνέχεια, όμως, ο Πτολεμαίος Α' τον μετέφερε κρυφά στη Σίβα, φοβούμενος κυρίως τον διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Περδίκκα, ο οποίος έφτασε στην Αίγυπτο ζητώντας το σώμα του νεκρού βασιλιά.
Την πρώτη φορά ο Πτολεμαίος κατάφερε να τον ξεγελάσει δίνοντάς του μία άλλη σορό, τη δεύτερη φορά όμως που ο Περδίκκας έφτασε στην Αίγυπτο ζητώντας τη σορό του οι ιππείς του Πτολεμαίου τον σκότωσαν. Όταν πια ο Περδίκκας είχε φύγει από τη μέση, ο Πτολεμαίος παρήγγειλε μια επιγραφή που να αναφέρει όλες τις πληροφορίες για τον ένοικο του τάφου.
Όταν ο Πτολεμαίος Β' ίδρυσε την Αλεξάνδρεια, έχτισε δίπλα στο παλάτι του ένα κτίσμα, το οποίο ονόμασε «σήμα», και αποφάσισε να μεταφέρει εκεί όλους τους φαραώ, ανάμεσά τους και τον Αλέξανδρο. Με την καθιέρωση όμως του χριστιανισμού ως μόνης θρησκείας από τον Θεοδόσιο τον Μέγα, τον 4ο μ.Χ. αιώνα, και τις μαζικές καταστροφές των αρχαίων ναών στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα, κάποιος μετέφερε και πάλι τον Αλέξανδρο στη Σίβα».
Αιτία θανάτου
Όσο πολλές είναι οι θεωρίες για το πού βρίσκεται η τελευταία κατοικία του Μακεδόνα αυτοκράτορα εξίσου πολλές είναι και οι θεωρίες γύρω από την αιτία του θανάτου του. Ωστόσο, η αρχαιολόγος τονίζει ότι η απάντηση κρύβεται στις επιγραφές που περιγράφηκαν παραπάνω. Εκεί αναφέρεται με σαφήνεια, σύμφωνα με την κυρία Μητροπούλου, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από δηλητήριο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ειδικό, η σορός του Αλεξάνδρου έχει μουμιοποιηθεί και, όταν βρεθεί, οι επιστήμονες θα καταφέρουν να ανασυστήσουν επακριβώς τη μορφή του, όπως ήταν την ημέρα του θανάτου του.



Ας δούμε λοιπόν το θέμα αυτό δημοσιογραφικά με την βοήθεια της εφημερίδας Αδέσμευτος Τύπος της 12ης Απριλίου 1995 και των ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκαν σ’ αυτόν σχετικά  με τις ανασκαφές της Λιάνας Σουβλατζή.  
Στο «σαλόνι» λοιπόν της εφημερίδας δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο. «Σίβα: η τελική αναμέτρηση». 

Σίβα η τελική αναμέτρηση
 


Γράφει η Νανά Μπέρτζες

Όλα άρχισαν την Κυριακή 12 Μαρτίου: Ήταν η μέρα που στην όαση Σίβα (Σίουα όπως την προφέρουν οι Αιγύπτιοι) άρχισε η τελική ανασκαφή στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή και η ομάδα της, που είναι σίγουρη ότι σ' αυτό το σημείο θάφτηκε ο μεγάλος Στρατηλάτης, περίμενε με αγωνία αυτή τη φάση της ανασκαφής γιατί μέσα της ήξερε ότι τα ειδικά μηχανήματα θα τη βοηθούσαν να δει με τα μάτια της πια τη μούμια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όσων άλλων ανθρώπων είχαν την τιμή να ταφούν κοντά του.
Περιπολίες
Από ολόκληρο τον κόσμο μόνο ο "Αδέσμευτος Τύπος" ήταν εκεί, στη Σίβα, εκείνη τη μέρα, αφού οι αιγυπτιακές αρχές έχουν απαγορεύσει στους δημοσιογράφους ακόμα και να πλησιάσουν στην περιοχή της ανασκαφής και έχουν στείλει στρατιώτες να περιπολούν για "παν ενδεχόμενο"... Εξάλλου, για να μπει κανείς στη Σίβα, που απέχει 12 ώρες από το Κάιρο, από τις οποίες σχεδόν πέντε ταξιδεύει μέσα στην έρημο, πρέπει να περάσει από δύο αυστηρότατα στρατιωτικά μπλόκα! Χρειάστηκαν ατέλειωτες ώρες συζητήσεων, με τσάι και... ναργιλέ για να πεισθούν οι Αιγύπτιοι απεσταλμένοι του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου να επιτρέψουν στον "Αδέσμευτο Τύπο" όχι μόνο να δει και να ακούσει για την ανασκαφή, αλλά ακόμα και να υπάρξει στην περιοχή, περιμένοντας τη μεγάλη ανακάλυψη....
Στις επτάμιση το πρωί της Κυριακής η Λιάνα Σουβαλτζή ξεκίνησε λοιπόν την τελευταία φάση της εξάχρονης προσπάθειας της να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας: Να αποδείξει ότι σ' αυτή τη μακρινή όαση έχει ταφεί ο Μέγας Αλέξανδρος. Μαζί της ένας κορυφαίος Αιγύπτιος αρχαιολόγος, μέλος του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο Αρ Αχμέντ Αμπντέλ Φατάχ, και ο καλύτερος συντηρητής αρχαιοτήτων της χώρας, ο Σαϊντ Ελ Σαχάτ: Η μόνιμη παρουσία τους  στην   ανασκαφή  δείχνει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό που κρύβει η Σίβα είναι πάρα πολύ σπουδαίο...
Στις 11 κάθε πρωί η κυρία Σουβαλτζή και η ομάδα της είχε διάλειμμα -και ύστερα από μισή ώρα στη σκιά συνέχιζε τη δουλειά ως τις πέντε. Μ' αυτόν το ρυθμό θα ζήσει δίπλα σχεδόν στην ανασκαφή για αρκετούς μήνες, προσπαθώντας να προλάβει τον φοβερό καύσωνα του καλοκαιριού, που παραλύει τα πάντα ακόμα και στις οάσεις. Καναδοί επιστήμονες, με το τελειότερο μηχάνημα που υπάρχει στον κόσμο, "ακτινογραφοόν" καθημερινά το υπέδαφος. Μαζί τους δουλεύουν ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος   Λιάλιος  και   η ομάδα του.
Τα προβλήματα
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάντως σ' αυτή τη φάση της ανασκαφής είναι τεράστια, επειδή τα νερά της όασης έχουν πολύ αλάτι κι αυτό έχει επικαθήσει στα πάντα: Επί μία ώρα προσπαθούσαν να σπάσουν ένα κύβο αλατιού….  Και είναι επόμενο να υπάρχουν φόβοι ότι θα έχει επιφέρει σημαντική καταστροφή στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν ταφεί κάτω από την άμμο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν υπόγεια ύδατα, που κάνουν πολύ δύσκολη την έρευνα.
Την  ώρα που  η  Λιάνα Σουβαλτζή ετοιμάζεται να δει με τα μάτια της τη μούμια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το παράξενο είναι ότι Αμερικανοί αρχαιολόγοι άρχισαν να ψάχνουν για τον τάφο του στο βυθισμένο στη θάλασσα τμήμα της Αλεξάνδρειας.... Αλλά δεν πρόκειται να βρουν τίποτα, όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι. Γιατί ο Αλέξανδρος είναι ακόμα στη Σίβα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ
Ο τάφος είναι Μακεδονικός
 
Η εκτίμηση του ήταν προφητική: Ως τον Μάιο θα πρέπει να έχουν βρεθεί οι αρχαιολογικοί Θησαυροί που κρύβει η Σίβα, μας είχε πει ο διάσημος αρχαιολόγος Αχμέντ Αμπντέλ Φατάχ, Γενικός Επιθεωρητής Αρχαιοτήτων του Δέλτα της Αλεξάνδρειας.
Ο δεύτερος στην "αρχαιολογική ιεραρχία" της Αιγύπτου, που βρίσκεται καθημερινά στην ανασκαφή της Λιάνας Σουβαλτζή, σε αποκλειστική συνέντευξη του στον "Αδέσμευτο Τόπο" ήταν περισσότερο από σαφής:
Σιγουριά
"Είμαι σίγουρος ότι αυτό που βρίσκεται εδώ είναι Μακεδονικό κτίσμα. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη "τάφος" μόνο και μόνο επειδή έχει γίνει τόση φασαρία από την Ελληνική αντιπροσωπεία των αρχαιολόγων που ήρθε εδώ -σαν να ερχόταν να δει τον τόπο του εγκλήματος", είπε.
"Πρόκειται λοιπόν για αρχαιολογικό θησαυρό σαφώς Ελληνιστικής περιόδου, του 4ου π.Χ. αιώνα, και όχι ρωμαϊκό. Είναι ένα μαυσωλείο και γύρω του πρέπει να υπάρχει ένα τεράστιο νεκροταφείο. Όσο για τον λόγο για τον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος πρέπει να είναι θαμμένος εδώ, η εξήγηση είναι μεταφυσική: Θυμηθείτε ότι παρά την απόσταση και τις δυσκολίες, επέμενε να έρθει εδώ στη Σίβα, στο μαντείο-ναό του Αμμωνα, πάση θυσία".
Πάντως διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ανασκαφή, λόγω του υπεδάφους και του γεγονότος ότι είναι μία τεράστια έκταση, και κάθε εύρημα θα πρέπει να εξετάζεται λεπτομερέστατα.
Στην ερώτηση τι πιστεύει για τις έρευνες των Αμερικανών στο βυθισμένο στη θάλασσα τμήμα της Αλεξάνδρειας, ο Αχμέντ Αμπντέλ Φατάχ απάντησε ότι "Δεν πρόκειται να βρουν τίποτα εκεί, επειδή... δεν είναι εκεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
"Κάνουν ανασκαφή χωρίς λόγο και χωρίς όραμα", είπε, για να προσθέσει ότι, αντίθετα, η Λιάνα Σουβαλτζή είναι άνθρωπος με όραμα, με δύναμη, με κουράγιο και κυρίως με αρχές.
"Μας θυμίζει πολύ τη Μελίνα Μερκούρη, και δεν θα μας φανεί καθόλου παράξενο αν γίνει η επόμενη υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας", είπε ο Αχμέντ Αμπντέλ Φατάχ. Και εξήγησε ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε την άδεια για να προχωρήσει η ανασκαφή μετά από συνεδρίαση του  Ανώτατου    Αρχαιολογικού Συμβουλίου,  του  οποίου  μέλος είναι και ο ίδιος.
Στην ερώτηση προς τι τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και η απαγόρευση κάθε δημοσιογραφικής κάλυψης της ανασκαφής, ο Αχμέντ Αμπντέλ Φατάχ ξέσπασε: "Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την Λιάνα Σουβαλτζή", είπε. "Η επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Είναι πρωτοφανές να υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια οι Αιγύπτιοι, δηλαδή οι ξένοι, και να δέχεται επίθεση από τους Έλληνες η Ελληνίδα αρχαιολόγος!".
Το μυστήριο
Καθισμένος δίπλα στον διάσημο αρχαιολόγο, που μάλιστα ειδικεύεται στις Ελληνικές αρχαιότητες, ο Διευθυντής Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Αιγυπτιακού Δέλτα, Σαϊντ Ελ Σαχάτ, συμφωνούσε σε όλα. Στην ερώτηση όμως γιατί αυτός, κορυφαίος στον τομέα του, βρίσκεται από τον Μάρτιο στη Σίβα, τι είναι αυτό το τόσο σημαντικό εύρημα που πρέπει να συντηρηθεί, απάντησε μόνο με ένα χαμόγελο.
Ήξερε ότι το μυστήριο της Σίβα θα αποκάλυπτε σύντομα όλο του το μεγαλείο..
Συναρπαστική εμπειρία για τους τυχερούς του "Α.Τ." '
ΤΑΞΙΔΙ συναρπαστικής περιπέτειας στη Σαχάρα και συγκίνησης που πάτησαν σ' αυτή τη γωνιά της γης που ίσως κρύβει το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έσφιξαν το χέρι της Λιάνας Σουβαλτζή, έζησαν οι τυχεροί που κέρδισαν στην κλήρωση του "Αδέσμευτου Τύπου".
Φθάνοντας στο Κάιρο, κατέλυσαν σε ένα ξενοδοχείο που το όνομα και οι ευωδιαστοί κήποι του, πνιγμένοι στους φοίνικες, τους ετοίμασαν ψυχολογικά: Το "Όαση". Την επόμενη μέρα, πρωί-πρωί, το "καραβάνι των τυχερών" ξεκίνησε το μακρό ταξίδι με πούλμαν. Πέρασε από το Ελ Αλαμέιν και σταμάτησε στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων και στο μουσείο.
Μετά πέρασε μικρές γραφικές πόλεις και χωριά. Και ύστερα έφτασε στην έρημο...Και είδε τη δύση: Τον ήλιο που στέκεται πάνω στη γη, όπως είπε ένας από το γκρουπ, που δεν πίστευε ότι υπάρχει τέτοια ομορφιά.
Στην όαση Σίβα έφτασαν μετά από δώδεκα ώρες ταξίδι και βρέθηκαν σ' έναν κόσμο εξωτικό, μακριά από την πραγματικότητα των πόλεων, όπου η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο είναι αδύνατη, αφού δεν υπάρχει ούτε τηλέφωνο. Αυτό βέβαια δεν ενόχλησε κανέναν -το αντίθετο μάλιστα!
Η επόμενη μέρα ήταν η πιο συγκινητική, αφού η Λιάνα Σουβαλτζή βρήκε τον χρόνο να τους καλέσει όλους στο σπίτι της, κοντά στην ανασκαφή και να τους πει ξεκάθαρα ότι στη Σίβα βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι τυχεροί αναγνώστες του "Αδέσμευτου Τόπου" ήταν οι Έλληνες που βρέθηκαν κοντά της και της έσφιξαν το χέρι τη μέρα που άρχιζε τη μεγάλη και τελευταία φάση της ανασκαφής.,.
Και αργότερα πήγαν κι αυτοί, όπως κάποτε ο Μέγας Αλέξανδρος, στο ναό-μαντείο του θεού Άμμωνα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, σαν να ακολουθούσαν τα βήματα του....
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1995

Στο ίδιο φύλο της εφημερίδας υπάρχει ένα ακόμη ρεπορτάζ του οποίου όμως τους ισχυρισμούς δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω από άλλες πηγές:

Ζει και ο στρατός του Μεγαλέξανδρου

Η Λιάνα Σουβαλτζή ανακάλυψε πενήντα μούμιες με μακεδονικές στολές και με χρυσό νόμισμα στο στόμα πιστοί πολεμιστές του στρατηλάτη που ρίχνουν "φως" στις ανασκαφές
Των ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ και ΑΝΤΑΣ ΡΟΪΝΟΥ
Συγκλονίζεται και πάλι η  υφήλιος από την αρχαιολογική σκαπάνη της Λιάνας Σουβαλτζή στην όαση της Σίβα, όπου αποκαλύφθηκαν μούμιες "ξανθών στρατιωτών" και μέσα σε ένα συγκρότημα 67 τάφων χρυσά νομίσματα Μακεδόνων και επιγραφές στα ελληνικά!
Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αίγυπτο και φυσικά η ομάδα Ελλήνων της Λιάνας Σουβαλτζή, έφτασαν έξω από τον μεγαλύτερο τάφο που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στον πλανήτη. Είναι ένας τάφος μήκους 51 μέτρων και έχει τρεις θαλάμους.
«Είναι ο μεγαλύτερος τάφος του κόσμου" είπε χθες ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Κουλαξίζης, ο οποίος μετέχει στις εργασίες ανασκαφής και αναρωτήθηκε «Λέτε να έθαψαν εκεί στρατιώτη ή στρατιώτες;»
Η μεγάλη ελπίδα των επιστημόνων που ψάχνουν ακόμα και με δορυφόρο, ο οποίος με τελειότατα μηχανήματα χαρτογραφεί το υπέδαφος και δείχνει πού είναι κοιλότητες, δηλαδή τάφοι και πού αρχαία κτίσματα θαμμένα, είναι ότι μέσα στον μεγαλύτερο τάφο του κόσμου είχε τοποθετηθεί από τον Πτολεμαίο, η σορός του μεγάλου στρατηλάτη!
Μέσα στους τάφους βρέθηκαν χρυσά νομίσματα με το μακεδόνικο σήμα των Πτολεμαίων.
Είναι εκπληκτική η κατάσταση στην οποία διατηρούνται οι μούμιες. Σχεδόν άθικτες μετά τόσους αιώνες. Όχι μόνο τα μαλλιά τους διατηρούν το χρώμα που είχαν εν ζωή αλλά και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, η μύτη, τα μάτια, τα δόντια, ακόμα και το δέρμα, διατηρούνται σχεδόν αναλλοίωτα!
Ο "Αδέσμευτος Τύπος" βρίσκεται ήδη και πάλι στη Σίβα και με την απεσταλμένη του Νανά Μπέρτζες παρακολουθεί τις ανασκαφές, που και με τα μέχρι τώρα ευρήματα τους συγκλονίζουν τον κόσμο, καθώς φέρνουν στο φως τους τάφους και τα σώματα των στρατιωτικών του Μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη. Και όλοι κρατούν την ανάσα τους για το τι κρύβεται στον μεγαλύτερο τάφο όλων των εποχών. Τον τάφο που πέρα από κάθε αμφιβολία είναι Μακεδονικός».
Οι πιστοί πολεμιστές του Μεγάλου Στρατηλάτη ανοίγουν το δρόμο για το "ραντεβού" με την Ιστορία! Πενήντα περίπου μούμιες, με ξανθά σγουρά μαλλιά, με μακεδονικές στολές, με το χρυσό ανάγλυφο νόμισμα στο στόμα ανακαλύφθηκαν από την Ελληνίδα αρχαιολόγο Λιάνα Σουβαλτζή στην όαση της Σίβα.
Με τα συγκλονιστικά αυτά ευρήματα ενισχύονται οι ενδείξεις ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε μπροστά στη μεγαλύτερη          αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των αιώνων!
Κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχει το μακεδονικό στρατόπεδο, όπου θάφτηκαν περίπου 40.000 Μακεδόνες στρατιώτες, πιστοί, ακόμη και στο θάνατο, φρουροί του Μεγάλου Βασιλιά.
Ευρήματα
Οι μούμιες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, διατηρούν ακέραια τα ξανθά τους μαλλιά, τις στολές που φορούσαν και το πιο σημαντικό στοιχείο που αποδεικνύει περίτρανα την καταγωγή τους είναι το χρυσό νόμισμα με το έμβλημα του αετού που είχαν στο στόμα τους. Αυτό ήταν έθιμο των αρχαίων Ελλήνων για την ταφή των νεκρών, ώστε να έχουν καλή τύχη στον άλλο κόσμο.
Όλα τα ευρήματα ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο, στην εποχή του Πτολεμαίου του Α'.

Αποστολή
Στην όαση της Σίβα αποκαλύφθηκε τράπεζα αποθέσεως νεκρών κατά το μακεδόνικο πρότυπο, όπου σε κάθε εσοχή της βρέθηκαν οι μούμιες των στρατιωτών.
Το ανασκαφικό έργο προχωρά, χάρη στην πολύτιμη συμβουλή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μία αποστολή αποτελούμενη από επιτροπή ερευνητών του τομέα Γεωφυσικής Γεωθερμίας ανέλαβε την ευθύνη να βοηθήσει την προώθηση του εγχειρήματος με την επί ένα μήνα, εκτέλεση λεπτομερειακών επιφανειακών γεωφυσικών διασκοπήσεων.
Με σύγχρονα μηχανήματα επιτυγχάνονται ειδικές μετρήσεις αποτύπωσης του ανασκαφικού χώρου, με εφαρμογή και δορυφορική γεωδαισία.
Ο κ. Δημήτρης Κουλαξίζης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ενημέρωσης για τις Γεωφυσικές Έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών στην έρημο Σίβα και σπηλαιολόγος μιλάει στον "Α.Τ." για την ανακάλυψη - ντοκουμέντο.
"Βρισκόμαστε στα ίχνη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο, αν μας στηρίξουν οικονομικά, θα το αποδείξουμε. Με τη βοήθεια των μηχανημάτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουμε, έχουμε ήδη "μπει" στην σήραγγα που οδηγεί στον τάφο του Βασιλιά.
Έχουν εντοπιστεί μάλιστα, ανωμαλίες γεωφυσικές που δείχνουν, ότι υπάρχουν πλήθος πολύτιμων μετάλλων που μόνο πολύ σημαντικά πρόσωπα είχαν στον τάφο τους, όπως βασιλείς.
Επιγραφές
-  Πόσες ελπίδες δίνουν τα νέα ευρήματα δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουμε δει κάποια αλλά της ρωμαϊκής περιόδου, μεταγενέστερης του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
- Πρέπει να ξέρετε ότι και οι ρωμαϊκές επιγραφές πάλι αναφέρονταν στον Μεγάλο Αλέξανδρο.
Άλλωστε η κ. Σουβαλτζή φυλάσσει σε άλλο χώρο επιγραφές της περιόδου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Όσο για τις μούμιες, άποψη των αρχαιολόγων είναι ότι ανήκουν στη φρουρά του Στρατηλάτη από τα στοιχεία που έχουν αναλύσει.
Εγώ δεν είμαι αρχαιολόγος, όμως με τις γεωφυσικές και άλλες έρευνες που διεξάγει η ομάδα μας στην Αίγυπτο συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ελάχιση των περιπτώσεων, στην ανάδειξη ενός έξοχου ελληνιστικού μνημείου που βρίσκεται στο μέσον της ερήμου".
Συνθήκες
Οι γεωφυσικές μετρήσεις στο χώρο της ανασκαφής γίνονται με τη χρήση οργάνων τελευταίας τεχνολογίας από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Διεξάγονται σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες μέσα στην έρημο και στην πλέον απομονωμένη περιοχή της Αιγύπτου. "Χρειαζόμαστε ένα ποσό, περίπου 50.000.000 δραχμών -τονίζει ο κ. Κουλαξίζης- για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο που προσφέρουμε στη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή".
Πριν μεταβεί η ελληνική επιστημονική ομάδα στην όαση της Σίβα, το δύσκολο έργο της γεωφυσικής έρευνας το είχαν αναλάβει Καναδοί και Ιάπωνες.
Τριθάλαμος τάφος
"Εάν δεν μας ενισχύσουν οικονομικά η αποστολή θα αποχωρήσει με αποτέλεσμα, όταν έρθει η ώρα της αποκάλυψης του μεγάλου τάφου να απουσιάζει η χώρα μας από αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός.
Μέχρι στιγμής η αρχαιολόγος κ. Σουβαλτζή, έχει φτάσει σ' έναν τεράστο τριθάλαμο τάφο που έχει μήκος 51 μέτρα (ο μεγαλύτερος στον κόσμο).
Με τη χρήση των μηχανημάτων που χειρίζονται οι γεωφυσικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, "σκιαγραφήθηκε" η σήραγγα που απέχει 8 μέτρα από τον τάφο κι έχει μήκος 7 μέτρα.
Η σήραγγα - διάδρομος οδηγεί σύμφωνα με τις ενδείξεις στο ορυχείο όπου εκεί βρίσκεται καλά κρυμμένος μέσα σε κάποιο από τα πολλά "τούνελ" ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η κ. Λιάνα Σουβαλτζή εξασφάλισε από τις αιγυπτιακές αρχές άδεια για την επ’ αόριστο συνέχιση των ανασκαφών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον απρόσκοπτα να συνεχίσει το έργο της.
Τώρα η Ελληνίδα αρχαιολόγος πρέπει να προχωρήσει στην αναστύλωση του τριθάλαμου τάφου, όπως της επιβάλλουν οι Αιγύπτιοι.
Ο τάφος είναι κατεστραμμένος, αφού έχει υποστεί σημαντικές φθορές από το πέρασμα των αιώνων.
Όταν τελειώσει την αναστύλωση θα είναι έτοιμη να συνεχίσει περαιτέρω την ανασκαφή, αφού οι Έλληνες επιστήμονες θα έχουν, ήδη, προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό τη γεωφυσική τους έρευνα.
Βέβαια, οι έρευνες των γεωφυσικών του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν θα μπορέσουν να συνεχιστούν στην όαση Σίβα εάν δεν υπάρξει οικονομική βοήθεια.
Τα αδιάσειστα στοιχεία, που βρέθηκαν κοντά στο χώρο των ανασκαφών, επιβάλλουν την άμεση ενίσχυση των προσπαθειών της αρχαιολόγου και των ερευνητών που μοχθούν για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών.
Έκκληση
Έκκληση για οικονομική ενίσχυση κάνουν οι υπεύθυνοι για τις γεωφυσικές έρευνες, προς όλους τους φορείς και απλούς πολίτες.
Σκοπός είναι να συνεχιστεί η σημαντική επιστημονική υποστήριξη που παρέχουν στην Ελληνίδα αρχαιολόγο και να μην αναγκαστεί να συνεργαστεί με ξένους γεωφυσικούς.
Όσοι θέλουν να συμβάλλουν στην ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον αριθμό   λογαριασμού : (ακολουθεί  αριθμός τραπεζικού λογαριασμού)


ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ
Την ίδια στιγμή που ο "Αδέσμευτος Τύπος", η πρώτη εφημερίδα που βρέθηκε στην όαση της Σίβα στο πλευρό της Ελληνίδας αρχαιολόγου Λιάνας Σουβαλτζή, αποκαλύπτει με δεύτερη αποστολή -μαμούθ της Νανάς Μπέρτζες ότι βρέθηκαν σε νέες ανασκαφές 50 μούμιες που θεωρείται βέβαιο ότι ανήκουν σε Μακεδόνες πολεμιστές, οι γνωστοί κύκλοι, οι οποίοι σπέρνουν "αμφιβολίες", ξαναχτυπούν! Αυτή τη φορά τις "αμφιβολίες" ανέλαβε να εκφράσει ο Αιγύπτιος αρχιτέκτονας και μέλος της αρχαιολογικής ομάδας που κάνει τις ανασκαφές, Μαγκίντ Λουί Αταλά. Ο Αταλά, αμφισβητώντας την ύπαρξη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο σημείο που γίνονται οι ανασκαφές, τόνισε ότι "υπάρχουν ενδείξεις που δε συμβαδίζουν με τη θεωρία" και ότι "χρειάζονται περισσότερες έρευνες"! Ο Αιγύπτιος αρχιτέκτονας μίλησε για... εκατοστά και υποστήριξε ότι η υπόγεια στοά που σύμφωνα με την Σουβαλτζή, οδηγεί στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι πολύ... στενή για να χωρέσει μία βασιλική σαρκοφάγο.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1995 σελ 23-24

Σταμάτησαν τις ανασκαφές στη Σίβα
Νουρ Εντίν: Θα επανεκτιμήσουμε τα ευρήματα

ΚΑΪΡΟ : Οι ελληνο-αιγυπτιακές ανασκαφές στην Όαση της Σίβα διακόπηκαν μέχρι τον Οκτώβριο. Το «Γαλλικό Πρακτορείο» που μετέδωσε την πληροφορία επικαλέστηκε τη δήλωση ενός αξιωματούχου της αιγυπτιακής αρχαιολογικής υπηρεσίας, του Αμπνχέλ Χαλίμ Νουρ Εντίν.
Η δήλωση του έχει ως εξής: «Διακόψαμε τις ανασκαφές ώστε να συνεκτιμήσουμε τα ως τώρα ευρήματα μαζί με τα αποτελέσματα των        ηλεκτρομαγνηπκών ερευνών μας -που τα έχουν ακόμα οι Καναδοί- αλλά και γιατί η ζέστη αρχίζει να είναι αφόρητη». Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος πρόσθεσε: «Θα επαναλάβουμε τον Οκτώβριο τις ανασκαφές μας, που δεν τις εγκαταλείπουμε βέβαια». Στις ανασκαφές αυτές, σε απόσταση περίπου 750 χιλιομέτρων ανατολικά του Καΐρου, συμμετέχουν συνολικά 24 Έλληνες και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι.
Επικεφαλής είναι η κ. Λιάνα Σουβαλτζή, η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο επιστρέφει στην Αθήνα.
Απογευματινή 17.4.1995
Τελικά οι ανασκαφές διακόπηκαν και δεν έχουν ξαναρχίσει μέχρι σήμερα  παρόλο που ήταν γεγονός η εύρεση ενός μεγάλου Μακεδονικού μνημείου που, είτε ήταν ο τάφος του Μεγ. Αλεξάνδρου είτε όχι, η ανασκαφή του θα  μπορούσε να προσφέρει αρκετά τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: