Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Τι πρέπει να προσέχετε τις γιορτινές μέρες στις αγορές σας



Για να μη γίνει η χαρά... τραγωδία
Τι πρέπει  να προσέχετε  τις γιορτινές μέρες
• Χρήσιμες συμβουλές του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών

Τα παιδικά παιχνίδια
Καθοριστικοί παράγοντες, για την επιλογή του παιχνιδιού, που θα δωρίσουμε αυτές τις γιορτινές μέρες, στο παιδί μας, είναι η ασφάλεια του παιχνιδιού και η συμμετοχή του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Οι βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει αυτά να πληρούν είναι:
1. Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσει της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθενείες.
2. Οι φυσικές, μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την, ασφάλεια των παιδιών.
3. Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ.
4. Αντικείμενα που θα προκαλέσουν τραυματισμούς δεν πρέπει να μπορούν να εκτοξευθούν από το παιχνίδι.
ς. Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες στο παιχνίδι.
6. Οι ηλικίες που αναφέρονται επάνω στη συσκευασία πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Ένα παιχνίδι που θεωρείται από τον κατασκευαστή του κατάλληλο για μια συγκεκριμένη ηλικία μπορεί να γίνει επικίνδυνο στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού.
Οι γονείς οι οποίοι καλούνται αυτές τις μέρες να πληρώσουν αρκετά χρήματα για την αγορά παιχνιδιών, ας έχουν υπόψη τους και τα παρακάτω:
1. Η αγορά του παιχνιδιού πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού,
2. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ενδείξεις που αναγράφονται στις συσκευασίες των παιχνιδιών. Τα παιχνίδια που αναφέρουν ότι προορίζονται για παιδιά άνω των τριών (3) ετών δεν πρέπει να τα αγοράζουν όταν στο σπίτι υπάρχει μικρότερο αδερφάκι.
3. Προσοχή στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα παιχνίδια. Αποφεύγετε γενικά τα παιχνίδια που περιέχουν ΡVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία στην ελληνική αγορά κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών από ΡVC, που προορίζονται για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται. Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία.
4. Ελέγχετε αν το παιχνίδι στη συσκευασία του φέρει την ένδειξη ΟΕ. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζονται, από την κοινοτική νομοθεσία.
6. Επιβλέπετε το παιδί σας την ώρα που παίζει με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία σας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.
Τα κεριά και οι λαμπάδες
Προσέχετε ιδιαίτερα τη χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους  με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανού σας.  Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρηση σας, καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες με εύφλεκτα υλικά.
Τα παιχνίδια που διακοσμούν τις λαμπάδες πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τα παιχνίδια. Όμως και πάλι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή, γιατί τα παιχνίδια πάνω στις λαμπάδες που βρίσκονται πολύ κοντά στη φλόγα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να πιάσουν φωτιά. Η ασφαλής χρήση των κεριών επιβάλλει:
   Να μην αφήνετε τα κεριά να καίγονται, χωρίς επίβλεψη.
   Να τοποθετείτε τα κεριά όρθια και σε άκαυστη και σταθερή βάση.
   Να τοποθετείτε τα κεριά μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κλπ.
   Να μην ανάβετε κεριά κοντά σε παιδιά ή σε κατοικίδια ζώα.
   Να μη μετακινείτε ένα κερί, όταν είναι ακόμα αναμμένο ή ζεστό.
   Να μην αφήνετε κεριά να καούν εντελώς.
Κάποια κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά, μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην αναφλεχθούν αυτά τα υλικά.
Τα σοκολατένια αυγά
Τα πασχαλινά αυγά, σοκολατένια ή ακόμα και πλαστικά που περιέχουν παιχνίδια, δεν πρέπει να δίνονται σε καμιά περίπτωση σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα από τα μικρά παιχνίδια, που τα παιδιά μπορούν να τα καταπιούν και να πνιγούν. Στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια, πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση στη συσκευασία ότι περιέχουν μικρά κομμάτια.
Τα πυροτεχνήματα
Τα πυροτεχνήματα μπορούν να θέσουν τους καταναλωτές σε μεγάλο κίνδυνο. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο θρηνούμε αρκετά θύματα εξαιτίας τους. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχετε υπόψη σας τα εξής:
  Αγοράζετε πάντοτε τα πυροτεχνήματα σύμφωνα με την ηλικία και τις γνώσεις σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι παίζετε την υγεία και τη ζωή σας «κορώνα - γράμματα» και ότι κανένα πυροτέχνημα δεν είναι παιχνίδι.
  Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.
Αγοράζετε μόνον πυροτεχνήματα που φέρουν το σήμα ΟΕ.
   Μην τα εμπιστεύεστε στα χέρια μικρών παιδιών.


Τι πρέπει να ξέρετε για τα αυγά
Τα αυγά είναι μία τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά δεν είναι σπάνια η επιμόλυνση τους με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Τα μέτρα υγιεινής, που πρέπει να τηρούνται, πάντα, είναι:
  Συντήρηση, στις αυγοθήκες του ψυγείου μας, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωση τους κατά τον χρόνο συντήρησης.
  Καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.
  Μετά τον χειρισμό τους, πρέπει να καθαρίζονται τα χέρια μας και οι επιφάνειες ή τα σκεύη, με τα οποία ήρθαν σε επαφή με επιμέλεια (δηλ. με ζεστό νερό και σαπούνι).
Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής, για να εξακριβώσει τη φρεσκότητα του αυγού:
Βυθίζουμε το αυγό σε νερό και εφόσον στέκεται οριζόντια στον πυθμένα του δοχείου είναι φρέσκο, λιγότερο των 5 ημερών. Αντίθετα, αν ανεβαίνει στην επιφάνεια, είναι μπαγιάτικο πάνω από 30 μέρες. Η μέθοδος αυτή ισχύει μόνο για τα αυγά που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20-22° . Ο άλλος τρόπος είναι το κούνημα του αυγού. Το αυγό που, όταν το κουνήσουμε, δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του, δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.
Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. Έτσι, ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται, εύκολα από το κέλυφος του, το οποίο σπάει εύκολα σε κάθε πίεση του στην προσπάθεια μας να το καθαρίσουμε. Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση. Ο αεροθάλαμος του αυγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο όταν πάμε να καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.
Βαμμένα αυγά
Οι ενδείξεις, που περιλαμβάνονται, υποχρεωτικά, στην επισήμανση των βρασμένων -βαμμένων αυγών είναι:
1.  Η ονομασία πώλησης π.χ. Βρασμένα - Βαμμένα αυγά.
2.  Η καθαρή ποσότητα.
3.  Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
4.  Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.
5.  Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της ΕΕ.
6.  Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.
7.  Η ένδειξη, που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας, είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση, όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του. Για το βάψιμο των αυγών ή για τη σφράγιση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον χρωστικές που επιτρέπονται από τη νομοθεσία.
Οι ενδείξεις, που αφορούν την ταξινόμηση των αυγών, ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη «φρέσκο», δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα - βαμμένα αυγά.
Άλλες χρήσιμες πληροφορίες
• Το διαφορετικό χρώμα του κελύφους των αυγών καθώς και ο διαφορετικός χρωματισμός των κρόκων των αυγών, δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητας, αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα της κότας και από τη διατροφή της.
• Αυγά, με ακάθαρτο κέλυφος (από αίμα ή περιττώματα κ.λπ.) απαγορεύεται να πωλούνται.
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: