Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Τα σκοτώνουν, τα παγώνουν, τα καίνε


Τα κουνέλια αποτελούν θύματα ωμότητας στη Σουηδία. Χιλιάδες κουνελάκια τα οποία ζουν στο κέντρο της Στοκχόλμης, δολοφονούνται, καταψύχονται και μετατρέπονται σε βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούνται για οικιακή θέρμανση. Σκληρή κριτική ασκούν ακτιβιστές και οργανώσεις προστασίας των άγριων ζώων.

Οι Σουηδοί μετατρέπουν αδέσποτα κουνέλια σε βιοκαύσιμα

Τα κουνέλια γίνονται θύματα ωμότητας στη Σουηδία. Χιλιάδες κουνελάκια τα οποία ζουν στο κέντρο της Στοκχόλμης, δολοφονούνται, καταψύχονται και μετατρέπονται σε βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούνται για οικιακή θέρμανση. Σκληρή κριτική ασκούν ακτιβιστές και οργανώσεις προστασίας των άγριων ζώων.

Χιλιάδες κουνέλια, πολλά από τα οποίαν κατοικίδια που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, πυροβολούνται, στη συνέχεια καταψύχονται και καίγονται ως καύσιμα, αποκάλυψε επαγγελματίας κυνηγός που εργάζεται στη Στοκχόλμη.

«Το κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας μαστίζεται από τα κουνέλια, αρκετά από τα οποία είναι άγρια και κάποια αδέσποτα και 3.000 από αυτά θανατώθηκαν φέτος για την εξισορρόπηση του πληθυσμού – λιγότερα από τα 6.000 που θανατώθηκαν το 2008» δήλωσε στο Spiegel, ο Tommy Tuvunger, κυνηγός τρωκτικών για το Δήμο της Στοκχόλμης. «Πυροβολούμε κουνέλια στο κέντρο της Στοχκόλμης, αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα», ισχυρίστηκε ο Tuvunger, υποστηρίζοντας ότι τα κουνέλια καταψύχονται και όταν συγκεντρώνεται ικανή ποσότητα, περνάει ο ανάδοχος της σύμβασης και την παραλαμβάνει.

Ο Tuvunger υπογράμμισε ότι είναι συνηθισμένο τα κουφάρια των ζώων να μετατρέπονται σε καύσιμα. «Ο ανάδοχος δεν μαζεύει απλώς κουνέλια, μαζεύει επίσης γάτες, ελάφια, άλογα και αγελάδες», τόνισε.

Αποτέφρωση χάριν θέρμανσης

Τα παγωμένα κουνελάκια φορτώνονται σε μία εγκατάσταση θέρμανσης στην Karlskoga, στο κέντρο της Σουηδίας, όπου χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμα και παράγουν θερμότητα που διοχετεύεται σε σπίτια και διαμερίσματα. Εκπρόσωπος της βιομηχανικής αυτής εγκατάστασης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ενώ δεν κατέστη δυνατό για τα μέσα ενημέρωσης να έρθουν σε επαφή με κάποιον εκπρόσωπο της Konvex, της εταιρείας προμήθειας και παραγωγής βιοκαυσίμων.

Η Konvex είναι μία δανέζικη εταιρεία βιοκαυσίμων, που αναφέρει στην ιστοσελίδα της στο Internet ότι παράγει και εμπορεύεται βιοκαύσιμα χρησιμοποιώντας ζωικό λίπος από ζώα που προέρχονται από σφαγεία καθώς και προϊόντα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής.

Η πρακτική αυτή δέχτηκε σκληρή κριτική από το σουηδικό Σωματεία για την Προστασία των Άγριων Κουνελιών.

«Αυτοί που υποστηρίζουν τη θανάτωση των κουνελιών χάριν της εξισορόπησης του πληθυσμού, σίγουρα πιστεύουν πως είναι καλό να χρησιμοποιούμε τα κουφάρια για καλό σκοπό. Φαίνεται όμως σα να προσπαθούν να μετατρέψουν το ζήτημα σε βιομηχανία αντί να κοιτάξουν το κυρίως πρόβλημα. », τόνισε η Anna Johannesson του Σωματείου για την Προστασία των Άγριων Κουνελιών. Ένα τοπικό Web site, ανέφερε πως η Johannesson ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ξεφορτωθούν τα κουνέλια από το να τα σκοτώνουν, όπως για παράδειγμα να ψεκάζονται τα φυτά με χημικά που τα κάνουν να μυρίζουν άσχημα στα κουνέλια.

Ο Tuvunger υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να πετύχει. «Αν κάνεις κάτι τέτοιο απλά απομακρύνεις για λίγο το πρόβλημα».

Ο Karl Szmolinsky, ένας Γερμανός εκτροφέας γνωστός και βραβευμένος για τα τεράστια κουνέλια του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ζώα να χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα. «Δεν θα έδινε ποτέ τα δικά μου για κάτι τέτοιο», υπογράμμισε, μιλώντας στο Spiegel.

Πηγή: Spiegel
http://www.tvxs.gr/v23404


Δεν υπάρχουν σχόλια: