Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΛΗΤΕΣ ...ΑΛΗΤΕΣ...ΑΛΗΤΕΣ





Μέτρο άδικο για τους οικονομικά αδύναμους

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ
ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
ΠΛΗΤΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ



Ο ΠΟΛΥΠΑΘΟΣ συνταξιούχος των 800 ευρώ που μένει σε ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, ηλικίας 30 ετών, θα πληρώσει 500 ευρώ για το 2011 και άλλα τόσα για το 2012. 

Θα χάσει με αυτό τον τρόπο περισσότερο από το 10% του ετήσιου εισοδήματός του στο διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011. 

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας με έσοδα ενός εκατομμυρίου ευρώ από μερίσματα θα πληρώσει 1.600 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στο Παλαιό Ψυχικό ηλικίας 25 ετών. Συνολικά 3.200 ευρώ, αν συνυπολογιστεί και το τέλος του 2012. Δηλαδή ο μεγαλοεπιχειρηματίας καλείται να πληρώσει το 0,16% του ετήσιου εισοδήματός του. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο στοιχείο φορολογικής «δικαιοσύνης»: κατά την κυβέρνηση, σε συνθήκες ύφεσης είναι σωστό και δίκαιο να «δημεύουμε» το 10% του εισοδήματος του μη προνομιούχου και μόλις το 0,16% του εισοδήματος ενός εύπορου Ελληνα. Υπάρχει και άλλη μια σύγκριση: Το σπίτι του συνταξιούχου στον Αγιο Παντελεήμονα έχει πλέον εμπορική αξία 50.000 ευρώ και ο φόρος της ΔΕΗ αντιστοιχεί στο 1% της αξίας (2% αν ληφθεί υπόψη και το τέλος του 2012). Το σπίτι του μεγαλοεπιχειρηματία στο Ψυχικό έχει εμπορική αξία άνω των 600.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο ειδικός φόρος να αντιστοιχεί μόλις στο 0,27% της αξίας του ακινήτου ή 0,54% στη διετία. 

Πουθενά στον κόσμο 

Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο φορολογικής «δικαιοσύνης»: Βάζουμε τον φτωχό να πληρώσει φόρο κατοχής ίσο με το 2% της εμπορικής αξίας του ακινήτου του (πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τέτοιος φόρος κατοχής) και τον πλούσιο να περιορίζεται στην καταβολή μόλις του 0,54% της αξίας του ακινήτου. 

Μια και μόνη σύγκριση είναι αρκετή για να δείξει το μέγεθος της αδικίας που ενσωματώνει το νέο χαράτσι που εμπνεύστηκε η κυβέρνηση. Ενα χαράτσι που υπερβαίνει κάθε φορολογική λογική καθώς στηρίζεται στα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 

1 Ο φόρος επιβάλλεται όχι με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως είναι το δίκαιο, αλλά με βάση την τιμή ζώνης. Αποθήκες, πληρώνουν το ίδιο με τα ρετιρέ. Μαγαζιά πληρώνουν το ίδιο με τα γραφεία. 

2 Ο συντελεστής παλαιότητας, αντί να μειώνει την επιβάρυνση την... αυξάνει. Τα ακίνητα ηλικίας άνω των 26 ετών πληρώνουν από 3 έως 16 ευρώ ενώ στα νεόδμητα η επιβάρυνση φτάνει στα 20 ευρώ. Είναι προφανής αδικία για τους ιδιοκτήτες των παλαιών διαμερισμάτων, καθώς στην πραγματικότητα η «απόσταση» που χωρίζει την αξία ενός νεόδμητου από ένα παλαιό ακίνητο μπορεί να φτάσει στο 40%. 

3 Δεν λαμβάνεται υπόψη καμία μέριμνα για την εισοδηματική κατάσταση των φορολογουμένων. 
Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί Ελληνες που αδυνατούν να πληρώσουν το νέο χαράτσι.

Στους πίνακες που δημοσιεύει η «Κ.Ε.» υπολογίζεται το πολυσυζητημένο τέλος ακινήτων για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων σε διάφορες περιοχές της χώρας, τόσο εντός λεκανοπεδίου Αττικής όσο και στην επαρχία. 

Τιμή ζώνης-Παλαιότητα 

Για τους υπολογισμούς έχουν ληφθεί υπόψη: 

*Η φορολογική επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση την τιμή ζώνης σε κάθε περιοχή.
*Ο αντίστροφος συντελεστής παλαιότητας που προσαυξάνει το φόρο για τα που αναγέρθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων ακίνητα έως και 25%. 

Οι μόνοι που μπορούν να περιορίσουν την επιβάρυνση είναι οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία. Γι' αυτούς, η επιβάρυνση θα περιοριστεί στα 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Βέβαια, στην πράξη αναμένεται να προκύψουν πολλά προβλήματα, καθώς η ΔΕΗ δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι άνεργοι και οι ευπαθείς ομάδες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: