Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ : Η ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΑΣΕ











«Τι έκανες στην πτώχευση μπαμπά;»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010


Μια ωραία (η ελληνική οικονομία) σηκώνει το καπάκι ενός φέρετρου στο οποίο ήταν ξαπλωμένη, όπως αποδεικνύεται όχι αναπαυτικά, και βγάζει έξω το πόδι της- χυτό, θελκτικό, κανονικό σεξουαλικό ελιξίριο. Την ίδια στιγμή φωνάζει με στεντόρεια φωνή: Η ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΑΣΕ! Ανέλπιστη νεκρανάσταση και υποσχέσεις για έναν καινούργιο γύρο κοινωνικής ευημερίας; Γιατί όχι; Στο κάτω κάτω, αν δεν περισσεύει η αισιοδοξία σε έναν γελοιογράφο, σε ποιον θα περισσεύει;

Ο περί ου ο λόγος γελοιογράφος είναι πολύ γνωστός σας, οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» έχετε κάθε λόγο να τον αισθάνεστε κοντινό σας άνθρωπο. Είναι ο Κώστας Μητρόπουλος και, ίσως, είναι ο πρώτος έλληνας γελοιογράφος που από την αρχή της μακράς διαδρομής του έψαχνε την πολιτική εκεί όπου οι παλαιότεροι κυρίως συνάδελφοί του νόμιζαν ότι σταματούσε: στη ζωή. Ισως γι΄ αυτό και το νέο άλμπουμσυλλογή γελοιογραφιών με θέμα την κρίση δεν σχολιάζει τόσο τους πολιτικούς και τις πολιτικές τους όσο, κυρίως, την επίδρασή τους στην καθημερινότητα. Ο συνήθης πρωταγωνιστής του Κώστα Μητρόπουλου είναι ο περίφημος μέσος πολίτης: αυτός που σφίγγει το ζωνάρι και, ταυτόχρονα, σφίγγει και τα δόντια για να αντεπεξέλθει στους χαλεπούς καιρούς.

Η νέα αυτή συλλογή περιλαμβάνει επιλεγμένες γελοιογραφίες που δημοσιεύθηκαν τον τελευταίο χρόνο στα «ΝΕΑ και στο «Βήμα». Γελοιογραφίες που τις διακρίνει η λεπτή κριτική αλλά, κατά βάθος, κι ένας αισιόδοξος τόνος. Καταγραφέας της ιδιοσυγκρασίας του Ελληνα, ο Μητρόπουλος, με τον γνωστό, αναγνωρίσιμο αφαιρετικό μοντερνισμό του δίνει τον τόνο στο προλογικό σημείωμά του. Γράφει:

«Οταν μεθαύριο η Ιστορία καλέσει σε απολογία τους πατέρες του Εθνους και ρωτήσει “Τι έκανες στην πτώχευση, μπαμπά;” δεν θα απαντήσουν ότι κάνανε την πάπια.

Κάνανε το σωστό.

Απώθησαν τη χρεοκοπία και έθεσαν τα θεμέλια για την επόμενη».

Το νέο βιβλίο του Κώστα Μητρόπουλου, 24ο λεύκωμα με σκίτσα του, έχει τίτλο την αισιόδοξη κραυγή της νεκραναστημένης: «Η κρίση πέρασε» (Εκδόσεις Πόλις). Πού στηρίζει την αισιοδοξία του; Απαντά ο ίδιος στο σύντομο βιογραφικό του. Γεννήθηκε, λέει, κατά τη διάρκεια της 30ής οικονομικής κρίσης της χώρας. Αρχισε να δημοσιεύει σκίτσα στο «Βήμα» στην έναρξη της 39ης, στα «ΝΕΑ» στο τέλος της 40ής και το βιβλίο του επισπεύσθηκε ενόψει της 46ης.

Να τις εκατοστίσει.


Πηγή:
http://www.tanea.gr/default.asp?artid=4606314&ct=1&pid=2

Δεν υπάρχουν σχόλια: