Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η δύναμη των υπολογιστών







Η δύναμη των PC 
θα ενσωματωθεί σε κάθε συσκευή

Ο Bill Gates  ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει ένα όραμα κατ το μοιράζεται μαζί μας.
.
Η βιομηχανία αυτή τη στιγμή μου θυμίζει τα πρώτα χρόνια της Microsoft. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 τα PC τράβηξαν την προσοχή του κόσμου και η τεχνο­λογία αναπτύχτηκε με απίθανους ρυθ­μούς. Πάντα είναι δύσκολο να προβλέ­ψεις πόσο γρήγορη ή δραματική είναι η αλλαγή που μπορεί να φέρει στον κό­σμο μία καινούρια επανάσταση.

Ο 20ός αιώνας ήταν γεμάτος εφευρέσεις, που έφεραν την επανάσταση στη ζωή μας, από τον τρόπο που μαθαίνουμε μέ­χρι τον τρόπο που δουλεύουμε - ο σω­λήνας κενού αέρος, το τρανζίστορ, το βί­ντεο και το PC είναι μερικές από αυτές. Και με κάθε καινούρια τεχνολογία οι οι­κονομικές, πολιτικές και κοινωνικές ε­πιρροές γίνονται ορατές πιο γρήγορα παρά ποτέ. Στα χρόνια που έρχονται ο συνδυασμός του Internet με εκπληκτικά software, οι γρήγοροι επεξεργαστές και οι ασύρματες τεχνολογίες θα φέρουν τη δύναμη των υπολογιστών σε κάθε συ­σκευή που μπορείτε να φανταστείτε.

Τα PC έχουν μία θετική επιρροή στη ζωή των ανθρώπων, ακόμα και μέσω των νέ­ων τρόπων διδασκαλίας. Όταν πήγαινα ακόμα στο γυμνάσιο, οι υπολογιστές δεν ήταν μέσο διδασκαλίας παρά μόνο για τους φίλους μου κι εμένα που ήμασταν ε­θισμένοι σε αυτούς. Το μόνο που μπο­ρούσες να κάνεις τότε ήταν να φτιάχνεις προγράμματα. Σήμερα το hardware και το software ανοίγουν την πόρτα σε έναν ολόκληρο κόσμο γνώσης.

Έχει περάσει περισσότερο από μισός αι­ώνας από τότε που ο John Atanasoff και ο Clifford Berry κατασκεύασαν τον πρώτο υπολογιστή. Από αυτά τα γιγαντιαία κομπιούτερ -τα τέρατα με κλιμα­τισμό και ένα στρατό χειριστών- δημι­ουργήθηκαν μοντέλα, που δεν είναι πο­λύ μεγαλύτερα από μία ψωμιέρα και που χωράνε στο γραφείο. Κάθε χρόνο τα κο­μπιούτερ γίνονται μικρότερα, γρηγορό­τερα και πιο πολύπλευρα. Μπορούν να ξεχωρίσουν χειρόγραφα και ακουστικές εντολές, να οργανωθούν από μόνα τους σε δίκτυα και να στείλουν πληροφορίες στην άλλη άκρη του κόσμου. Η δύναμη των προσωπικών υπολογιστών θα ενσω­ματωθεί σε κάθε συσκευή: από τα ψυ­γεία και τις τρόμπες υγραερίου μέχρι και στις πιστωτικές κάρτες.

Έξυπνα σπίτια, εξοπλισμένα με την ευ­φυΐα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα φροντίζουν για την ασφάλεια της οικο­γένειας μας και θα κάνουν περιττές πολ­λές από τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Με την παγκόσμια επικοινωνία και τα e-books τα παιδιά θα έχουν πρό­σβαση στη γνώση ολόκληρων ψηφια­κών βιβλιοθηκών. Φορητές συσκευές με τρομερές επιδόσεις θα μας αποδεσμεύ­σουν από τη δουλειά στο γραφείο και οι εργασίες που βασίζονται σε υπολογιστές θα είναι δυνατές από κάθε σημείο, κάθε στιγμή. Και όταν οι μικροεπεξεργαστές γίνουν ακόμα μικρότεροι και ισχυρότε­ροι, η δύναμη των κομπιούτερ θα μας περιβάλει εντελώς. Ίσως να βρίσκεται α­κόμα και μέσα στα ρούχα μας.

Προσωπικά επιθυμώ έναν υπολογιστή σε μέγεθος σημειωματάριου, που να συνδέεται ασύρματα με υψηλές ταχύ­τητες στο Internet. Μία συσκευή αρκε­τά μεγάλη, ώστε να προβάλλει πλήθος χρήσιμων πληροφοριών, αλλά και τό­σο μικρή, ώστε να μπορώ να την παίρ­νω παντού μαζί μου.

Μπαίνουμε σε μια καινούρια εποχή των κομπιούτερ που θα είναι πιο συναρπαστική από κάθε άλλη. Παίρνω ως δεδομένο ότι η σύνδεση υψηλής ταχύ­τητας με το Internet θα είναι κάτι τόσο φυσιολογικό, όσο είναι σήμερα το ηλε­κτρικό ρεύμα - η ασύρματη πρόσβαση από κάθε σημείο θα ακολουθήσει. Το PC θα συμπληρωθεί από πολλές άλλες συσκευές και καθημερινά πράγματα, που θα έχουν μία «ευφυΐα» όμοια με των προσωπικών υπολογιστών - από τα Pocket-PC και τα «έξυπνα» αυτοκίνητα μέχρι τα ψυγεία αλλά και τα ολοκλη­ρωμένα έξυπνα σπίτια.

Υπάρχουν πολλά ακόμα να κάνουμε. Πώς μπορεί το software να βοηθήσει ώστε διαφορετικά μηχανήματα να επι­κοινωνούν μεταξύ τους, να ρυθμίζονται μόνα τους και να οργανώνονται; Πώς μπορεί το κομπιούτερ να φτάσει στο σημείο να βλέπει, να ακούει και να κα­ταλαβαίνει τι θέλει ο χρήστης; Ήδη από το 1991 έχουμε αρχίσει στο Microsoft Research να δουλεύουμε γι' αυτό. Από αυτό το εργαστήριο προέρχο­νται εργαλεία για την επεξεργασία της φυσικής φωνής, αλλά και το Clear Type που βοήθησε ώστε οι σημερινές οθόνες LCD να έχουν την τριπλάσια ανάλυση. Δουλεύουμε επάνω στις τεχνολογίες που θα κάνουν τα κομπιούτερ ικανά να επε­ξεργαστούν τη φωνή, τις χειρονομίες αλ­λά και το παρουσιαστικό του χρήστη.

 Όταν σκέφτομαι την εποχή που ο Paul κι εγώ ήμασταν ακόμα έφηβοι και ξεκινού­σαμε τη δουλειά μας, μένω άφωνος με την πρόοδο μας. Αλλά μετά ρίχνω μια ματιά στον κόσμο των παιδιών μας και διακρίνω πως η πρόοδος από εδώ και πέρα θα είναι πιο συναρπαστική.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Bill Gates «Inside Out»

Από το περιοδικό
TOMORROW 04.2001

Δεν υπάρχουν σχόλια: