Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Κύριε Ράιχενμπαχ, χρωστάτε και εσείς στην Ελλάδα



Κύριε Ράιχενμπαχ, χρωστάτε και εσείς στην Ελλάδα
 
Πώς ο παλέμαχος αγωνιστής έπεισε τον Γερμανό ότι είναι βάσιμες οι οφειλές της χώρας του
 
του Νίκου Χασαπόπουλου

Τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον Γερµανό κ. Χορστ Ράιχενµπαχ, τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, να επισκεφθεί το απόγευµα της περασµένης Τρίτης τον κ. Μ. Γλέζο στην οικία του στο Νέο Ψυχικό για να συζητήσουν το θέµα των γερµανικών αποζηµιώσεων; Μήπως άλλαξε κάτι στη Γερµανία, µετά τη διόγκωση του ζητήµατος από τα γερµανικά ΜΜΕ; Ως τώρα οι µόνοι Γερµανοί που ασχολήθηκαν και προώθησαν το ζήτηµα ήταν τα µέλη των αριστερών κοµµάτων και η οργάνωση των Αντιφασιστών του Αµβούργου, που ζήτησαν µάλιστα να ονοµάζεται εφεξής η πόλη τους «Αµβούργο - Δίστοµο».
 
Ο κ. Ράιχενμπαχ πήγε στην οικία τού κ. Γλέζου, ζήτησε αναλυτικά στοιχεία όσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα, έκανε δεκάδες ερωτήσεις για να κατανοήσει αλλά και να ελέγξει την ακρίβεια των στοιχείων και έφυγε και εντυπωσιασμένος και (το σημαντικότερο) συγκινημένος. Και όταν συγκινείται σήμερα ένας γερμανός αξιωματούχος, στην Ελλάδα της κρίσης, την ώρα που η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε «μαχαίρωναν» τη χώρα μας στο Eurogroup, δεν είναι μικρό ζήτημα. Ο κ. Γλέζος κατάφερε όπως υποστηρίζει σε μία συζήτηση που διήρκησε 90 λεπτά να  πείσει τον Γερμανό ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι βάσιμες.
 
Εκεί όμως που ο κ. Ράιχενμπαχ έδειξε να συγκινείται ήταν όταν άκουσε από τον συνομιλητή του, έναν αγωνιστή της Αντίστασης που οι γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν στην Καισαριανή τον 19χρονο αδελφό του Νίκο, να του λέει: «Δεν θέλουμε να πιάσουμε τη Γερμανία από τον λαιμό, δεν θέλουμε να ταπεινωθεί η χώρα σας, εκείνο που επιζητούμε είναι να αναγνωριστεί το δίκαιο αίτημά μας».
 
Τα λεφτά, όπως έχουν υπολογιστεί με σημερινές τιμές από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι πολλά. Από τους Γερμανούς ζητούμε 108 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν υπολογιστεί σ' αυτό το ποσό και οι τόκοι. Οταν άκουσε ο κ. Ράιχενμπαχ το ποσό αυτό σταμάτησε τη συζήτηση και ζήτησε διευκρινίσεις. Ζήτησε συγκεκριμένα να πληροφορηθεί πώς και πότε υπολογίστηκε αυτό το ποσό, εάν η χώρα μας το θεωρεί καταβλητέο και κυρίως ζήτησε στοιχεία τόσο από το κατοχικό δάνειο όσο και από την απόφαση της Διασυμμαχικής Επιτροπής του 1946 που επιδίκασε προς τη χώρα μας το ποσό (τότε) των 7,1 δισ. δολαρίων. Η Ελλάδα ζητούσε τότε 14 δισ. δολάρια, αίτημα που απέρριψε η προαναφερόμενη επιτροπή.
 
Είναι αλήθεια ότι ο γερμανός επικεφαλής της Task Force έδειξε να αιφνιδιάζεται με το ποσό αυτό, το οποίο αν το υπολογίσει κάποιος αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους (που για τη βιωσιμότητά του γίνεται τούτες τις ημέρες ο περισσότερος λόγος). Βεβαίως ο Γερμανός είχε φροντίσει να διαβάσει τη «Μαύρη Βίβλο» που έχει εκδοθεί και στα αγγλικά από το Εθνικό Συμβούλιο των Οφειλών της Γερμανίας και μέσα σ' αυτή ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία για το πώς έφθασε η χώρα μας να διεκδικεί το υπέρογκο αυτό ποσό. Αλλά, άλλο να το διαβάζεις και άλλο να τα ακούς από τον 90χρονο αγωνιστή της αντίστασης, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Ακούστε», του είπε αμέσως ο κ. Γλέζος, «έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις αποπληρωμής και γι' αυτό σας είπα πως δεν θέλουμε να βάλουμε τη θηλιά στον λαιμό της Γερμανίας». Ηταν η δεύτερη φορά που ο κ. Ράιχενμπαχ φάνηκε να αιφνιδιάζεται: «Ζητούμε κάτι απλό, ώστε η Γερμανία να ξεπληρώσει το χρέος της. Αντί να το πληρώσει μετρητά και όλο το ποσό η Γερμανία, να πληρώνει έναντι του χρέους, με ειδικές συμφωνίες, όλες τις απαιτήσεις των γερμανικών εταιρειών προς την Ελλάδα. Επιπλέον για όλα τα Ελληνόπουλα που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Γερμανία ή για τους φοιτητές που θέλουν να κάνουν το μεταπτυχιακό τους στη Γερμανία, να αναλάβει τα έξοδά τους το γερμανικό Δημόσιο. Δεν θα ζητούσα αυτό το πράγμα εάν δεν είχαμε αποδείξει ότι πράγματι οφείλει η Γερμανία. Εστω και ένα ευρώ να οφείλει, πρέπει να το ξεπληρώσει». Ο κ. Γλέζος του έδειξε (δεν είχε άλλο αντίτυπο εκείνη την ώρα για να του το δωρίσει) και το νέο του βιβλίο με τίτλο «Και ένα μάρκο κι αν ήταν» που τα περιγράφει όλα αυτά με αδιαμφισβήτητο τρόπο λεπτομερώς. Ηθελε να του πει ότι η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις υποχρεώσεις της: «Ηθελα να βεβαιωθώ ότι εάν καταλάβει αυτό η Γερμανία δεν θα πραγματοποιήσει στο μέλλον παρόμοια ανοσιουργήματα» του είπε σε κάποια στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΟ
της σφαγής του Διστόμου από τους Γερμανούς κατακτητές

«Θέλω να σας δείξω πώς καταστράφηκε η πατρίδα μου»

«Θέλω να σας δείξω πώς συνετελέσθη η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας» είπε ο κ. Γλέζος στον κ. Ράιχενμπαχ αρχίζοντας έτσι την ενδιαφέρουσα συζήτηση: «Εδώ μιλάμε για πραγματική καταστροφή της πατρίδας μου. Θέλω να σας δείξω πώς άρχισαν όλα και βρεθήκαμε σ' αυτή τη θέση». Με κάθε στοιχείο που παρουσίαζε ο κ. Γλέζος, ο κ. Ράιχενμπαχ έκανε ερωτήσεις: «Ηθελε να βεβαιωθεί ότι όλα τα στοιχεία που του παρουσίαζα είναι ακριβή», έλεγε αργότερα ο κ. Γλέζος. Και στάθηκε ιδιαιτέρως σε τρία σημεία:
  • Την απόφαση της Διασυμμαχικής Επιτροπής, το 1946, η οποία επιδίκασε 7,1 δισ. δολάρια στην Ελλάδα.
  • Το αναγκαστικό δάνειο των κατακτητών που υπέγραψαν μονομερώς με την Ελλάδα και ήταν ίσως η πρώτη και τελευταία φορά που η Ελλάδα από δανειζόμενη χώρα μετατράπηκε σε χώρα-δανειστή, και,
  • Την αρπαγή των αρχαιολογικών θησαυρών της Ελλάδας από τους κατακτητές, είτε με αφορμή τη διάνοιξη δρόμων, είτε με τις λεηλασίες σε μουσεία, είτε με τις αρπαγές από αρχαιολογικούς χώρους. Ολα αυτά είναι καταγεγραμμένα λεπτομερώς από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Εξήγησε στον γερμανό συνομιλητή του ότι οι γερμανοί κατακτητές λεηλάτησαν τη χώρα. Χρυσό δεν βρήκαν: «Κατάφεραν και το άρπαξαν οι δικτάτορες της 4ης Αυγούστου», του είπε. Βρήκαν όμως ασημένια νομίσματα, 77 τόνους χαλκού, 19,5 τόνους νικελίου: «Ηταν τυπικοί οι Γερμανοί και για όλα αυτά μας έδωσαν μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος ως ένα είδος αποζημίωσης 109 χρυσές λίρες Αγγλίας. Μόνοι τους τα υπολόγισαν, μόνοι τους πλήρωσαν» είπε στον γερμανό συνομιλητή του.
 
Ακόμη του είπε ότι οι κατακτητές υποχρέωσαν τους Ελληνες να τρέφουν όχι μόνον τον κατοχικό στρατό, δηλαδή τους 500.000 γερμανούς στρατιώτες, αλλά και τους 250.000 Ιταλούς και τους 60.000 στρατιώτες άλλων χωρών τις οποίες είχαν κατακτήσει και οι άνδρες τους συνόδευαν τους γερμανούς εισβολείς. Αυτό χαρακτηρίστηκε ως αναγκαστικό δάνειο κατοχής. Δεν έφτανε που έτρεφαν συνολικά 810.000 νοματαίους, υποχρέωναν τους Ελληνες να παράγουν προϊόντα που τα έστελναν στην 21η Μεραρχία Πάντσερ της Afrika Korps του Ρόμελ!

Το ραντεβού

Η κουβέντα και ο τυπικός ξένος

Το ραντεβού κλείστηκε από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνη, ο οποίος ήταν παρών στη συζήτηση. Μαζί με τον κ. Γλέζο ήταν ο κ. Ι. Μηλιός και η κυρία Λη Σαράφη (διδάκτωρ Ιστορίας στο Πάντειο και ανιψιά του στρατηγού Σαράφη).
 
Μίλησαν για όλα και για αρκετή ώρα. Ο κ. Ράιχενμπαχ ήταν τις περισσότερες φορές τυπικός. Αλλωστε η θέση του ήταν λεπτή. Το μόνο που έκανε ήταν οι ερωτήσεις για κάθε οικονομικό στοιχείο. Ούτε είπε στο τέλος εάν έχουμε δίκιο ή όχι, ούτε καν είπε τη συνήθη διπλωματική φράση ότι έδειξε κατανόηση. Αλλά, λίγα 24ωρα αργότερα, έκανε μία δήλωση στις Βρυξέλλες ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της». Κάτι ήταν και αυτό...
 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=485593

Δεν υπάρχουν σχόλια: