Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Δικαιώθηκε η Ντοά!

Υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας και με τη βούλα του Υπουργείου Εσωτερικών φεύγει για Σουηδία

 

 Μέσα στην επόμενη βδομάδα η 19χρονη Ντοά από τη Συρία, η πρόσφυγας, ναυαγός και ηρωίδα που πάλεψε επί τέσσερις μέρες με τα κύματα κρατώντας στη ζωή ένα 17 μηνών κοριτσάκι, τη Νάντια, θα ταξιδέψει στην Αθήνα και από εκεί θα της δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψει στη Σουηδία.

Την αποφασιστική πίεση για αυτή την αλλαγή στάσης από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Ελλάδα άσκησε η συγκινητική υποστήριξη εκ μέρους των πολιτών αλλά κυρίως η συλλογή υπογραφών. Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που η ιστορία της ήρθε στο φως της δημοσιότητας πάνω από τρισείμιση χιλιάδες συμπολίτες μας συνυπόγραψαν το αίτημα για να της δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα και να φύγει από τη χώρα.

Πίεση σύμφωνα με πληροφορίες άσκησε τόσο η Γαλλική κυβέρνηση που είχε εκφράσει και επίσημα αίτημα για να της δώσει τη γαλλική υπηκοότητα όσο και η κυβέρνηση της Σουηδίας.

Η 19χρονη βρίσκεται ακόμα στα Χανιά, φιλοξενούμενη από την οικογένεια του προέδρου της αιγυπτιακής κοινότητας Ασράφ Καμπάρα. Όμως πλέον, και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατευθυνθεί για Αθήνα και από εκεί μετά για τον προορισμό της στη Σουηδία.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να τακτοποιηθούν τα θέματα διαμονής αλλά και ευρύτερης υποστήριξης της 19χρονης Doaa Al Zamel από τη Συρία που έσωσε με ηρωική προσπάθεια την μικρή Νάντια μετά το ναυάγιο στα ανοιχτά της Μάλτας κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τη μικρή Νάντια ώστε να βρεθεί σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον.

Όσον αφορά την Doaa Al Zamel με δεδομένο ότι δικαιούται την υπαγωγή στο καθεστώς διεθνούς προστασίας, αναζητείται η καλύτερη λύση που θα την βοηθήσει να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία που έζησε ώστε να συνεχίσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις τη ζωή της με τους οικείους της.

Σε κάθε περίπτωση η Doaa έχει ήδη τεθεί υπό την προστασία του ελληνικού κράτους.»

Να σημειώσουμε ότι το καθεστώς διεθνούς προστασίας στο οποίο υπάγεται, δίνει τη δυνατότητα να της χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα απο το Ελληνικό κράτος με τα οποία να μπορεί να ταξιδέψει στην Σουηδία, όπως είναι η επιθυμία της.

http://www.agonaskritis.gr/δικαιώθηκε-η-ντοά-υπό-καθεστώς-διεθνο/

Δεν υπάρχουν σχόλια: