Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ες αύριον τα σπουδαία!


ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ






Μια φράση... να θυμάσαι

Πριν από πολύ πολύ καιρό, τον 4ο αιώνα π.X., στη μεγάλη και εύφορη πεδιάδα της Βοιωτίας απλω­νόταν μια πόλη με μεγάλη δύναμη, η Θήβα. Αλλά, όπως σε όλες τις μεγά­λες, ή και μικρές ακόμη, ελληνικές πόλεις, οι πολιτικοί αντίπαλοι έτρωγαν τα μουστάκια τους.

Στην αρχαία Θήβα τα μουστάκια τους έτρωγαν οι ολιγαρχικοί, αυτοί δηλαδή που ήθελαν την εξουσία να την έχουν μόνο λίγοι τύραννοι, και οι δημοκρατικοί, αυτοί που ήθελαν την εξουσία να την έχει ο λαός. Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει η αρχαία αυτή φαγωμάρα με μια φράση που θυμόμαστε εμείς σήμερα; Για να δούμε...

Η αρχή του Αρχία

Το 382 π.Χ., ένας Θηβαίος πολέμαρχος, ο Αρχίας, μαζί και με άλλους ολιγαρχικούς άρχοντες, ζήτησαν τη βοήθεια του σπαρτιατικού στρατού για να διώξουν από τη Θήβα τους δημοκρατικούς και να καταλάβουν την εξουσία. Έτσι και έγινε. Η Σπάρτη κατέλαβε την πόλη και την παρέδωσε στους ολιγαρχικούς. Οι δημοκρατικοί, όμως, δεν το έβαλαν κάτω. Με αρχηγό κάποιον ονόματι Πελοπίδα, που από την ιστορία μαθαίνουμε ότι ήταν σπουδαίος στρατηγός, οργάνωσε 3 χρόνια μετά μια συνωμοσία για να τους βγάλει από τη μέση.

Το τέλος του Αρχία

Μια μέρα, ο Αρχίας διασκέδαζε στο σπίτι του γραμματέα του, του Φιλλίδα, ο οποίος είχε οργανώσει ένα πλούσιο συμπόσιο με μουσική  χορό και φαγοπότι για τους ολιγαρχικούς. Εκεί που έτρωγαν, έπιναν και γλεντοκοπούσαν, μπήκε ένας  αγγελιαφόρος και έφερε ένα πολύ επείγον μήνυμα στον Αρχία. «Το πρόσωπο που σας γράφει», λέει ο αγγελιαφόρος, «σας παρακαλεί να διαβάσετε αυτό το γράμμα  χωρίς καθυστέρηση. Αναφέρεται σε μια πολύ σπουδαία υπόθεση». Ο Αρχίας όμως, μεθυσμένος, παραμέρισε το γράμμα και είπε...

"Ες αύριον τα σπουδαία!"

...δηλαδή «αφήστε τα σπουδαία για αύριο», εννοώντας ότι θα διάβαζε την επιστολή την επό­μενη μέρα. Όμως η επόμενη μέρα δεν ήρθε ποτέ. Υποστηριχτές του Πελοπίδα μπήκαν στο σπίτι του Φιλλίδα ντυμένοι γυναίκες και δολοφόνησαν τον Αρχία μαζί με τους άλλους τυράννους, αποκαθιστώντας τη δημοκρατία στη Θήβα. Έτσι, ο Αρχίας πήγε πριν την ώρα του, χωρίς να μάθει ποτέ ότι η επιστολή τον προειδοποιούσε πως είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν εκείνη τη μέρα. Η φράση του όμως, «ες αύριον τα σπουδαία», έμεινε παροιμιώδης και έφτασε ως εμάς.


Της Ελένης Φατσέα
Από τους «ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ» της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: