Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Κλειδί το Καστελλόριζο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ







Κλειδί το Καστελλόριζο 
για την οριοθέτηση των ΑΟΖ

Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα 

Οι πολιτικές μοιρολατρίας και μειοδοσίας ανήκουν στο παρελθόν


Δεν έχει καμιά δικαιολογία η Ελλάδα για να μην προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, ήταν η κοινή διαπίστωση που προέκυψε από την ημερίδα που διοργάνωσε και συντόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, όπου το θέμα ήταν «ΑΟΖ:

Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση» και έγινε σε αίθουσα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το γεγονός μάλιστα ότι η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ΑΟΖ, όταν μάλιστα είναι γνωστά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που απέκτησε η Κύπρος με την από κοινού με το Ισραήλ οριοθέτηση των ΑΟΖ και τις έρευνες που ξεκίνησαν για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ιδιαίτερα βαρυσήμαντη, η κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα δεν μπορούν να την αγνοήσουν, ήταν η ταυτόσημη σχεδόν επισήμανση του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη και του στρατηγικού αναλυτή Νίκου Λυγερού, ότι το Καστελλόριζο είναι το κλειδί, αλλά και η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία, με μια μόνο κίνηση, να οριοθετήσει την ΑΟΖ διασφαλίζοντας την εθνική της κυριαρχία και ταυτόχρονα να παραγάγει πλούτο για τη χώρα» και υπογράμμισε με έμφαση:

«Οι πολιτικές μοιρολατρίας και μειοδοσίας ανήκουν στο παρελθόν. Ήρθε η στιγμή να πάψουμε να είμαστε... τροπαιούχοι του άδειου λόγου, αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει και δεν θα μας το συγχωρέσει ποτέ αν δεν είμαστε εκεί».

Απαντώντας σε εκείνους «που επιδιώκουν να μας πείσουν ότι η ΑΟΖ είναι μια μόδα κι ότι κακώς την καθόρισαν το Ισραήλ και η Κύπρος» ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης τόνισε ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κράτη έχουν και ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα μέσα στην ΑΟΖ τους και σε μια έκταση έως και 200 μιλίων, ενώ ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ παρακείμενων χωρών γίνεται με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και… μόνο αυτούς. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν καθορίσει την ΑΟΖ τους, ενώ το πότε ένα κράτος θα την καθορίσει εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική του βούληση, τόνισε χαρακτηριστικά. «Η πρόσφατη απόφαση της Μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνει πλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της». Και υποστήριξε ότι «κλειδί σ' αυτήν την οριοθέτηση είναι το Καστελλόριζο, νησί το οποίο κατοικείται και, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και ότι διαθέτει ΑΟΖ και ότι είναι νησί της ΕΕ».

Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν

Ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός σημείωσε πως «η ΑΟΖ ως στρατηγική κίνηση προσφέρει μια διέξοδο για την Ελλάδα και μάλιστα της δίνει τη δυνατότητα να βρει μια οικονομική και πρακτική λύση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για την Τουρκία, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Η θάλασσα είναι το στρατηγικό της πλεονέκτημα και πρέπει πάση θυσία να το εκμεταλλευτεί. Η Κύπρος, η οποία είναι σε χειρότερη κατάσταση λόγω κατοχής, έδειξε την ύπαρξη αυτής της οδού. Είναι θέμα βούλησης εκ μέρους μας η υλοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ. Είμαστε έτοιμοι τεχνοκρατικά, έχουμε αποκτήσει την τεχνογνωσία σε μαθηματικό επίπεδο, δεν μένει παρά μόνο να πάρουμε την πολιτική απόφαση, που θα ενεργοποιήσει όλο το ευρωπαϊκό πλαίσιο προς όφελός μας όχι μόνο για τώρα, αλλά περισσότερο για το μέλλον της πατρίδας μας. Αυτή η υπερκομματική διαδικασία εξαρτάται μόνο από εμάς και η ήρθε η ώρα η Ελλάδα να διεκδικήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας». 


http://www.paron.gr /20.11.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: