Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η γυμνή αλήθεια σοκάρει την εξουσία






Η γυμνή αλήθεια σοκάρει την εξουσία

Ολο και περισσότεροι ακτιβιστές αποχωρίζονται τα ρούχα τους για να στείλουν πιο άμεσα τα μηνύματά τους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ



Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Δουκόβοροι, μια εθνοκοινωνική ομάδα ρωσικής καταγωγής που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο αναρχοχριστιανικό κίνημα, οργάνωναν γυμνές διαμαρτυρίες στη Βρετανική Κολομβία, όπου είχαν καταφύγει, εναντίον των κυβερνητικών παρεμβάσεων στις ζωές τους. 
 
Στάθηκαν μάλιστα αφορμή για να ποινικοποιήσει το 1932 το καναδικό Κοινοβούλιο τη δημόσια γύμνια. Εκτοτε, το γυμνό έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο διαμαρτυρίας για κάθε λογής ζητήματα, από τα πυρηνικά όπλα και τους πολέμους μέχρι τις γούνες, τον καταναλωτισμό και την πρωτοκαθεδρία των ορυκτών καυσίμων. Δεν έχουν όμως όλες οι γυμνές διαμαρτυρίες την ίδια δύναμη - ούτε το ίδιο κόστος. Αλλο το βάρος τους στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη κι άλλο σε χώρες όπου η κυβερνητική καταστολή είναι θεσμός. 
 
Στην Αίγυπτο, η γυμνή φωτογραφία την οποία ανήρτησε μια 20χρονη κοπέλα, η Αλία Μάγκντα Ελμάχντι, πρώτα στο μπλογκ της κι έπειτα, με τη βοήθεια ενός φίλου, στο twitter, έγινε αιτία να δεχθεί χιλιάδες υβριστικά μηνύματα και μπόλικες απειλές κατά της ζωής της. «Οι γυναίκες υπό το Ισλάμ θα είναι πάντα αντικείμενα για οικιακή χρήση», επέμεινε η Ελμάχντι. «Ο σεξισμός εις βάρος των γυναικών στην Αίγυπτο είναι εξωπραγματικός, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη χώρα μου, θα το πολεμήσω μέχρι τέλους. Πολλές γυναίκες φορούν πέπλο μόνο για να γλιτώσουν την παρενόχληση και να μπορέσουν να περπατήσουν στον δρόμο. Είμαι πρόθυμη να ζήσω μέσα στον κίνδυνο προκειμένου να εξασφαλίσουμε την πραγματική ελευθερία για την οποία οι Αιγύπτιοι μάχονται και πεθαίνουν καθημερινά».

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ. Την ίδια ώρα, στην Κίνα, οι Αρχές πρόσθεσαν στις κατηγορίες που βαρύνουν τον διεθνούς φήμης εικαστικό καλλιτέχνη και διαφωνούντα Αϊ Ουέιουεϊ, πέραν της υπονόμευσης του καθεστώτος για την οποία τον έκλεισαν την περασμένη άνοιξη 81 ημέρες στη φυλακή, και της φοροδιαφυγής για την οποία του επέβαλαν πρόσφατα πρόστιμο 1,7 εκατ. ευρώ, αυτήν της… προώθησης της πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου.
 
Αφορμή, η φωτογραφία «Μία τίγρη, οκτώ μαστοί», που απεικονίζει τον καλλιτέχνη γυμνό πλάι σε τέσσερις κυρίες. Τραβήχτηκε τον περασμένο Αύγουστο και, όπως λέει ο Αϊ, «το κάναμε διότι ήταν ένας τρόπος απομάκρυνσης του φόβου και του αισθήματος απομόνωσης∙ ο φόβος και το αίσθημα απομόνωσης είναι καθοριστικά χαρακτηριστικά σε ορισμένες κοινωνίες». 
 
Η γυμνή διαμαρτυρία της Ελμάχντι πυροδότησε μια γυμνή έκφραση αλληλεγγύης από 40 Ισραηλινές.

Η γυμνή φωτογραφία του Αϊ πυροδότησε την ανάρτηση στο κινεζικό Διαδίκτυο δεκάδων γυμνών διαμαρτυριών πολιτών που διακήρυξαν οργισμένα, όπως ο Ουέν από το Χονγκ Κονγκ, πως «το γυμνό σώμα είναι ατομική ελευθερία και μια μορφή δημιουργικής ελευθερίας». 
 
Εν έτει 2011, η γύμνια παραμένει όπλο πολιτικής αντίστασης - όσο λιγότερο «πολυφορεμένη» στη χώρα της τόσο πιο αποτελεσματική.

Τέχνη και επανάσταση

«Πρόστυχη» χαρακτήρισε το κινεζικό καθεστώς τη φωτογραφία αυτή του καλλιτέχνη και διαφωνούντος Αϊ Ουέιουεϊ. Ο ίδιος λέει πως δεν έχει βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο και δεν εμπεριείχε κριτική για την κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να τη βλέπει ως «επαναστατική πράξη»

 

«Αλλο γυμνό, άλλο πορνό»


«Φαν της γύμνιας του Αϊ Ουέιουεϊ – Ακου, κυβέρνηση της Κίνας: η γύμνια δεν είναι πορνογραφία» καλείται ο ιστότοπος στον οποίο έχουν ήδη ανεβάσει περισσότερο ή λιγότερο γυμνές φωτογραφίες τους, ακόμα και από τη μωρουδιακή τους ηλικία, δεκάδες κινέζοι πολίτες


Τα κορίτσια από την Ουκρανία

Στα τρία χρόνια της ζωής της, οι περίπου 300 νεαρές γυναίκες που αποτελούν την ουκρανική οργάνωση FEMEN έχουν κιόλας γράψει το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία της γυμνής διαμαρτυρίας. Ο κατάλογος των «εχθρών» τους είναι μακρύς, και περιλαμβάνει από συμπατριώτες τους μέχρι ξένους πολιτικούς.

   
Φεμινίστρια, άθεη και... χορτοφάγος

Εδώ και πέντε μήνες, η Αλία Μάγκντα Ελμάχντι ζει με τον φίλο της, τον επίσης μπλόγκερ Καρέεμ Αμέρ, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2006 σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για άσκηση κριτικής στο Ισλάμ και περιύβριση του Χόσνι Μουμπάρακ. Η ίδια δηλώνει φεμινίστρια, χορτοφάγος και (το πιο «προκλητικό») άθεη.


Γυμνός για την οικονομική κρίση

Ακόμα και συμπατριώτες μας ανάρτησαν γυμνές φωτογραφίες στην ιστοσελίδα υπέρ του Αϊ Ουέιουεϊ. Ο Κώστας Τερζόπουλος, εκ των διοργανωτών της ετήσιας πλέον Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας στη Θεσσαλονίκη, έστειλε διπλό μήνυμα διαμαρτυρίας εναντίον της υποκρισίας και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. 
 
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4675897

Δεν υπάρχουν σχόλια: