Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ



Είδαν τον εαυτό τους από την αρχή





Γυναίκες με τραυματισμένες σχέσεις και αναστολές τόλμησαν να κάνουν φωτοθεραπεία και να βελτιώσουν τη ζωή τους


Tης Σαντυς Τσαντακη

Υπάρχει γυμνό και γυμνό. Το χυδαίο, το πορνό, το ρετουσαρισμένο, ας το αφήσουμε καλύτερα απέξω. Αλλά αν έχετε παρακολουθήσει έστω και μια εκπομπή-ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ από τη σειρά «How to look good naked», με γυναίκες κυρίως που υποφέρουν για δεκαετίες όταν έρχονται αντιμέτωπες με τον καθρέφτη τους και στο τέλος του επεισοδίου, έχουν συμφιλιωθεί τόσο με την εικόνα τους που χωρίς δεύτερη σκέψη φωτογραφίζονται ολόγυμνες και πετούν και τα εσώρουχα τους σε ζωντανή επίδειξη μόδας, σίγουρα θα μπορείτε να καταλάβετε γιατί η φωτοθεραπεία είναι η τελευταία ελπίδα για όλους όσοι έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να αγαπούν το σώμα τους...

Οσοι το έχουν ήδη τολμήσει, να σταθούν χωρίς τα ρούχα τους, σε ένα στούντιο, μπροστά σε έναν επαγγελματία φωτογράφο, τον βοηθό του, τον μακιγιέρ, τον κομμωτή, μιλούν για εμπειρία ζωής, τον μοναδικό τρόπο για να ξεπεράσουν και να ξορκίσουν μαζί τους το παρελθόν, την κακοποίηση, τραύματα, αρρώστιες, βιαιότητες, την αρρωστημένη κυρίως σχέση με τη ζυγαριά είτε από βουλιμία είτε από ανορεξία είτε από το σύνδρομο του μοντέλου που δεν «έγινα» ποτέ.

Και η φωτοθεραπεία; Πώς προέκυψε; Η Σαμάνθα Τζόουνς πάντως το έκανε (όχι ότι την δυσκόλεψε ιδιαίτερα) σε ένα από τα επεισόδια του Sex&the city σαν επιβεβαίωση όταν έκλεινε τα 40. Καλό δώρο γενεθλίων, αν και θα έπρεπε να φροντίζουμε για επανάληψη σε κάθε δεκαετία, όχι για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, αλλά για να ξυπνάμε πού και πού.

Αρκετές πάντως είναι οι γυναίκες που αρχίζουν να το τολμούν στα 30 τους για να θυμούνται με κάποια ασπρόμαυρα πορτρέτα αργότερα στιγμές... δόξας. Κι αν δεν νιώθουν έτσι ούτε στα 30 τους αλλά ούτε καν στα 20 τους; Η νέα τάση θέλει τις γυναίκες κυρίως να στήνονται ολόγυμνες μπροστά στον φακό για να ξεπεράσουν κάτι που τις τραυμάτισε, τις σόκαρε, τους άλλαξε τη ζωή, ένα σημείο σταθμό τού χθες.

Η ιδέα είναι απλή. Κλείστε ραντεβού με έναν φωτογράφο που εμπιστεύεστε και ετοιμαστείτε να δείτε τη ζωή σας με εντελώς διαφορετικό μάτι. Οπως λένε και οι κυρίες «πειραματόζωα»: «Αν έχεις δει τον εαυτό σου γυμνό, τότε τι άλλο μένει να φοβάσαι σε αυτόν τον κόσμο;»

Ορισμένες θέλουν να το κάνουν πριν αποκτήσουν παιδιά. Για να βλέπουν το σώμα τους στα καλύτερά τους. Νομίζουν... Γιατί υπάρχουν και γυναίκες που έπειτα από παραπάνω από μία γέννες νιώθουν (και είναι) καλύτερα από ποτέ. Και ναι, είναι γενναία απόφαση. Και ναι, σοκάρει. Είναι κάτι που πολλοί θα ήθελαν να κάνουν, αλλά ελάχιστοι αυτοί που το δοκιμάζουν. Για να απελευθερωθούν. Μια γυναίκα φωτογραφήθηκε, για παράδειγμα, για να κάνει τη φωτογραφία δώρο γενεθλίων στον σύζυγο της. Είναι και η εκδίκηση που θέλει να πάρει κανείς ύστερα από τόσα χρόνια ανέχειας και συνύπαρξης με όλα αυτά τα αψεγάδιαστα, αλλά ρετουσαρισμένα μοντέλα στις σελίδες των περιοδικών.

Χωρίς ρούχα

Εφτασε η στιγμή να συναγωνιστούμε με ίσους όρους. Γιατί εννοείται ότι ο επαγγελματίας φωτογράφος θα σβήσει τα... αδύναμα σημεία. Πρόκειται για μια ευρύτερα διαδεδομένη τάση στον κόσμο της ψυχανάλυσης. Δεν είναι μόνο ότι πετάς το σουτιέν σου. Εμπνεύστρια της φωτοθεραπείας είναι η Ellen Fisher Turk, φωτογράφος της Νέας Υόρκης. Στη δουλειά της βοηθάει ανθρώπους μέσω της φωτογραφίας να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, ασθενείς του καρκίνου, θύματα βίας, ανθρώπους που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ξεκίνησε τη δουλειά αυτή πριν από 15 χρόνια όταν μια φίλη της, θύμα βιασμού, έψαχνε απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο να επανασυμφιλιωθεί με το σώμα της. Να έχει και πάλι τον έλεγχο. «Χωρίς ρούχα, είσαι ευάλωτος», λέει. «Είναι η στιγμή που έχουμε εκρήξεις συναισθημάτων. Αυτού του είδους η φωτογραφία είναι μια μέθοδος μετατραυματικής θεραπείας. Οι γυναίκες που έρχονται είναι σίγουρα γενναίες. Το μυαλό τους φοβάται ότι η κάμερα θα εστιαστεί σε όλα εκείνα που νομίζουν οι ίδιες ότι δεν είναι ωραία στο σώμα τους. Εγώ φωτογραφίζω ό,τι πιστεύω ότι είναι όμορφο στο σώμα τους, αντανακλώντας το πίσω».

Ισως να πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάματα και τις όποιες αδυναμίες μας προκειμένου να τις αγαπήσουμε επιτέλους. Να δούμε την εύθραυστη πλευρά του εαυτού μας. Ενα κορίτσι που έπασχε από ανορεξία και οι γιατροί δεν είχαν πλέον καμία ελπίδα, για δύο μήνες κοιτούσε τις φωτογραφίες για να θεραπευτεί. Δεν ήταν χοντρή, ήταν πετσί και κόκκαλο, έτοιμη για να καλωδιωθεί στο νοσοκομείο. Με τη φωτοθεραπεία νιώθεις σα να παίζεις έναν ρόλο. Ο φωτισμός είναι κολακευτικός, σου φτιάχνουν τα μαλλιά, σε βάφουν, αποκτάς αυτοπεποίθηση. Και δεν είναι κάτι που έχει να κάνει μόνο με την ομορφιά, τη ματαιοδοξία, το παιχνίδι του χρόνου. Η φωτοθεραπεία για ορισμένες γυναίκες λειτουργεί σαν ύστατη λύση να μεταμορφωθούν, ίσως και να σωθούν.

Οι φωτογραφίες είναι της Ellen Fisher Turk

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_24/10/2009_334597

Δεν υπάρχουν σχόλια: