Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ


1. Έτσι θα ψήσετε το τέλειο αρνί στη σούβλα! 


Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει, και στο Χωριό καθαρίζουμε τα εργαλεία του ψησίματος από πέρυσι, για το πιο νόστιμο αρνί στη σούβλα και αυτή τη χρονιά.
Ο οβελίας της Κυριακής του Πάσχα ανήκει στην παράδοσή μας, συμβολίζει τον αμνό που θυσιάζεται, και, βέβαια, το γλέντι και το φαγοπότι που ακολουθεί την επομένη του Μεγάλου Σαββάτου είναι άκρως συνυφασμένο με το σούβλισμα.

Ευχή όλων ο καιρός να είναι καλός, για να επιτρέπει το υπαίθριο ψήσιμο του αρνιού και τους ψήστες να γυροφέρνουν τη σούβλα κρατώντας ποτήρι με κρασί ή άλλο αλκοολούχο, απαραίτητο συνοδευτικό της ημέρας. Μουσική, χορός, πειράγματα, ετοιμασία των συνοδευτικών του κρέατος και απομάκρυνση όσων θέλουν να ‘κλέψουν’ λίγη τραγανή πέτσα από το υπέροχα ψημένο αρνί.

Οι ψήστες του Χωριό συγκέντρωσαν τη γνώση και την εμπειρία τους στο ψήσιμο του πασχαλινού αρνιού, άπλωσαν τα εργαλεία και τη σούβλα τους και μοιράζονται τα tips για το τέλεια ψημένο αρνί που θα ευχαριστηθούν όλοι την ημέρα του Πάσχα.

Προετοιμασία

Αν δεν έχουμε σούβλα, αγοράζουμε μια που θα αντέξει τον οβελία. Συνήθως ο οβελίας ζυγίζει 12-13 κιλά
Καλύτερα να προμηθευτούμε ηλεκτρικό μηχάνημα περιστροφής της σούβλας, και να προβλέψουμε και το ρεύμα που θα το τροφοδοτεί – μία μπαλαντέζα θα είναι χρήσιμη
Η σούβλα συνοδεύεται με τα απαραίτητα εξαρτήματά της, με τα οποία θα δεθεί και θα σταθεροποιηθεί το αρνί
Αν υπάρχει σούβλα στο σπιτικό, την καθαρίζουμε, μαζί με όλα τα εξαρτήματα
Αγοράζουμε 10-12 κιλά κάρβουνα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σβήσει η φωτιά (θα χρειαστεί φωτιά για 3-3,5 ώρες)
Αφού περάσουμε το αρνί στη σούβλα, το στερεώσουμε και ράψουμε το στομάχι του, αλατίζουμε αρκετά – το αλάτι θα ξεροψήσει καλύτερα το κρέας
Έχοντας το αρνί στη σούβλα, το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του το προηγούμενο βράδυ, του Μεγάλου Σαββάτου, στερεώνοντας τη σούβλα σε κάθετη στάση και τοποθετώντας μια λεκάνη ή πανί για την απορρόφησή τους
Καλό είναι να το τυλίξουμε με καθαρό πανί για να προστατέψετε το κρέας από έντομα κλπ κατά το προηγούμενο βράδυ

Ημέρα του Πάσχα

Η θράκα, για να είναι έτοιμη, χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα
Η φωτιά με ξύλα δίνει καλύτερα αρώματα στο κρέας που ψήνεται (απαιτείται μια ώρα για να ετοιμαστεί η φωτιά με ξύλα)
Μοιράζουμε τα κάρβουνα περισσότερο στο κεφάλι και στα πόδια του αρνιού, γιατί η κοιλιά είναι πιο ευαίσθητη
Το αρνί στην αρχή πρέπει να έχει αρκετή απόσταση από τη φωτιά, περίπου 50 εκατοστά. Μετά την πρώτη ώρα το κατεβάζουμε πιο χαμηλά, πιο κοντά στη φωτιά
Αλείφουμε με λαδολέμονο το αρνί καθώς γυρίζει

Πότε είναι έτοιμο το αρνί;

Όταν αρχίσει το λίπος του και στάζει
Η πέτσα του έχει σκάσει
Εμφανίζεται το κόκκαλο στις κλειδώσεις του. 
 
http://www.briefingnews.gr/cook/item/94556
 
 
Πασχαλινό τσουρέκι κλασσικό 
 
Απολαυστικό!!!
Υλικά
  • 1.200γρ. αλεύρι σκληρό
  • 40γρ. μαγιά
  • 280γρ. ζάχαρη
  • 240γρ. βούτυρο 82%
  • 160ml γάλα χλιαρό
  • 240ml νερό
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 8 αβγά
  • 2 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ κουτ. γλυκού μαστίχα
  • βαμμένα κόκκινα αβγά για τη διακόσμηση
  • σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 30°C και βάζετε μέσα όλα τα υλικά. Τα αφήνετε για μια ωρίτσα να έρθουν όλα στην ίδια θερμοκρασία.

Βήμα 2

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε στον κάδο του μίξερ. Κοπανάτε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή στο μούλτι.

Βήμα 3

Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι.Δουλεύετε στη 2η ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει με ευκολία από τον κάδο του μίξερ.

Βήμα 4

Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας που έχετε από πριν ρυθμισμένο στους 35°C.

Βήμα 5

Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε τρία μέρη και το κάθε μέρος σε τρία κομμάτια τα οποία στη συνέχεια πλάθετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε με πανί για 10 λεπτά και τα αφήνετε να ξεκουραστούν.

Βήμα 6

Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, πλέκετε ανά τρία τα μπαστούνια σε πλεξούδες. Ενώνετε τις άκρες των πλεξούδων για να γίνουν στρογγυλά τα τσουρέκια και τα τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.

Βήμα 7

Βάζετε τα τσουρέκια στο φούρνο στους 35°C όπου και τα αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.

Βήμα 8

Τέλος, τα αλείφετε με αβγό, τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου και τα φουρνίζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για 45-50 λεπτά.

Tips:
*Προσέχετε να μην φουσκώσουν υπερβολικά τα τσουρέκια όταν τα βάλετε στους 35°C, επειδή αν φουσκώσουν παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στο ψήσιμο (πρέπει να φουσκώσουν μισή φορά από τον αρχικό όγκο του). 
 
http://www.briefingnews.gr/cook/item/94472
 


Καλτσούνια Κρητικά 
 
Μία συνταγή που θα σας ξετρελάνει!

Υλικά

½ κιλό μυζήθρα

½ κιλό ανθότυρο

4 αυγά

ένα κουταλάκι δυόσμος

100 γραμ. σουσάμι

Φύλλο

½ κιλό αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1 κουταλάκι λάδι

Εκτέλεση

Σε μια σουπιέρα ενώνετε τη μυζήθρα, το ανθότυρο, το δυόσμο και τα αυγά, κρατώντας κατά μέρος ένα κρόκο.

Ζυμώνετε το αλεύρι με το γάλα και το λάδι, προσθέτοντας, όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη κατάλληλη για φύλλο.

Ανοίγετε το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβετε κύκλους μ’ ένα πιατάκι της πάστας.

Σε κάθε κυκλικό φυλλαράκι βάζετε μια κουταλιά γέμιση και κλείνετε καλά με το πιρούνι.

Αραδιάζετε τα καλτσούνια σε λαδωμένο ταψί, τα αλείφετε με τον κρόκο –αραιωμένο με λίγο γάλα– και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Ψήνονται στο φούρνο σε θερμοκρασία 200ο ώσπου να ροδίσουν. 
 
http://www.briefingnews.gr/cook/item/94381
 

2 σχόλια:

Πειραχτήρι είπε...

Χρησιμότατες οι οδηγίες για το ψήσιμο του οβελία. Αυτό όμως που μένει να απαντηθεί είναι "πού θα βρούμε λεφτά για ν' αγοράσουμε ολόκληρο αρνί;"

kgrek είπε...

Εχεις δίκιο. Στην περίπτωσή μας ισχύει το "Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο". Καλή Ανάσταση!!