Θεμελιώδης πρόβλεψη για το ευρώ: Πτωτική
EUR: Η κρίση χρέους μπορεί να διαχυθεί στον υπόλοιπο κόσμο
John Kicklighter, Currency StrategistΤα θεμελιώδη προβλήματα του ευρώ μπορεί τελικά να δημιουργήσουν παγκόσμια αναταραχή. Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω στο 2007-2008, η χειρότερη οικονομική καταστροφή προκλήθηκε από την Αμερική εξαιτίας των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Φαίνεται ότι η κρίση χρέους, θα μπορούσε να είναι η αφορμή για ένα δεύτερο κύμα αναταραχών στις παγκόσμιες αγορές. Η μετάδοση είναι πολύ πιθανή εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Τα χαμηλά επιτόκια δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην προσέλκυση επενδυτών και οι πιστωτές θα στεγνώσουν τις πιστωτικές αγορές. Μια διαφορά που πρέπει να αναγνωρίσουμε, είναι ότι σε αντίθεση με την ικανότητα του δολαρίου να ενισχύεται σε περιόδους αβεβαιότητας, το ευρώ θα παραμείνει στο επίκεντρο κάθε παγκόσμιας καταστροφής.
Ο μήνας που ολοκληρώθηκε ήταν ιδιαίτερα φτωχός για το ευρώ. Το κοινό νόμισμα σημείωσε απώλειες 9,1% έναντι του γεν και 7,1% έναντι του δολαρίου (και τα δυο είναι ασφαλή καταφύγια). Η απόδοση του ευρώ ήταν καλύτερη σε σχέση με τα commodity currencies, αλλά κοιτώντας στο παρελθόν θα δούμε ότι το ευρώ βρίσκεται κοντά σε σημαντικά μακροπρόθεσμα χαμηλά. Το ευρώ κυριολεκτικά, είναι ένα θεμελιωδώς προβληματικό νόμισμα.
Καθώς παρατηρούμε τις φλόγες να δυναμώνουν ανά τον κόσμο, χρειάζεται να θυμηθούμε την πρόοδο που κάνει το ευρώ. Καθώς τα υπόλοιπα νομίσματα υποφέρουν από την γενική τάση αποστροφής του κινδύνου, τα προβλήματα του ευρώ θα μπορούσαν, συγκριτικά, να θεωρηθούν ήσσονος σημασίας και το ευρώ θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο επειδή τα υπόλοιπα νομίσματα πέφτουν πιο έντονα. Για να δούμε μια αλλαγή, χρειαζόμαστε να δούμε πρόοδο στα σημαντικά προβλήματα της περιοχής. Η Ισπανία αποτελεί πλέον την αιτία της αυξημένης μεταβλητότητας, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να κάνει σαφές ότι διακυβεύεται το μέλλον της χώρας στο ευρώ, αν δεν υπάρξει στήριξη. Τι γίνεται με την Ελλάδα; Η κατάσταση είναι οδυνηρή και η κερδοσκοπία σχετικά με μια έξοδο από το ευρώ κυριαρχεί, αλλά μέχρι τις εκλογές υπάρχει ακόμα χρόνος. Ύστερα, υπάρχει η πιθανότητα μια νέα χώρα να επανέλθει στο προσκήνιο. Η Πορτογαλία έχει δημοπρασία αυτή την εβδομάδα. Η Ιρλανδία ψήφισε ‘ναι’ στο δημοψήφισμα αλλά ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες.
Χρειάζεται λοιπόν να καθορίσουμε κάτω από ποιες συνθήκες το ευρώ μπορεί να υπεραποδόσει. Για να υπεραποδόσει έναντι των commodity currencies, μια μεγαλύτερη αύξηση της αποστροφής στον κίνδυνο θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες και να πιέσει τα σχετικά νομίσματα. Υπάρχει επίσης και η πιθανότητα για στήριξη. Η Ισπανία πιέζει την ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να μπορέσει να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια ζωτικής σημασίας. Μια ακόμα στήριξη μπορεί να αναζητηθεί και στην απόφαση των επιτοκίων την Τετάρτη. Ένα νέο LTRO ή μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσαν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη. Οι προσδοκίες ανάμεσα στους επενδυτές είναι χαμηλές, αλλά αυτό είναι το καλύτερο σενάριο.
Καθώς αναζητούμε το ‘ποιος είναι στη πιο δυσάρεστη θέση αυτή τη στιγμή’ θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τα προβλήματα της Ευρώπης μόνο θα χειροτερεύουν. Η «αγορά» χρόνου είναι η πολιτική που έχουν υιοθετήσει οι ευρωπαίοι, αλλά οι προσωρινές λύσεις είναι μόνο προσωρινές. Και η αποτυχία να διορθώσεις ένα συστημικό ζήτημα δημιουργεί μια πιθανή μεγαλύτερη πτώση. Καθώς η απειλή για την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ μεγαλώνει, θα παρατηρούμε συστημικές κρίσεις αφού η αγορά θα ψάχνει να βρει τον επόμενο.
http://forex.capital.gr/fx/view_list/euro_forecast/2012-06-02/20368
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου