Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΝΑΝΤΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΟΥΣΣΑ - ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ (HOAX)


Σας αναρτούμε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" που επιβεβαιώνει την θέση μας σχετικά ότι η ιστορία αυτή είναι άλλος ένας αστικός μύθος - HOAX


24.10.2009

Ανακρίβειες στο Διαδίκτυο
Αγωνία για μια ανύπαρκτη εξαφάνιση

Μήνυμα για την εξαφάνιση τετράχρονου κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη, που έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χιλιάδων χρηστών, αποδείχθηκε ανακριβές. Το κορίτσι δεν εξαφανίστηκε, ωστόσο το μήνυμα, με τις φωτογραφίες της τετράχρονης και σχόλια για την οικογένειά της, θα συνεχίσει, ίσως για χρόνια, να μεταδίδεται στο Διαδίκτυο χωρίς κανείς να μπορεί να το σταματήσει. Οι Αρχές εφιστούν την προσοχή, καθώς έτσι πλήττεται η αξιοπιστία των αληθών μηνυμάτων.

«Επιδημία» άκυρων συναγερμών στο Ιντερνετ

Του Θαναση Tσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το μήνυμα που έφτασε (κι εξακολουθεί) να φτάνει σε χιλιάδες ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (emails) από την περασμένη εβδομάδα ήταν σοκαριστικό. Αφορούσε την αρπαγή ενός τετράχρονου κοριτσιού έξω από το σχολείο του στη Θεσσαλονίκη. Αναφερόταν ονοματεπώνυμό του, το όνομα του πατέρα του, με την παράκληση, όποιος γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει αμέσως με την Αμεση Δράση. Τέσσερις φωτογραφίες με το αγγελικό πρόσωπο της ανήλικης συνόδευαν το μήνυμα που προκάλεσε χιονοστιβάδα αποστολών καθώς ανυποψίαστοι χρήστες του Διαδικτύου το μετέδιδαν σε όλα τα καταχωρισμένα τους email.

Συνεχίζει να μεταδίδεται

Ομως το μήνυμα που συγκλόνισε (και... συγκλονίζει αφού συνεχίζει να μεταδίδεται), αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, παραμύθι της Χαλιμάς, καθώς δεν ήταν εξαφάνιση. Υπήρξε κατασκεύασμα κάποιου, που για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς ανέβασε στο Διαδίκτυο τις φωτογραφίες της ανήλικης. Αναφερόμενοι στις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης, οι αστυνομικοί της Δίωξης στη Θεσσαλονίκη μιλούν για συνηθισμένο οικογενειακό ζήτημα που «κάποιος έβγαλε έξω από την οικογένεια, με αποτέλεσμα τη διαπόμπευση».

Πριν ακολουθήσει το δεύτερο μήνυμα στο Διαδίκτυο «άκυρος ο συναγερμός, το παιδάκι βρέθηκε», όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ορισμένοι bloggers πρόσθεσαν «λεπτομέρειες» γύρω από τη ζωή της οικογένειας, διαπιστώσεις για τη μητέρα και τον πατέρα, που ίσως δεν γνώρισαν.

«Αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος που δημιουργήθηκε», λέει αξιωματικός του Τμήματος. «Η άλλη είναι ότι τα στοιχεία ενός ανήλικου παιδιού και οι φωτογραφίες του θα μεταδίδονται στο Διαδίκτυο, όπου ό,τι γράφεται δεν ξεγράφεται».

Προχθές μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι φωτογραφίες της μικρούλας είχαν αναρτηθεί σε δημόσια υπηρεσία της Κέρκυρας, αφού οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν τη συνέχεια. «Το μήνυμα που δημοσιεύτηκε ατυχώς σε διάφορα sites, forum, blogs θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί και σκεφτείτε τι θα συμβεί σε μερικά χρόνια όταν αυτό το παιδί θα κάνει μια έρευνα στο Διαδίκτυο γράφοντας το όνομά του…», επισημαίνουν οι δημιουργοί ενός θεσσαλονικιώτικου blog (taxalia) που αντέδρασε διαφορετικά στον διασυρμό, απευθύνθηκε αμέσως στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και ζήτησε από τη Δίωξη να παρέμβει. Tο ίδιο blog έχει επισημάνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ανεξέλεγκτα μηνύματα-σκουλήκια που κυκλοφορούν ακόμη και δύο χρόνια στο Διαδίκτυο, στοχεύοντας στην ευαισθησία των χρηστών (π.χ. αναζήτηση ομάδας αίματος για κάποια εγχείρηση).

Κριτική σκέψη και έλεγχος

Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε στο παρελθόν με παρόμοια παρωχημένη έκκληση για αίμα, εντόπισε την πηγή προέλευσης, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει τη μετάδοση. Η συμβουλή των αστυνομικών προς του χρήστες είναι να αντιμετωπίζουν τέτοια μηνύματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης «με κριτική σκέψη και στο μέτρο του δυνατού να ελέγχουν κατά πόσο είναι αληθινά».

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κ. Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι η εξαφάνιση ενός παιδιού είναι ζήτημα πρωτίστως της Αστυνομίας και όταν πιστοποιηθεί ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες για την έρευνα από τον σύλλογο, ενώ για να ενταχθεί μια περίπτωση εξαφάνισης-απαγωγής στο Amper Alert (σύστημα έγκαιρης - έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών) πρέπει να συντρέχουν λόγοι. Αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν μέσω Διαδικτύου θα πρέπει να ενημερώνονται πρώτα από την Αστυνομία και τον σύλλογο αν όντως υπάρχει δηλωμένη εξαφάνιση παιδιού», τόνισε ο κ Γιαννόπουλος.

Η Αστυνομία δεν διαχωρίζει τις συνέπειες μηνυμάτων ψεύτικου συναγερμού από εκείνα όπου σκόπιμα κάποιος χρήστης «ανεβάζει» στοιχεία και φωτογραφίες για να διαβάλει άλλο άτομο. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΝΕΟΙ υπογραμμίζει ότι η συχνότητά τους πολλαπλασιάζεται στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης και περισσότερο ευάλωτες είναι οι γυναίκες «που εξαπατώνται από πρώην φίλο τους».

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_24/10/2009_334728


Αν δείτε το κοριτσάκι της παρακάτω φωτογραφίας


ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ

ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ


ΜΗ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ

ΜΙΑ ΨΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ




Υπάρχει ένας καταιγισμός από e-mail που φθάνουν σε εμένα από διάφορους φίλους σχετικά με την ανύπαρκτη απαγωγή μιας μικρής από την Θεσσαλονίκη που υποτίθεται ότι λέγεται ΝΑΝΤΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΟΥΣΣΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ .

Μετά από ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΑΤΗ έρευνα που έκανα στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης των Γιαννιτσών, στο AMBER ALERT, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στο blog και την ιστοσελίδα της κας Νικολούλη διαπίστωσα ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπήρχε ανακοίνωση – καταγγελία για την εξαφάνιση.

Επίσης στον τηλεφωνικό κατάλογο Θεσσαλονίκης του ΟΤΕ δεν υπάρχει καυαχώρηση τηλεφώνου στο επώνυμο ΜΟΥΣΣΑ ή ΜΟΥΣΣΑΣ.







Όλα τα παραπάνω καθώς και το στήσιμο του e-mail φανερώνουν ότι πρόκειται για άλλο ένα αστικό μύθο ( hoax).

Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός blog έχουν πέσει θύματα της ηλεκτρονικής απάτης και έχουν αναδημοσιεύσει την ΠΛΑΣΤΗ ανακοίνωση

Αν λοιπόν φθάσει στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο το παραπάνω e-mail που συνοδεύεται και από φωτογραφίες της υποτιθέμενης απαχθείσας ΜΗΝ ΤΟ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ.

Το μήνυμα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ευαισθησία σας με στόχο να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στο πρόσωπο της φωτογραφίας και τους οικείους της όσο και στο διαδίκτυο.

Τέτοια e-mail δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε mail servers σε όλο τον κόσμο λόγω της τεράστιας σε μέγεθος αλυσίδας (chain letters) που δημιουργεί κάθε τέτοιο e-mail στο πέρασμά του (ένας αποστολέας το στέλνει σε 10 παραλήπτες, οι 5 από αυτούς σε άλλους 10, οι 7 από αυτούς σε άλλους 30, κ.ο.κ. Όλα όμως τα μηνύματα αυτά έχουν κάποιο μέγεθος. Και συνήθως όσο μεγαλώνει το «πελατολόγιό» της, τόσο μεγαλώνει σε μέγεθος. Καταλαβαίνετε τι απίστευτο φόρτοδημιουργεί με αποτέλεσμα πολλοί servers να μην το αντέχουν και να «πέφτουν», ενώ άλλοι κάνουν ακόμα και ώρες ή και μέρες (!) να παραδώσουν αλληλογραφία στις ηλεκτρονικές γραμματοθυρίδες. Επίσης τα e-mail αυτά χρησιμοποιούνται για την συγκέντρωση ηλεκτρονικών διευθύνσεων που καταδικάζονται στο να δέχονται spam e-mail.

Καλό είναι λοιπόν, πριν προωθήσετε ένα τέτοιο μήνυμα, να ελέγχετε καλά την αξιοπιστία του και να ενημερώνετε τους αποστολείς τους ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης ή διαδικτυακής φάρσας.

Για το πώς αναγνωρίζεται ένα
hoax e-mail έχουμε παλαιότερα αναφερθεί με σχετική ανάρτηση που θα την βρείτε στην ανάρτησή μας στις 15 Ιανουαρίου 2009 ή κάνοντας διπλό κλικ εδώ:

http://boraeinai.blogspot.com/2009/01/hoaxes-urban-legends.html


Επίσης σας ενημερώνουμε ότι επανήλθε στο προσκήνιο και ο αστικός μύθος για την Ashley Flores (http://boraeinai.blogspot.com/2009/02/ashley-flores-ashley-flores-hoax.html). Οπότε μην προωθήσετε το σχετικό e-mail.


ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ


Σήμερα το πρωί έφθασε στο e-mail μου το παρακάτω σχόλιο που εγκρίναμε και δημοσιεύεται στα σχόλια αυτής της ανάρτησης σαν 1 σχόλιο.

Ο/Η Ανώνυμος άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "ΝΑΝΤΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΟΥΣΣΑ - ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ (...": ψαξτε στν τηλεφωνικο καταλογο του οτε να δειτε οτι τα στοιχεια ειναι υπαρκτα....και το σημαντικοτερο ειναι οτι και η μικρη ειναι υπαρκτο προσωπο και μολις αναδημοσιευσατε την φωτογραφια της....κατι που μετα απο οσα ακουστηκαν ειναι απαραδεκτο...

Οφείλουμε όμως στον άγνωστο αποστολέα μια απάντηση που έχει ως εξής :

Αγαπητέ ΑΝΩΝΥΜΕ

Κατ’ αρχάς ΓΙΑΤΙ «ΑΝΩΝΥΜΟΣ»;;;;; ; ;

Όταν προστατεύουμε κάποιον και όταν αυτά που λέμε είναι αληθινά δεν κρυβόμαστε πίσω από

την ανωνυμία ΑΛΛΑ παρουσιαζόμαστε με το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.

Ως προς την φωτογραφία. Την ΛΟΓΟΚΡΙΝΑ ήδη σαν καλοπροαίρετος άνθρωπος αν και αυτό που ζητούσα με την δημοσίευση ήταν ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ αυτό το παιδί , που οι φωτογραφίες του κυκλοφορούν ευρύτατα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΚΟΗΘΕΣΤΑΤΟΥ HOAX E-MAIL ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΥΡΥΤΑΤΑ.


ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.


Αν ο γονιός του παιδιού, που φέρεται με το επώνυμο ΜΟΥΣΣΑΣ ή ΜΟΥΣΣΑ είναι υπαρκτό πρόσωπο και κάτοικος Θεσσαλονίκης τότε

Α. Αν έγινε η απαγωγή και ενδιαφερόταν για το παιδί ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΕΙ σε κάποια καταγγελία σε αρμόδιους φορείς;

B. Γιατί δεν βγαίνει μέσω του Τύπου να καταγγείλει αυτό το κακοηθέστατο e-mail ώστε όλοι οι ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ χρήστες του διαδικτύου ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ και να δοθεί ένα ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ τέλος στην κυκλοφορία αυτού του ΚΑΚΟΗΘΕΣΤΑΤΟΥ HOAX που βάζει σε ανησυχία την κοινή γνώμη.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ μέσα στην ανάρτηση ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΟΤΕ που μπορεί να ελέγξει ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ πηγαίνοντας στην σελίδα

http://www.whitepages.gr

βάζοντας επώνυμο: ΜΟΥΣΣΑΣ όνομα: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ περιοχή : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ή οποιουσδήποτε άλλους συνδυασμούς με επώνυμο ΜΟΥΣΣΑΣ, ΜΟΥΣΣΑ και όνομα ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ οπότε θα πάρει την ίδια απάντηση που πήρα και εγώ . Ότι δεν υπάρχει καταχώρηση με αυτό το επώνυμο στην περιοχή Θεσ/νικης.

Με την πίστη ότι, αν δεν θέλετε να εμφανιστείτε δημόσια να αποκαλύψετε τα στοιχεία σας θα τα ανακοινώσετε τουλάχιστον σε εμένα αναμένω την καλοπροαίρετη απάντησή σας.

ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ E-MAIL KAI - ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ...

kgrek


Η Πάκυ Μανιάτη μου άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή μου "ΝΑΝΤΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΟΥΣΣΑ - ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ (...

": Αν βάλετε Μούσας με ένα σίγμα, εμφανίζονται οι παρακάτω δύο Ευάγγελοι:

(Στο σημείο αυτό η Πάκη μου αναφέρει δύο ονόματα που δεν τα αναφέρω αφού το HOAX E-MAIL χρησιμοποιεί το επώνυμο με δύο Σ και δεν επιθυμώ την εμπλοκή άσχετων ατόμων) και συνεχίζει :

Φυσικά αυτό δεν αποδεικνύει ότι το e-mail αφορά σε πραγματικά πρόσωπα.

Πάκη σε ευχαριστώ για την ενημέρωση. Ήταν πολύ ευγενικό από μέρους σου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Τα δύο σχόλια που ήδη τα περιέλαβα μέσα στην ανάρτηση τα διέγραψα από τον χώρο των σχολίων.

kgrek


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Πάκυ Μανιάτη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
PENNY είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΨΑΞΑ ΚΑΙ ΕΓΩ,ΟΜΩΣ [ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΣΣΑ ]ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΤΑΝ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΟΥ ,ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΕΨΑΞΑ.ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΡΙΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΗΤΕΡΑ,ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΑΝ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟ GOOGLE ΜΟΥΣΣΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΤΕ ΕΝΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ & ΣΥΓΡΑΦΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ