Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Λεπτομερής σεληνιακός χάρτης




Εφτιαξαν τον πιο λεπτομερή σεληνιακό χάρτη συνθέτοντας χιλιάδες φωτογραφίες


Τον πιο λεπτομερή τοπογραφικό χάρτη του φεγγαριού έφτιαξαν επιστήμονες που χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που έλαβε το διαστημόπλοιο της NASA «Lunar Reconnaissance Orbiter». Καλύπτει το 98,2% της επιφάνειας του φεγγαριού και απεικονίζει το γεωλογικό ανάγλυφο με λεπτομέρεια 100 μέτρων.

«Ο χάρτης αυτός παρέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών που οι επιστήμονες περίμεναν να αποκτήσουν από την εποχή του προγράμματος "Απόλλων"» ανέφερε ο Μαρκ Ρόμπινσον από το πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, υπεύθυνος για το διαστημόπλοιο. «Μπορούμε να διακρίνουμε τις λεπτομέρειες όλων των βασικών γεωλογικών σχηματισμών, να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς δημιουργίας των κρατήρων από μετεωρίτες, και τη φύση των ηφαιστειακών χαρακτηριστικών», πρόσθεσε.

Η δημιουργία του στάθηκε δυνατή με τη σύνθεση χιλιάδων φωτογραφιών που λαμβάνει κάθε μήνα μια ειδική κάμερα του διαστημοπλοίου από απόσταση 50 χιλιομέτρων. Η Wide Angle Camera αποτύπωσε ακόμη και τις πατημασιές που είχαν αφήσει πίσω τους οι αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων» στη διάρκεια έξι επανδρωμένων πτήσεων από το 1969 μέχρι το 1972. Παρά το γεγονός ότι η κάμερα δεν ξεπερνά κατά πολύ την παλάμη ενός χεριού, συγκέντρωσε μαζί με άλλες απεικονιστικές συσκευές δεδομένα με όγκο 192 terabytes που ισοδυναμούν με τη χωρητικότητα 41.000 DVD. Ωστόσο ακόμα και από αυτόν τον λεπτομερέστατο χάρτη λείπουν ορισμένες μικρές περιοχές στους πόλους του φεγγαριού εξαιτίας της σκιάς που τις καλύπτει. Μάλιστα, στον κρατήρα Hermite, στον βόρειο πόλο, το διαστημόπλοιο εντόπισε το πιο ψυχρό σημείο του ηλιακού μας συστήματος όπου η θερμοκρασία είναι -248 βαθμούς Κελσίου.

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4675931

Δεν υπάρχουν σχόλια: