Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Γιατί να χαθεί μια ζωή;

 
 
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Ο καθένας θα πρέπει να ένιωσε άσχημα την περασμένη Κυριακή όταν αναγγέλθηκε ότι κάποιος από τους ανθρώπους που έτρεξαν 10.000 μέτρα στο πλαίσιο του Μαραθωνίου της Αθήνας, μετά τον τερματισμό, αισθάνθηκε αδιαθεσία και τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή. «Το Βήμα» απευθύνθηκε στο ΕΚΚΑΝ (Ειδικό Κέντρο Καρδιάς Αθλητών και Νέων), που διατηρεί μάλιστα και ειδική σελίδα στο Διαδίκτυο με πολλές σχετικές πληροφορίες (www.ekkan.med.uoa.gr/) για να έχει μια πιο έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα πιθανά αίτια ενός τέτοιου γεγονότος.
 
Ο δρομέας αυτός, όπως έγινε γνωστό, είχε προηγούμενο καρδιολογικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Σίγουρα θα του είχε συστηθεί να μην τρέξει σε έναν αγώνα όπως αυτός, αλλά αγνόησε τη σύσταση. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα μεμονωμένο περιστατικό ή γενικότερα πρέπει να αρχίσουμε να αμφισβητούμε το θέμα «σωματική άσκηση»;

Υπάρχουν «καλά» και «κακά» αθλήματα;

Η αθλήτρια Σάντσα Καρίνα πέφτει εξαντλημένη στο έδαφος πέρυσι στη Βαλένθια της Ισπανίας, αφού πρώτα κέρδισε την τρίτη θέση στον τοπικό μαραθώνιο.

Κατά τον γιατρό κ. Αρη Αναστασάκη, επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων στην Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, «η άσκηση μέχρις ενός ορισμένου ορίου βελτιώνει την υγεία. Μόνο που το όριο το προσδιορίζει και το αντίστοιχο άθλημα. Η ήπια άσκηση ωφελεί σε ένα γυμναστήριο, σε ερασιτεχνικό επίπεδο ή σε επίπεδο ανταγωνιστικού αθλητισμού με κανόνες και πλαίσια. Εκτός όμως από το ότι η άσκηση για πρωταθλητισμό μπορεί να ξεπεράσει τα σωματικά όρια, υπάρχουν και αθλήματα που μπορεί να χαρακτηριστούν ως "τοξικά". Ενα από αυτά είναι και ο μαραθώνιος. Διότι από μερίδα επιστημόνων θεωρείται ότι ξεπερνά τις δυνατότητες του ανθρώπινου υλικού».
 
Κάποια σωματικά δεδομένα, καθώς μεταβάλλονται με την άσκηση, δίνουν μια καμπύλη που δείχνει σωματική βελτίωση. Σε αθλητές μεγάλων αποστάσεων όμως, καθώς αυτοί βάζουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες προπόνησης, η καμπύλη αλλάζει μορφή, υποδεικνύοντας ότι εδώ έχουμε πλέον σωματική φθορά αντί για βελτίωση. Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι οι μαραθωνοδρόμοι ανεβάζουν τα μυοκαρδιακά ένζυμα. Αυτά όμως ανεβαίνουν και στην περίπτωση του εμφράγματος και αποτελούν ένδειξη νέκρωσης μικρών τμημάτων του μυοκαρδίου. 
 
Οπως λέει ο κ. Αναστασάκης, «με την ήπια άσκηση έχουμε μεταβολές στην καρδιά που χαρακτηρίζονται ως καλοήθεις προσαρμογές. Ως εκεί όμως. Διότι αν συνεχίσουμε και φθάσουμε στις λεγόμενες κακοήθεις μετατροπές κινδυνεύουμε. Σήμερα οι καρδιολόγοι τείνουν να αναιρέσουν την πεποίθηση ότι "όλα τα αθλήματα κάνουν καλό"».

Ελεγχος πάνω απ' όλα!
 
Σε έρευνα του ΕΚΚΑΝ για τους αιφνιδίους θανάτους των νέων από το 1998 ως το 2006, παρατηρήθηκαν τα εξής: Από τους 350 θανάτους το 70% οφειλόταν σε καρδιαγγειακά νοσήματα κληρονομικού τύπου. Το πρόβλημα με τα νοσήματα στις ηλικίες κάτω των 35 ετών είναι ότι δεν έχουν προειδοποιητική φάση και η πρώτη εκδήλωσή τους είναι δυστυχώς και η τελευταία, διότι ο ασθενής δεν επιζεί. Ετσι σήμερα θεωρείται απαραίτητος ο προαγωνιστικός έλεγχος, δηλαδή η εξέταση από γιατρό πριν από την έναρξη της άθλησης. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για τον εντοπισμό ομάδων υψηλού κινδύνου στον πληθυσμό. Πρέπει δηλαδή όταν εντοπίζονται ασθενείς με κληρονομικά καρδιακά νοσήματα να προειδοποιούνται τα μέλη της οικογένειας. Δημιουργούνται έτσι και τα λεγόμενα Δίκτυα Στοχευμένης Πρόληψης για πληρέστερη προληπτική ανίχνευση μελλοντικών δυσάρεστων περιστατικών. Με τέτοιες μεθόδους στην Ιταλία κατάφεραν και έριξαν τα περιστατικά αυτά από το 10% στο 2%.   
 
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=484344

Δεν υπάρχουν σχόλια: