Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ



Μεταξύ ανερμάτιστης διαλεκτικής 
και ταπεινωτικής λογικής


Γραφεί ο ΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ


Μετά την έως και καταθλιπτική πρωθυπουργική εμφάνιση της περασμένης Δευτέρας στα τηλεο­πτικά κανάλια, δύο μπορεί να συμβαίνουν: 

1. Είτε ο κ. Παπανδρέου δεν διαθέτει καθόλου συμβούλους. 
2. Είτε αυτοί που (μάλλον) επέλεξε, είναι στην καλύτερη περίπτωση προδήλων ανεπαρκείς.

Επομένως κι επικίνδυνοι. Όχι απλώς για τον ίδιο, αλλά για τον τόπο.

Κυρίως γι' αυτόν. Και αποβαίνουν ακόμη επικινδυ­νότεροι, καθώς οι ανεπάρκειές των επιτείνονται από τις ίδιες τις κραυγαλέες πρωθυπουργικές αδυναμίες. Οι οποίες μετά τα όσα συνέβησαν, δεν υπάρχει τρόπος να επικαλυφθούν.

Πρωταρχικά: 

Προς τι (και μάλιστα γιατί σ' αυτήν τη συγκυρία) η περιβόητη διακαναλική; Ποια επιτέλους αναγκαιότης την υπαγόρευσε; Ποιοι νέοι κίνδυνοι ανεδύθησαν αίφνης για το έθνος, οπόταν και ο θεσμικός του οιακοστρόφος έπρεπε να παρέμβει για να προει­δοποιήσει τους πολίτες, αλλά και για να υποδείξει τη συστράτευσή τους με τις βάναυσες επιταγές του Μνη­μονίου, προκειμένου ν' αποσοβηθούν επελαύνουσες καταστροφικές ολισθήσεις; Διότι, σε τελική ανάλυση, το μόνον ευανάγνωστον μήνυμα από την ασθμαίνουσαν λογικήν και η βασική προειδοποίηση που εξεπέμφθη από την παραπαίουσαν διαλεκτικήν του πρωθυπουργού, συνοψίζονται στο γεγονός ότι: Εάν αίφνης δεν αναδειχθούν, ο μεν Καμίνης δήμαρχος και ο Σγουρός περιφερειάρχης, τότε η χρεοκοπία της Ελλάδος θα είναι το αναπότρεπτον αποτέλεσμα! Η ευθύνη της ο­ποίαν και θα βαρύνει το εκλογικό σώμα.

Που εκ προοιμίου χρεώνεται με το βάρος των εθνι­κών τύψεων και υποθηκεύεται στις ενοχές όσων τό­σον ευχερολόγων και κασσανδρολογικών προφητεύο­νται.

Αυτή ακριβώς υπήρξεν η συνισταμένη της διακαναλικής. Που παρεμπιπτόντως, και ως ιδέα και ως εκτέ­λεση, παρέπεμπε συνειρμικώς σε τριτοκοσμικές πρακτικές. Ή τουλάχιστον αυτή δεν έχει σχέση με πρακτικές ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Με την άρον άρον δηλαδή επιστράτευση των εθνικής εμβέλειας τηλεο­πτικών καναλιών, μερικές μέρες προ των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον πρωθυπουργόν. Ο οποίος μάλι­στα διαθέτει νωπότατη και ισχυρότατη λαϊκή εντολή, να προχωρήσει σε κρίσιμες τομές. Και άκρως επώδυνες. Για τις οποίες - κι ενώ αυτές έγδαραν τους πολίτες - μό­νο συντηρητικές και οπωσδήποτε ανώδυνες διαμαρτυρίες υπήρξαν. Αφού και βασικά συνδικάτα ουσιαστικά συνέπραξαν, περιορίζοντας τη λαϊκή αντίδραση και ορ­γή σε διαδηλώσεις προς το θεαθήναι.

Η αλήθεια.

Προς τι λοιπόν η διαγγελματική παρέμβαση του πρωθυπουργού; Ποιος τον αμφισβήτησε, ώστε να σπεύσει; Και γιατί επετέθη λαύρως κατά των αντιπολιτευομένων κομμάτων; Τι δηλαδή περίμενε από αυτά. Και πώς επιτέλους βλέπει τον ρόλο της αντιπολιτεύσε­ων; Διότι, εάν αυτός δεν είναι καταγγελτικός, τι θα έ­πρεπε να είναι; Ή μήπως ο αντιπολιτευτικός λόγος, όπως αρθρώνεται, νοθεύει τη δημοκρατία και υπονο­μεύει το πολιτειακό γίγνεσθαι; Το αντίθετο: Η πρωθυ­πουργική πρωτοβουλία τείνει να περιστείλει βασικές αντιλήψεις και κανόνες δημοκρατικού γίγνεσθαι.

Κι αυτό είναι οπωσδήποτε άκρως επικίνδυνο.

Το αυ­τονόητο.

Διότι με όσα είπε και όσα εξυπονόησε ο ΓΑΠ, μάλ­λον ρέπει κι επιλέγει μοντέλο μονολογούσης εξουσίας και αλάλου αντιπολιτεύσεων. Με την πρώτη να ενερ­γεί ανεξελέγκτως και τη δεύτερη, εάν δεν χειροκροτεί, τουλάχιστον ν' ανέχεται!

Βεβαίως έγινε πέραν και από σαφές ότι: Ο βασικότερος στόχος του πρωθυπουργού (κι αυτό είναι κατα­νοητό) ήτο η προληπτική καταστολή της ενδοκομματικής αντιδράσεως (εκδηλωμένη από κάποιους και σιω­πηρή από άλλους) όσον αφορά τις δικές του «μνημονιακές» επιλογές. Επομένως και την εν προκειμένω α­τυχέστατη διαχείριση των πραγμάτων, που οδήγησε α­ναποδράστως στον μονόδρομο του ΔΝΤ. Τον οποίον παρεμπιπτόντως και ο ίδιος δημοσίως αφόριζε και προαπέκλειε! Για να τον αγιοποιήσει εν συνεχεία και αφού η χώρα παρεδόθη στην «τρόικα». Που ασκεί τον ουσιαστικόν έλεγχον. Με την κυβέρνηση σε ρόλο κηδεμονευομένης (και περιορισμένης) τοποτηρητείας.

Η άλλη (και πικρότατη) αλήθεια.

Στόχος λοιπόν της πρωθυπουργικής αμετροέπειας (γιατί περί αυτής επρόκειτο) είναι το ίδιο το κόμμα του. Και ειδικότερα εκείνες οι δυνάμεις που διέπονται ακό­μη από πράγματι σοσιαλιστικές συνιστώσες και που διατηρούν ζωντανή τη συνείδηση των πολι­τικών τους καταβολών.

Αρθρώνοντας (άλλοι με τις εύτολμες τοποθετήσεις και άλλοι σιωπηρώς) λόγον αντίθετον προς εκείνον που η νεόκοπος ηγετική ελίτ, τού εν πολλοίς μεταλλαγ­μένου ΠΑΣΟΚ, θέλει να επιβάλει.  Και ο οποίος οδηγεί αφενός σε κοινωνική αποσάθρωση και αφετέρου σε κατάσταση εθνικής αποδομήσεως τα σημεία της οποί­ας είναι ήδη ορατά όπως και τα καταθλιπτικά της από­τοκα σε βάθος χρόνου, εάν φυσικά δεν υπάρξουν επαρκείς αντιστάσεις αυτού του περήφανου λαού. Του λαού των Ελλήνων.

Που σύρεται συν τω χρόνω σε ταπεινωτικές συνθήκες ευτελισμού. Όχι μόνο σ' επίπεδο κοινωνικής ισοπε­δώσεως, αλλά και σε ό,τι κανένας των δημοσιογράφων δεν το έθεσε: Στα εθνικά θέματα, όπου επέρχονται μη αναστρέψιμες ολισθήσεις, εάν δεν αποσοβηθούν.

Και θ' αποσοβηθούν μόνον εάν και η νυν κυβερ­νώσα παράταξη και οι άλλες, συστοιχηθούν και απο­φασιστικά συγκλίνουν πάνω σε μίνιμουμ πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας. Και ως προς αυτό ας μιμηθούν άλλους που, αφού απεμπόλησαν τη ζοφερή κηδεμο­νία του ΔΝΤ, εφάρμοσαν ιδικά των προγράμματα και όχι μόνον τη χρεοκοπίαν απέφυγαν, αλλά κι επανέ­κτησαν την οικονομικήν των αυτάρκειαν και αλκήν.

Από το "ΠΑΡΟΝ" της 31.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: