Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Έμπολα: Έφτασε στη γειτονιά μας



Έμπολα: Έφτασε στη γειτονιά μας 

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας μετά την εμφάνιση κρούσματος του ιού Έμπολα σε νοσοκόμα, την πρώτη ασθενή που προσβάλλεται από τον ιό σε ευρωπαϊκό έδαφος.

της Άννας Ζαρίφη

Η νοσηλεύτρια αποτελούσε μέρος της ομάδας φροντίδας Ισπανών ιεραποστόλων οι οποίοι πέθαναν από Έμπολα πριν από μερικές εβδομάδες στο Νοσοκομείο «Κάρλος ΙΙΙ» της Μαδρίτης. Όπως έγινε γνωστό, η 40χρονη νοσοκόμα θυμάται να αγγίζει το πρόσωπό της με τα γάντια τα οποία φορούσε όσο φρόντιζε τον ιερέα. Άλλα τέσσερα άτομα νοσηλεύονται και παρακολουθούνται ως ύποπτα κρούσματα: πρόκειται για τον σύζυγο της νοσοκόμας, μια φίλη της, έναν ταξιδιώτη και έναν ακόμα εργαζόμενο σε νοσοκομείο. Δεκάδες άλλοι έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να υποβάλει το σκύλο της νοσηλεύτριας σε ευθανασία, καθώς «βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το κατοικίδιο να είναι φορέας του φονικού ιού με κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους». Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την αποτυχία του ισπανικού συστήματος υγείας να πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μπλοκάρει την εισαγωγή του ιού στην Ευρώπη.

Το πρώτο ύποπτο, αν και ανεπιβεβαίωτο, κρούσμα της νόσου Έμπολα εντοπίστηκε και στη γειτονική μας Τουρκία, όπου ένας 46χρονος Τούρκος υπήκοος, που ζούσε και εργαζόταν στη Νιγηρία, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης με συμπτώματα υψηλού πυρετού και διάρροιας, που φέρονται να είναι αποτέλεσμα του ιού. Όπως ανακοινώθηκε, από τον ιό Έμπολα προσβλήθηκε ένας ακόμα εργαζόμενος του ιατρικού προσωπικού του ΟΗΕ στη Λιβερία, το δεύτερο μέλος της αποστολής που νοσεί – ο άλλος εργαζόμενος έφυγε από τη ζωή στις 25 Σεπτεμβρίου. Στις ΗΠΑ, όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία, έφτασε ο πέμπτος Αμερικανός που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα, ένας εικονολήπτης που εργαζόταν για το NBC.

Τη μάχη με τη νόσο έχασε μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε κρίσιμη κατάσταση ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ένας Λιβεριανός που είχε προσβληθεί από τον ιό και νοσηλευόταν στο Ντάλας του Τέξας, ο οποίος υπήρξε το πρώτο θύμα σε αμερικανικό έδαφος, αυξάνοντας την ανησυχία για εξάπλωση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αρχές αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί, δηλώνοντας πως ο κίνδυνος επιδημίας είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Η επιδημία που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η πιο σοβαρή από τότε που ο ιός Έμπολα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976, με περισσότερα από 7.500 κρούσματα και τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τους 3.500, στη συντριπτική τους πλειονότητα σε πέντε κράτη της Αφρικής (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία και Σενεγάλη). Όσοι μολύνονται από τον φονικό ιό, για τον οποίο αναζητείται αποτελεσματική πειραματική θεραπεία, συνήθως αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα υψηλού πυρετού, διάρροιας και εσωτερικής αιμορραγίας οκτώ με δέκα μέρες μετά την έκθεση, αν και η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και μετά από 21 μέρες.

Αναπόφευκτα τα κρούσματα στην Ευρώπη

H περιφερειακή επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Σουζάνα Ζακάμπ δήλωσε ότι η εμφάνιση κι άλλων κρουσμάτων στην Ευρώπη τους ερχόμενους μήνες είναι αναπόφευκτη, λόγω των ταξιδιωτικών σχέσεων με την Αφρική. Σύμφωνα με υπολογισμούς για τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται η νόσος, αν δεν περιοριστούν οι αεροπορικές συνδέσεις με τη Δυτική Αφρική, ο ιός θα φτάσει στη Γαλλία και τη Βρετανία πριν από τα τέλη Οκτωβρίου. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση μιας πιθανής εξάπλωσης, ενώ σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων όπου νοσηλεύονται ασθενείς της νόσου που επιστρέφουν μολυσμένοι με τον ιό. Ήδη χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισπανία έχουν νοσηλεύσει αρρώστους. Μεμονωμένα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα είναι «αναπόφευκτα» στην Ευρώπη, όμως ο κίνδυνος να διαδοθεί η επιδημία εκεί είναι «εξαιρετικά μικρός και μπορεί να αποφευχθεί» διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. «Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι παγκοσμίως ανάμεσα στις καλύτερα προετοιμασμένες για να απαντήσουν σε έναν ιογενή αιμορραγικό πυρετό, του Έμπολα περιλαμβανομένου» λένε οι αξιωματούχοι. Η εμφάνιση κρουσμάτων του ιού έξω από την Αφρική εγείρει ερωτήματα για το πόσο έτοιμες είναι οι πλουσιότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την εξάπλωσή του. Εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας καταγγέλλουν ότι στερούνται την απαραίτητη εκπαίδευση και τον εξοπλισμό για να διαχειριστούν ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και της χώρας μας για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος του ιού Έμπολα στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ειδικός χώρος έχει διαμορφωθεί σε απομονωμένο κτίριο του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια, προκειμένου να φιλοξενήσει κρούσμα του ιού, αν παρουσιαστεί, ενώ έχει οριστεί και εργαστήριο «αναφοράς» για τον ιό. Εκτός από τις απαραίτητες προμήθειες εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, ώστε ο χώρος αυτός να είναι απολύτως αυτόνομος σε ενδεχόμενη ενεργοποίησή του, έχει οριστεί και η ομάδα υγειονομικού προσωπικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει όποιον νοσήσει.

Μεγάλος ασθενής και η οικονομία

Μεγάλος ασθενής από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού όμως φαίνεται ότι είναι και η οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Έμπολα έχει καταφέρει ένα σκληρό χτύπημα στις οικονομίες της Αφρικής, που ως επί το πλείστον αδυνατούν να ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομική επίπτωση του ιού Έμπολα στις χειρότερα πληγείσες χώρες της Λιβερίας, της Γουινέας και της Σιέρα Λεόνε θα είναι «καταστροφική» κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει και οικονομίες που συνδέονται με αυτές τις χώρες. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν εάν η άμεση ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να μειωθεί ο «παράγοντας του φόβου» που ωθεί τις γειτονικές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους και να διακόπτουν τις εμπορικές συναλλαγές, επιδεινώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ότι το κόστος της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική μπορεί να ξεπεράσει τα 32 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς να μετρήσουμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Πολλοί πιστεύουν ότι εκατοντάδες κρούσματα δεν καταγράφονται και οι νεκροί ξεπερνούν ήδη κατά πολύ τον επίσημο αριθμό.

Ακόμα πιο γρήγορα κι από τον θανατηφόρο ιό μεταδίδεται ο φόβος γι’ αυτόν, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Brookings που προσπαθεί να υπολογίσει τις συνέπειες της επιδημίας αλλά και της παραπληροφόρησης γύρω από τη νόσο στην οικονομία των ΗΠΑ. Όταν οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα προσβληθούν από μια ασθένεια και αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, σταματούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, δεν πηγαίνουν στη δουλειά ή ακυρώνουν ταξίδια, όλα αυτά έχουν οικονομικές επιπτώσεις, λένε οι αναλυτές. Πρώτο οικονομικό θύμα είναι η παραγωγικότητα, καθώς οι άνθρωποι επιλέγουν να μείνουν σπίτι ή αναγκάζονται να λείπουν από τη δουλειά για να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Ένας ακόμα τομέας που επηρεάζεται άμεσα και ο οποίος ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας, που λόγω και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή απολαμβάνει άνθηση στις αφίξεις τουριστών, είναι αυτός των ταξιδιών. Τόσο η αεροπορική όσο και συνολικά η τουριστική βιομηχανία μπορεί να επηρεαστούν από μια επιδημία, αλλά και από το φόβο εξάπλωσης της νόσου. Ήδη η άφιξη της νόσου σε Αμερική και Ευρώπη έριξε τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, ενώ πιθανό θύμα μπορεί να είναι ακόμα και η σοκολάτα, καθώς περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο προέρχεται από χώρες της Δυτικής Αφρικής, με τους ειδικούς να βλέπουν τις εξαγωγές να επηρεάζονται και την τιμή του να ανεβαίνει. Η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της επιδημίας στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία δείχνει ότι ο στόχος είναι εφικτός, αν το σύστημα υγείας είναι σε θέση να ανταποκριθεί και αν οι πολιτικές αρχές επιδείξουν αποφασιστικότητα. Όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει την εφαρμογή αυστηρών μέτρων κατά της μόλυνσης και περιορισμό των σεναρίων τρόμου που βλέπουν ήδη το φως της δημοσιότητας.

http://www.fskyrtsos.gr/world/item/4790-έμπολα-έφτασε-στη-γειτονιά-μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: