Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ο εφιάλτης της ύφεσης απειλεί τη χώρα και την κυβέρνηση



Αναζητείται νέα οικονομική πολιτική επειγόντως. Η κυβέρνηση οφείλει τάχιστα -δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο- να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα βάζει φρένο στην ύφεση και στην ανεργία και σταδιακά θα οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από το τούνελ, ένα σχέδιο που θα υπηρετεί τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα το συντομότερο δυνατό. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Το λάθος της τρόικας, η οποία επέβαλε σκληρή λιτότητα εν μέσω κρίσης, αρνούμενη να ακούσει ειδικούς όλων των σχολών οικονομικής σκέψης, επιμένοντας πεισματικά στο καταστροφικό της σενάριο, πρέπει να τερματιστεί.

Η κυβέρνηση οφείλει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, σεβόμενη τις δεσμεύσεις και βρίσκοντας ισοδύναμα στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών, να δώσει το σύνθημα πως κάτι αλλάζει, να κερδίσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η καμπάνα χτύπησε, και μάλιστα πολύ δυνατά. Οι προβλέψεις για ύφεση 6,7% ολόκληρο τον χρόνο προκαλεί εφιάλτες. Οι υπουργοί πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους μέχρι να βρουν το αντίδοτο. Γιατί υπάρχει αντίδοτο. Είναι μία άλλη πολιτική, άλλες προτεραιότητες, τις οποίες ήδη περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Μόνο που η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει χρόνο. Ολα πρέπει να κινηθούν τάχιστα. Ολα τα εμπόδια να παραμεριστούν. Η γραφειοκρατία που κρατά την οικονομία και τη χώρα δέσμιες στο κακό παρελθόν να τσακιστεί κυριολεκτικά. Αλλιώς ούτε η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει ούτε η χώρα και οι πολίτες θα δουν άσπρη μέρα. Ο χρόνος είναι λίγος. Η κλεψύδρα αδειάζει και οι καιροί ου μενετοί.
lyrtso@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22793&subid=2&pubid=63677088

Δεν υπάρχουν σχόλια: