Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

21η Απριλίου 1967 : Ευτράπελα και σοβαρά της νύχτας του πραξικοπήματος

Αριστερα οι τρεις πραξικο­πηματίες στη σει­ρά (Παττακός, Παπαδόπουλος, Μακαρέζος) και δεξιά ο  δημοσιογρά­φος Γιώργος Παπαχριστοφίλου που ει­δοποίησε δημοσιο­γράφους και πολι­τικούς για τις συλ­λήψεις


Ευτράπελα και σοβαρά της νύχτας του πραξικοπήματος
Πώς εξελέγη ο αρχηγός  της χούντας. Ο αρχηγός της αστυνομίας διακόπτει συνεδρίαση δικαστηρίου! Το ξέσπασμα της μάνας του Παττακού!"
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΟΝΤΟΠΑΝΝΙΔΗ
Η παραμονή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 ήταν μία ήρεμη μέρα, αλλά με πολλά κι ενδιαφέροντα γεγονότα. Εξαγγελία του Αβέρωφ από ραδιοφώνου για διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, μικροδιαδήλωση μαθητών στην Κάνιγγος για χαβαλέ, κατάθεση του Μιλ. Έβερτ για αστυνόμο που ύβρισε τον Καραμανλή, η αμερικανική πρεσβεία αμέριμνη ανακοίνωνε ότι μεθαύριο περνά από την Αθήνα ο Νίξον και μία ομάδα 17 αξιωματικών συνεδρίαζε στο σπίτι του ταξίαρχου Παττακού για το πώς θ' «αρπάξει» την εξουσία. Σταχυολογώ ορισμένα γεγονότα που κατατάσσονται σε σοβαρά, εύθυμα κι ευτράπελα.
Στα δικαστήρια στο Αρσάκειο εκδικαζόταν ως τα μεσάνυχτα η υπόθεση του «Μνημονίου», με κατηγορούμενο τον εκδότη της «Ελευθερίας» Πάνο Κόκκα. Την ώρα εκείνη οι δικηγόροι του Κόκκα, Λυκουρέζος και Στεφανάκης, έθεσαν θέμα κλήτευσης του πρωθυπουργού Παν. Κανελλόπουλου για το πρωί της επομένης.
Κόντευε 2 το πρωί όταν μπήκε στην αίθουσα ο αρχηγός της αστυνομίας Εμμ. Αρχοντουλάκης. Παρέδωσε ένα σημείωμα στον πρόεδρο και αποχώρησε βιαστικά. Αμέσως ο πρόεδρος διακόπτει τη συνεδρίαση επ' αόριστον! Εκείνη τη στιγμή καταφθάνει ασθμαίνων ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχριστοφίλου και αναγγέλλει: «Βγήκαν άρματα στους δρόμους». Το αίμα όλων πάγωσε! «Γιάννη», λέει στον Βούλτεψη, «φύγε,-πήγαινε να κρυφτείς!». Μετά έσπευσε στην «Ακρόπολη» και προτού κοπούν οι γραμμές τηλεφώνησε στους τέως υπουργούς Αλέκο Μπαλτατζή, Β. Ιλαντζή, Γιώργο Λεβεντογιάννη, Γ. Βότση, Τάσο Δήμου, Δημ. Σαπρανίδη, Στράτο Χαραλαμπόπουλο και σε άλλους συναδέλφους και πολιτικούς και τους παρότρυνε να κρυφτούν «γιατί γίνονται συλλήψεις». Ο Δήμου, καθώς έφευγε, είδε τους χωροφύλακες να πλησιάζουν και να κτυπούν την πόρτα του σπιτιού του...

Πώς μία... φρουτιέρα βγάζει «αρχηγό»
Η εκλογή του αρχηγού της χούντας έγινε στο σπίτι του Παττακού κοντά στη Λεόντειο, έπειτα από επίμονη απαίτηση του Ιωάν. Λαδά.. Με... δημοκρατικές διαδικασίες και μυστική ψηφοφορία, χωρίς βία ή νοθεία. Στο μικρό σαλονάκι βρίσκονταν οι 17 της «Επαναστατικής Επιτροπής», προτού αναλάβουν δράση. Ο Παττακός έκοψε από ένα μπλοκ 17 χαρτάκια και τα μοίρασε σ' όλους για να γράψουν το όνομα του αρχηγού. Ως κάλπη χρησιμοποιήθηκε μία... φρουτιέρα! Χρέη ψηφολέκτη έκανε ο νεότερος σε ηλικία Δ. Ιωαννίδης. Μετά την καταμέτρηση βρέθηκαν 16 ψηφοδέλτια με το όνομα «Παπαδόπουλος» κι ένα λευκό!
Αναρωτήθηκαν όλοι ποιος ψήφισε λευκό. Ουδείς γνώριζε, παρά μόνον ο Στ. Παττακός. Σε παλιά συνέντευξη του μου αποκάλυψε ότι το λευκό ήταν του Παπαδόπουλου! Τον ρώτησα γιατί το έκανε˙ Προφανώς για να δω τις αντιδράσεις τους...».
Σύλληψη... νηπίου!
Χωροφυλακή και αστυνομία, σύμφωνα με το σχέδιο «Προμηθεύς», ξεκίνησαν γιγαντιαία επιχείρηση σύλληψης των 6.135 καταγεγραμμένων επικίνδυνων κομμουνιστών και πολιτικών. Ο αξιωματικός Ασφαλείας Ιωάννης Τοπαλίδης στη Θεσσαλονίκη αφηγείται ένα περιστατικό που συνέβη σε ενωμοτάρχη. «Οι χωροφύλακες χτύπησαν την πόρτα για να συλλάβουν έναν "επικίνδυνο κομμουνιστή" στο Κορδελιό. Άνοιξε μια γυναίκα. Της είπαν ότι θέλουν τον... (και ανέφερε το ονοματεπώνυμο του καταζητούμενου). «Μα τι τον θέλετε, κοιμάται, δεν μπορώ τέτοια ώρα να τον ξυπνήσω....», είπε η γυναίκα. «Πρέπει να έρθει στην Ασφάλεια», είπε ο ενωμοτάρχης. Η γυναίκα τρομαγμένη και αναστατωμένη, επέμενε ότι δεν μπορεί να τον ξυπνήσει και ο άνδρας της λείπει στο εργοστάσιο, όπου δουλεύει νυχτοφύλακας, «θα τον ξυπνήσω εγώ», επέμεινε ο ενωμοτάρχης...
Μόλις μπήκε στο μικρό δωματιάκι δεν είδε κανέναν παρά μόνο ένα μικρό αγοράκι τεσσάρων ετών να κοιμάται. «Να 'τος κοιμάται!» επανέλαβε η γυναίκα στον ενωμοτάρχη. «Δεν είναι δυνατόν, εγώ ψάχνω πρόσωπο ηλικίας 57 ετών!», είπε απορημένος. «Ο πεθερός μου ήταν», είπε η γυναίκα. «Πέθανε πριν από έναν χρόνο...».

«Να φύγετε και να ξανάρθει ο Παυλής!»
Μερικούς μήνες μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος, ο Στ. Παττακός μαζί με τον Νικ. Μακαρέζο επισκέφθηκαν τη μητέρα του πρώτου στα Χανιά.
Παρουσία του Μακαρέζου, η μητέρα του Παττακού, Μαρία, προέτρεψε τον γιο της: «Να φύγετε, παιδί μου, και να ξανάρθει ο Παυλής (ο Παύλος Βαρδινογιάννης), όπου μού 'πεμπε το αυτοκίνητότου δύο φορές τον χρόνο και με πήγαινε στο "Βενιζέλειο". Του λόγου σας δεν μου το κάνετε τούτο και μου λέτε πως δεν κάνετε τέτοια ρουσφέτια! Ντα ρουσφέτι 'ναι να πέμψεις έναν γέρο άνθρωπο στο νοσοκομείο; Μηδέ τη μητέρα σου;».
Όταν μάλιστα τις παραμονές του «δημοψηφίσματος» του 1968 ρώτησε τη μητέρα του τι θα ψηφίσει, εκείνη του είπε: «Θα ρίξω στην κάλπη εκείνο το ψηφοδέλτιο που γράφει το όνομα του Παυλή!».

Realnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: