Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ακονίστε τη μνήμη σας





Ακονίστε τη μνήμη σας
Εκείνοι που προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της ζωής ζουν περισσότερο και καλύτερα. Τα καλά γεράματα, όμως, είναι συνάρτηση και της καλής λειτουργίας της μνήμης.

Από τον Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι βέβαιο ιατρικά ότι μπορούμε να γερνάμε αργότερα, να ζούμε περισσότερο και να χαιρόμαστε τη ζωή. Αρκεί να καταναλώνουμε δύο μήλα τη μέρα και να κάνουμε μία ώρα «περπατοτρέξιμο». Στατιστικά, είναι αποδεδειγμένο ότι το Αλτσχάιμερ επιλέγει τους ασθενείς του μεταξύ εκείνων που δέχτηκαν τη συνταξιοδότηση ως στάση ζωής, ως απόσυρση από τη ζωή. Αντίθετα, όσο περισσότερο διατηρούμαστε ενεργοί, παραγωγικοί και με ενδιαφέροντα, τόσο περισσότερο η φύση μάς επιβραβεύει.
Μόνο το 10% πάνω από τα 65 εμφανίζει γεροντική άνοια και αμνησία. Αυτό σημαίνει ότι το 90% των ατόμων της τρίτης ηλικίας ζει με «μικρά κενά μνήμης», που ωστόσο ούτε παθολογικά θεωρούνται ούτε και προοιωνίζουν παθολογική εξέλιξη των εγκεφαλικών λειτουργιών. Αντίθετα οι έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση της μνήμης στις μεγάλες ηλικίες είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε, όταν όλο το «λειτουργικό σύστημα» του οργανισμού εθελούσια και πεισματικά διατηρείται «εν λειτουργία» με άσκηση. Αρκεί η άσκηση να είναι και σωματική και διανοητική.
Όλες οι συμβουλές για το πώς θα διαφυλάξουμε την υγεία μας (σωστή διατροφή, επαρκής γυμναστική, όχι στο κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ, έλεγχος του στρες και κοινωνική δραστηριότητα) βοηθούν τον εγκέφαλο, όταν αυτός τρέφεται υγιεινά και «προπονείται» σωστά. Όσο απαραίτητη είναι η μεθοδική προπόνηση για τους μυς, ανάλογη ανάγκη υπάρχει για τη λειτουργική επάρκεια του νευρικού συστήματος. Τα νευρικά κύτταρα είναι υψηλών αποδόσεων και υψηλών απαιτήσεων «εργάτες», γι' αυτό απαιτούν τη φροντίδα μας, μαζί με καθημερινή τους προπόνηση. Η μνήμη είναι μία από τις πνευματικές μας λειτουργίες. Μελέτη που έγινε σε 4.030 70ρηδες που θεωρήθηκαν υγιείς σωματικά και νοητικά απέδειξε ότι οι 3.192 είχαν φυσιολογική «λειτουργική» μνήμη. Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι δεν κάπνιζαν, ζούσαν υγιεινά, γυμνάζονταν κανονικά και συνέχιζαν κατά κάποιον τρόπο την εργασία τους.
Υποβάθμιση της μνήμης συχνά συνδέεται και με τις κρίσεις στρες και μελαγχολίας που εμφανίζουν πολλά άτομα της τρίτης ή τέταρτης ηλικίας, λόγω συνθηκών της ζωής. Είναι προσωπική κατάκτηση και ευφυΐα του ατόμου να καθορίζει τους «δρόμους» της δικής του διαφυγής από τις κακοτυχίες της ζωής. Ορισμένες παθήσεις επίσης, υπερχοληστεριναιμία, καπνιστική αποφρακτική πνευμονοπάθεια, παχυσαρκία και διαβήτης «σαμποτάρουν» τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Οι παθήσεις αυτές είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής προσαρμογής μας στις αδιαπραγμάτευτες εντολές της φύσης.
Ωστόσο, σε όλες τις σχετικές έρευνες, ο παράγοντας που σταθερά επηρεάζει τη μνήμη μας είναι η μορφωτική στάθμη και η επιθυμία μας να παραμείνουμε λειτουργικοί.  Αυτό εκφράζεται με την ενεργή συμμετοχή μας στη ζωή και όχι με την εθελούσια απόσυρση, που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της συνταξιοδότησης και τον περιορισμό μας στο καφενείο της γειτονιάς και τον κήπο, μόνο. Συνεχίστε τη ζωή που σας «σαγήνευσε» ως νέοι, προσαρμοσμένοι ευφυώς και κατόπιν περίσκεψης, στις νέες συνθήκες της  ζωής, λοιπόν.
TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: