Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ίδια διαφθορά, ίδια «τζάκια», ίδιοι χορηγοί, αλλά με Κουβέλη



Ένα αξιόλογο άρθρο του Γ. Κύρτσου που δημοσιεύθηκε στην FREE SUNDAY atiw 17.6.2012 και μια σωστή ανάλυση που αν και έγινε πριν τις εκλογές βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά μετά από αυτές



Η πολιτική ακινησία θα φέρει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
 
Ίδια διαφθορά, ίδια «τζάκια», ίδιοι χορηγοί, αλλά με Κουβέλη
 
 

Εάν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, και το πολιτικό παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η πιθανότερη κυβερνητική λύση που θα προκύψει από τις εκλογές αυτής της Κυριακής θα είναι η κυβερνητική συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, με πιθανότερο πρωθυπουργό τον Φώτη Κουβέλη. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι κυβερνήσεις των οποίων οδήγησαν τη χώρα στην υπερχρέωση και στη χρεοκοπία, φιλοδοξούν να αυξήσουν το ποσοστό τους από το 32%, που κατέγραψαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, σε 43%-45%, εξέλιξη που θα τους επιτρέψει να λύσουν το πρόβλημα της εξουσίας σε όφελός τους, προσθέτοντας στις δυνάμεις τους τη Δημοκρατική Αριστερά.

Συμμαχία συμφερόντων


Πίσω από την εντυπωσιακή ανάκαμψη του εκλογικού ποσοστού του παλιού δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) βρίσκεται η ομάδα συμφερόντων που προσδιόρισε, σε γενικές γραμμές, τις αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η συστηματική εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων οδήγησε σε απαράδεκτες διαχειριστικές πρακτικές σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων οικονομικών, το κόστος των οποίων θα πληρώνουμε για δεκαετίες ολόκληρες.

Η ενεργοποίηση του πανίσχυρου κυκλώματος συμφερόντων στηρίχτηκε σε μια μαύρη προπαγάνδα που συνδέει την εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ με την καταστροφή της οικονομίας και την έξοδο από το ευρώ, ενώ είναι φανερό ότι η εθνική οικονομία οδηγήθηκε στην καταστροφή από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους ιδιοτελείς χορηγούς των δύο κομμάτων εξουσίας.

Τα συμφέροντα που αναφέρουμε δεν ενδιαφέρονται βέβαια για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εφόσον έχουν ήδη κερδοσκοπήσει πάνω στο ενδεχόμενο της επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, αλλά για τη συνέχιση της λεηλασίας του δημόσιου ταμείου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας. Είναι κωμικοτραγικό το θέαμα αυτών που θέλουν να μας σώσουν από την καταστροφή που μας προκάλεσαν.

Μαύρη προπαγάνδα


Η μερική εκλογική ανάκαμψη του παλιού δικομματισμού στηρίζεται στη μαύρη προπαγάνδα που αναπτύσσεται με πρωτοβουλία των «νονών» και των χορηγών που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες πίσω από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν μπόρεσαν να εμφανίσουν αξιόπιστα επιχειρήματα υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μπόρεσαν όμως να κατασκευάσουν μία πολιτική και οικονομική απειλή που υποτίθεται ότι εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο και κάθε κόστος.

Για τις ανάγκες του σεναρίου ξεχάστηκαν οι ευθύνες των διεφθαρμένων πολιτικών και των γνωστών «τζακιών» για το κατάντημα της χώρας, εξαφανίστηκαν οι δεσμεύσεις του νέου μνημονίου που προσυπέγραψαν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, τις οποίες μας υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μας, και δημιουργήθηκε ένα προεκλογικό σκηνικό άμεσης βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, ενώ όλα έχουν προγραμματιστεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2013.

Ολική επαναφορά


Για να επιτευχθεί η ολική επαναφορά του παλιού δικομματισμού και του κυκλώματος συμφερόντων που βρίσκεται πίσω από αυτόν προωθείται η ανάδειξη του «ευρωπαϊκού» ρόλου της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Κουβέλη. Οι απόψεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς για την οικονομία είναι πιο κοντά σε εκείνες του κ. Τσίπρα, με τον οποίο μέχρι πρόσφατα πρωταγωνιστούσε στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά στην εφαρμογή του νέου μνημονίου, και μάλιστα με ειδικό πρόγραμμα 100 ημερών, όπως υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Σημασία όμως δεν έχουν οι προτάσεις του κ. Κουβέλη, όσο η ανασύνταξη του παλιού συστήματος, το οποίο χρειάζεται πολιτικό χρόνο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει «νονούς» και χορηγούς, στέλνοντας φυσικά και αυτόν το λογαριασμό στον ελληνικό λαό.

Τους επόμενους μήνες θα έχουμε περισσότερο δωρεάν δημόσιο χρήμα για συγκεκριμένες τράπεζες, ταχύτερη «λεηλασία» της ΔΕΗ και του ενεργειακού τομέα, κλιμάκωση της κερδοσκοπίας και του λαθρεμπορίου στον τομέα των καυσίμων, δάνεια και επιδοτήσεις προς ιδιοκτήτες ΜΜΕ που οδήγησαν τις εταιρείες τους στη χρεοκοπία αποκτώντας οι ίδιοι τεράστια οικονομική επιφάνεια μέσα από ένα διαρκές διαπλεκόμενο πάρε δώσε με την εξουσία. Θα έχουμε επίσης μια στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές υποσχέσεις για κατάργηση της πολιτικής του μνημονίου στην εντατικοποίηση της εφαρμογής της.

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι ο νέος γύρος διαπλεκόμενης νομής της εξουσίας θα δημιουργήσει, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, φοβερές αντιθέσεις και δυναμικές αντιδράσεις.

 http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=3582

Δεν υπάρχουν σχόλια: