Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σλάιντς

 

 


 



Σλάιντς

Του Γιώργου Λακόπουλου

 


«Χειρότερα δεν γίνεται». Οταν η γνωμάτευση για την ελληνική οικονομία συμπυκνωθεί σε αυτές τις τρεις λέξεις, τότε θα αριβάρουν οι επενδυτές και θα ανοίξουν οι δουλειές. Το λέει ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που ανέλαβε να αναμορφώσει την ελληνική διοίκηση. Ο σύντροφος Χορστ Ράιχενμπαχ. Ετσι όμως δημιουργεί απορίες για το είδος της δικής του δραστηριότητας στη χώρα.
Ανέλαβε να τη βοηθήσει να «πιάσει πάτο» η οικονομία - όπως λέει - ώστε να αρχίσουν οι εισροές των επενδύσεων; Ή προσπαθεί να σταματήσει την πορεία προς τον πάτο; Πορεία προς την ανάπτυξη διά της επιδείνωσης δεν νοείται. Διότι, εκτός από το οικονομικό προφίλ της χώρας, υπάρχει και άλλος παίκτης στο γήπεδο: οι κάτοικοί της.

Αν η οικονομία «πιάσει πάτο», δεν θα συμβεί επί χάρτου. Θα συμβεί στη διπλανή πόρτα. Θα φανεί στους δρόμους. Η χρεοκοπία ως επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης δεν είναι κάτι που συμβαίνει απέναντι, σε μια οθόνη, και οι άνθρωποι απλώς το παρατηρούν. Συμβαίνει στους ίδιους. Και αποτυπώνεται στον τρόπο που ζουν και - δεν - εργάζονται. Φαίνεται στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις συγκοινωνίες, στη διοίκηση, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Αρα το «δόγμα Ράιχενμπαχ» μπορεί να ισχύει για τις επενδύσεις, αλλά δεν μπορεί να ισχύει για τους ανθρώπους. Αν η Ελλάδα, προκειμένου να γίνει Ελντοράντο για τους επενδυτές, πρέπει να γίνει προηγουμένως πλατεία Κλαυθμώνος για τους Ελληνες, η συνταγή εξακολουθεί να είναι λάθος. Πιο λάθος δεν γίνεται. Γιατί η χώρα δεν είναι έρημος στην οποία μόνο οάσεις ξένων επενδυτών μπορούν να υπάρξουν. Υπάρχουν και εσωτερικοί τρόποι παραγωγής πλούτου. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι τρόποι είναι κλειδωμένοι. 

Αν θα μπορούσε να μας είναι χρήσιμος σε κάτι ο Ράιχενμπαχ δεν είναι ως σύμβουλος ξένων επενδύσεων. Από τέτοιους πήξαμε. Θα μας αρκούσε να βοηθήσει τεχνικά να ξεκλειδώσουμε αυτούς τους τρόπους. Τεχνογνωσία στην οργάνωση της κρατικής λειτουργίας θέλουμε, όχι μεγαλόπνοες επενδυτικές ιδέες. Αλλιώς ο ίδιος θα αποδειχθεί ένας ακόμη ειδικός. Ετσι όπως ορίζεται αυτός ο ρόλος σε μια ατάκα από το «Λεξικό του έξυπνου λόγου» του Πάσχου Μανδραβέλη: «Ειδικός είναι κάποιος που δεν ξέρει περισσότερα από εσένα, αλλά χρησιμοποιεί σλάιντς και ζει τουλάχιστον εκατό χιλιόμετρα μακριά».

 http://www.tanea.gr/proektaseis/?aid=4675991

Δεν υπάρχουν σχόλια: