Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η κρυφή ομορφιά της φύσης


Μωρά πέστροφας- Τιμητική διάκριση   Θα μπορούσαν να είναι προνύμφες κάποιου εντόμου. Ισως και έγκυοι αθερίνες, πράγμα  που δεν γίνεται λόγω... φύσης. Και αυτή η φωτογραφία είναι κοντά στην πραγματικότητα,  αφού πρόκειται για γόνο πέστροφας.  Dr Robert Βerdan, Επιστημονικό Κέντρο Πολυμέσων, Αλμπέρτα, Καναδάς

Η κρυφή ομορφιά της φύσης

Εικόνες του μικρόκοσμου μέσα από τον μεγεθυντικό φακό επιστημόνων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ gdevetzoglou@dolnet.gr

 
 
Αποτύπωσαν την ομορφιά που μένει κρυφή για τα ανθρώπινα μάτια, αλλά για εκείνους αποτελούν εικόνες της καθημερινότητάς τους. Πάνω από 2.200 επιστήμονες πήραν μέρος στον 36ο παγκόσμιο διαγωνισμό επιστημονικής φωτογραφίας με εικόνες του μικρόκοσμου: αναδεικνύουν την ομορφιά της φύσης αλλά υπό το πρίσμα του μεγεθυντικού φακού.
Την περασμένη εβδομάδα τιμήθηκαν οι επιστήμονεςκαλλιτέχνες που συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό επιστημονικής φωτογραφίας «Νikon Small World». Μέσα από το μικροσκόπιό τους, 2.200 επιστήμονες από όλον τον κόσμο προσπάθησαν να δώσουν τη λεπτομέρεια που συναντούν στο πεδίο τους, παρουσιάζοντάς την ως καλλιτεχνική πρόταση. Κανόνες και κατηγορίες δεν υπάρχουν, αρκεί αυτό που απαθανατίζει το μικροσκόπιο να είναι... όμορφο! Από τις συμμετοχές ξεχώρισαν οι 190 και βραβεύτηκαν οι 20 πρώτες. Οι φωτογραφίες τους δείχνουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά της φύσης, καθώς και αντικειμένων που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, αλλά δύσκολα θα μπορούσε κανείς να τα αναγνωρίσει χωρίς τη βοήθεια των επιστημόνων- φωτογράφων.

Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού μετέχουν πρόσωπα που διαμορφώνουν τάσεις και είναι ηγέτες στον χώρο τους, όπως ο επιστημονικός συντάκτης του FoxΝews. com, Jeremy Κaplan, από την on-line έκδοση του περιοδικού νέας τεχνολογίας Wired. com η Βetsy Μason, η διευθύντρια επιστημονικών φωτογραφιών και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Πανεπιστήμιο Rockefeller, Αlison J. Νorth, και ο ομότιμος καθηγητής Μικροσκοπίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Shirley Α. Οwens. «Είναι προνόμιο να τιμήσουμε ερευνητές από όλον τον κόσμο και να αναδείξουμε την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει με τις μικροφωτογραφίες», δήλωσε ο Εric Flem, υπεύθυνος επικοινωνίας της διοργανώτριας εταιρείας. «Οι φωτογραφίες που λαμβάνουμε κάθε χρόνο μάς εκπλήσσουν ολοένα και περισσότερο και κυμαίνονται από καθημερινά αντικείμενα οικιακής χρήσης έως μικροσκοπικά δείγματα που χρησιμοποιούνται για έρευνα στην επιστήμη», είπε ο ίδιος.

Μετά τη βράβευση, άρχισε ήδη να μετρά ο χρόνος για τον 37ο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφιών του μικρόκοσμου και όσοι επιστήμονες- καλλιτέχνες επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www. nikonsmallworld. com.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, η φωτογραφία που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο φέτος δεν επιλέχθηκε απλώς με κριτήριο την αισθητική της, αλλά και την επιστημονική της αξία. Στο χαρτί βλέπει κανείς τις χαρακτηριστικές πράσινες γραμμές ενός προηγμένου μόνιτορ για την καρδιά να «κολυμπούν» σε έναν έναστρο ουρανό. Στην πραγματικότητα, αποτελούν κοντινό πλάνο της καρδιάς ενός κουνουπιού.

Αυτός είναι και ο τίτλος της φωτογραφίας: «Καρδιά κουνουπιού». Την τράβηξε ο Jonas Κing από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του φθορισμού. Εκτός από όμορφη εικόνα, είναι και επιστημονικά σημαντική, καθώς ο Κing τη χρησιμοποιεί στην έρευνα που πραγματοποιεί για να αποσαφηνίσει πώς φέρουν και μεταδίδουν τα κουνούπια διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς- μεταξύ αυτών, και την ελονοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: