Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Πρώτα οι μεγαλοοφειλέτες










ΜΙΑ από τις μεγαλύτερες πληγές του ελληνικού κράτους είναι η διαχρονική αδυναμία του να εισπράξει όσα του χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα.


Οπως σημειώναμε και χθες, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, δεν θα αντιμετώπιζε σήμερα το ενδεχόμενο να μειώσει ξανά τις συντάξεις των ασφαλισμένων του, αν ήταν σε θέση να εισπράξει έστω τις μισές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει καταγράψει

ΚΑΤ' ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ το ελληνικό κράτος μπορεί να μην είχε οδηγηθεί ποτέ σε κατάσταση χρεοκοπίας, αν είχε καταφέρει να συλλάβει έστω ένα μέρος της φοροδιαφυγής. Ακόμη και σήμερα, αν ήταν σε θέση να φέρει στα δημόσια ταμεία ένα σημαντικό μέρος από τις πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν θα ήταν έρμαιο των καθημερινών απειλών για χρεοκοπία, «επιλεκτική» ή άλλη. Χώρια που τα μέτρα, τα οποία επέβαλε σχεδόν στο σύνολο των πολιτών, θα ήταν λιγότερο επώδυνα και περισσότερο αποτελεσματικά

ΚΑΤΑ καιρούς, το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει διάφορες απειλές εναντίον των οφειλετών του, πότε ότι θα τους βάλει φυλακή, πότε ότι θα τους δημεύσει την περιουσία κ.λπ. Ομως, το αποτέλεσμα, διαχρονικά, δεν αλλάζει. Τώρα, επανέρχεται με την απειλή ότι θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για παραπομπή στο Αυτόφωρο και φυλάκιση όσων δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους, καθώς παρήλθε η τετράμηνη περίοδος χάριτος. Μάλιστα, η απειλή ισχύει ακόμη και για όσους χρωστούν 5.001 ευρώ.
ΒΕΒΑΙΩΣ όσοι χρωστούν πρέπει να τιμωρούνται, διότι η πράξη τους στρέφεται εναντίον των συνεπών φορολογουμένων. Ομως, οι «εγκέφαλοι» του υπουργείου Οικονομικών, που απειλούν με φυλάκιση ακόμη και τους μικροοφειλέτες, έπρεπε να έχουν λάβει υπόψη τους μερικές «λεπτομέρειες». 

ΠΡΩΤΟΝ, όποιος οφείλει 5.001 ευρώ μπορεί να έχει πραγματική αδυναμία να πληρώσει, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Δεύτερον, αυτός ο οφειλέτης δεν είναι ίδιος με εκείνον που χρωστάει δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και για τον οποίο το κράτος μπορεί να έχει κάνει πολλές ευνοϊκές ρυθμίσεις, χωρίς αποτέλεσμα. Στους καταλόγους των μεγάλων οφειλετών και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων φιγουράρουν πολλές γνωστές επιχειρήσεις και πρόσωπα με δράση στο δημόσιο βίο και με δημόσιο λόγο που συχνά προκαλεί. 

ΚΑΙ όμως, είτε αφήνονται στο απυρόβλητο είτε τους γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις. Ας ξεκινήσει από αυτούς το «άτεγκτο» υπουργείο Οικονομικών. Ας στείλει έναν μεγαλοοφειλέτη στη φυλακή, ώστε να πείσει τους υπολοίπους ότι εννοεί αυτά που λέει. Και μετά, ας φτάσει και σε όσους χρωστάνε 5.001.

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ των γνωστών «απειλών» προς όλους και αναποτελεσματική έχει αποδειχθεί και κανένα μήνυμα δεν στέλνει. Καιρός να αλλάξει τακτική, αν δεν θέλει να κάνει, γι' άλλη μια φορά, «μια τρύπα στο νερό»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: