Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ







 Εφ. Ραντικαλ (21-9-2011)
Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ υπέγραψαν συμφωνία 
για τα χωρικά ύδατα





Μετά την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Ελληνοκυπριακό τομέα, κινητοποιούνται η Τουρκία και η ΤΔΒΚ.

Υπογράφηκε συμφωνία οροθέτησης χωρικών υδάτων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Την συμφωνία υπέγραψε εξ ονόματος της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξ ονόματος της ΤΔΒΚ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ντερβίς Έρογλου.

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τους Ερντογάν και Έρογλου που βρισκόταν στην Νέα Υόρκη για στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα διασφαλίσει την δυνατότητα των από κοινού ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ : ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο πρόεδρος της δημοκρατίας της ΤΔΒΚ Ντερβίς Έρογλου συναντήθηκαν στην Τουρκική Εστία. Μετά την συνάντηση τους υπέγραψαν την συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ. Ο Ερντογάν δήλωσε πως ¨Εις ανάμνηση της ημέρας χαρίζω αυτή την πένα στον κύριο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και κατά τον ίδιο τρόπο εις ανάμνηση αυτής της ημέρας θα κρύψω και εγώ την πένα του κυρίου Έρογλου¨.
Μετά την τελετή υπογραφής ο Ερντογάν στην δήλωση που έκανε είπε πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά από το 2003 και μετά έκανε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσινών περιοχών λες και είναι η μόνη διοίκηση στο νησί.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής : 

¨Και σαν να μην έφτανε αυτό οι Ελληνοκύπριοι καθόρισαν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάλεσαν διεθνείς εταιρίες και τις έβαλαν να κάνουν εκεί έρευνες. Από την αρχή τονίσαμε στην διεθνή κοινότητα πως αυτό το τετελεσμένο παραβιάζει τα ίσα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ενώ αποτελεί επίσης παραβίαση σε σχέση με το πνεύμα και το γράμμα της συνολικής διαπραγμάτευσης στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να αφεθούνε μετά την συνολική επίλυση του Κυπριακού θέματος, και οι δύο πλευρές στο νησί θα πρέπει να επωφελούνται ισότιμα από τους φυσικούς πόρους του νησιού, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν νόμιμα δικαιώματα πάνω σε αυτές τις φυσικές πηγές¨.

……………..
Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας :

¨Παρά τις απόψεις και τις προειδοποιήσεις μας μαζί με την ΤΔΒΚ από το 2003 και εντεύθεν, η Ελληνοκυπριακή διοίκηση άρχισε ξανά τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο που είχε διακόψει, και μεταφέροντας μια πλατφόρμα γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 άρχισε έρευνες για φυσικό αέριο στις 19 Σεπτεμβρίου. Διαμαρτυρόμαστε για αυτό το ανεύθυνο, προκλητικό και μονόπλευρο βήμα των Ελληνοκυπρίων. Αυτό το βήμα έγινε σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ έφτασαν σε ένα κρίσιμο και καθοριστικό σημείο, η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπολόγισε καθόλου τα συμφέροντα και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δείχνοντας έτσι πως δεν θέλουν να μοιραστούνε ένα κοινό μέλλον μαζί τους και ότι δεν είναι έτοιμοι για μια διευρυμένη λύση¨.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

¨Από νωρίς είχαμε εκφράσει την άποψη μας μπροστά στην διεθνή κοινότητα πως ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης, ούτε εμείς αλλά ούτε και οι Τουρκοκύπριοι θα παραμείνουμε αδιάφοροι, και ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι άρχιζαν γεωτρήσεις εμείς μαζί με την ΤΔΒΚ θα παίρναμε μια σειρά από μέτρα. Ως ένδειξη αυτής της αποφασιστικότητας μας σήμερα στην Νέα Υόρκη υπογράφουμε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα ανάμεσα στην Τουρκία και στην ΤΔΒΚ. Όπως ξέρετε η υφαλοκρηπίδα σχετίζεται με τον πυθμένα της θάλασσας και την διερεύνηση των φυσικών πηγών.
…………………………
Με αυτήν την ευκαιρία θέλουμε να προειδοποιήσουμε τις πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου που κάνουν ή θα κάνουν δουλειές με τους Ελληνοκύπριους. Ο υπουργός Ενέργειας μας έχει αρχίσει μια προσπάθεια ώστε αυτές ο εταιρίες μα μην πάρουν δουλειές στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας και να υποστούνε μια σειρά από κυρώσεις¨.

……………
ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ

Ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο των γεωτρήσεων που διενεργεί εξ ονόματος των Ελληνοκυπρίων η εταιρία Noble Energy που ερευνά για εντοπισμό υδρογονανθράκων στο οικόπεδο Νο 12 με την ονομασία ¨Αφροδίτη¨.

Με βάση την είδηση του Κυπριακού ραδιόφωνου ο υπεύθυνος για την Ενέργεια Σόλων Κασσίνης δήλωσε πως ¨ο πρώτος 36 ιντσών σωλήνας τοποθετήθηκε χωρίς πρόβλημα και ότι σε πρώτο στάδιο έφτασε σε βάθος 70-80 μέτρων¨

Πρόσθεσε επίσης πως ¨Από απόψε περνά στο δεύτερο στάδιο, και σε αυτό το στάδιο θα κατέβει στα 940 μέτρα¨ και ότι μέσα σε 73 μέρες θα φτάσει στο στόχο των 5.800 μέτρων.

Ο Κασσίνης ¨Κατά την διάρκεια των γεωτρήσεων για να αντιληφθούμε το μέγεθος και το είδος των υδρογονανθράκων θα πάρουμε δείγματα και επίσης θα γίνουν μετρήσεις πιέσεων και άλλες αναλύσεις¨.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ

Ο συνεταιρισμός αυτός ανάμεσα στον Ελληνοκυπριακό τομέα και στο Ισραήλ, προκάλεσε ανησυχία και σε μια από τις σημαντικές χώρες της περιοχής, στον Λίβανο.

Ο Λίβανος μετέφερε στον πρεσβευτή της Νότιας Κύπρου στην Βηρυτό ότι ¨Δεν θα υπάρξει ανοχή για οποιαδήποτε χώρα που παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου¨. Η εφημερίδα Φιλελεύθερος αναφέρει πως ο Λίβανος ¨ακολουθώντας τα βήματα της Άγκυρας¨ άσκησε ξεκάθαρη πίεση στην Νότια Κύπρο για το θέμα του φυσικού αερίου.

Η εφημερίδα θυμίζει πως το κοινοβούλιο του Λιβάνου αρνήθηκε να εγκρίνει την συμφωνία για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και τον Λίβανο, και την δήλωση του υπουργού Ενέργειας του Λιβάνου Τούμπαραν Βασίλη πως το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου θα εξετάσει το θέμα των ερευνών που κάνει η Κύπρος για φυσικό αέριο.

Με βάση την είδηση ο υπουργός Ενέργειας Τζουμπράν Βασίλ είπε πως η συμφωνία της Νότιας Κύπρου με το Ισραήλ αποτελεί απειλή για τις σχέσεις με τον Λίβανο.

Ο Βασιλ επίσης έκανε έκκληση στην Νότια Κύπρο για επανόρθωση στο λάθος της συμφωνίας με το Ισραήλ.

Πηγή:
http://tourkikanea.gr/2011/09/22/erd-52/#more-10195

Todays Zaman: 

“Καθορίσαμε υφαλοκρηπίδα – Θα δούμε αν θα στείλουμε πολεμικά πλοία”




Την υπογραφή καθορισμού υφαλοκρηπίδας μεταξύ των Κατεχομένων και της Τουρκίας επιβεβαίωσε πριν λίγο η τουρκική εφημερίδα TODAYS ZAMAN. Η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς Τουρκίας σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί τη πρώτη απάντηση στις γεωτρήσεις που ήδη ξεκίνησαν σε συνεργασία το Ισραήλ και η Κύπρος.

“Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, μιλώντας την Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε πει ότι η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί σύντομα. Τόνισε επίσης ότι τουρκικά πολεμικά πλοία ενδέχεται να πάνε σύντομα στη περιοχή”, γράφει η εφημερίδα.


Από τη πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα τουρκικά πλοία του Ναυτικού μπορεί να αποφασιστεί τελικώς να  συνοδέψουν τα ερευνητικά σκάφη στη περίπτωση που καταστεί απαραίτητο, αυξάνοντας ωστόσο την πιθανότητα μιας ναυτικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, παραδέχτηκε.

Πηγή:
http://gdailynews.wordpress.com/2011/09/21/todays-zaman-καθορίσαμε-υφαλοκρηπίδα-θα-δούμε/#more-25205

Δεν υπάρχουν σχόλια: