Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Γ. Δελαστικ :«Εξω από το ευρώ ο Νότος!»



Σοκαριστική είναι η συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» του Χανς Βέρνερ Ζιν, του οικονομολόγου με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία. Πάντα ο δεξιός αυτός επιστήμονας είναι σκληρός στις θέσεις που εκφράζει, αλλά αυτή τη φορά ήταν ανελέητος: «Το ευρώ είναι καταστροφή. Εχει οδηγήσει τον Νότο της Ευρώπης σε ναυάγιο!» δήλωσε απερίφραστα, αφήνοντας άναυδη τη Γαλλίδα δημοσιογράφο που του έπαιρνε τη συνέντευξη. «Πώς να βγούμε από αυτή την παγίδα;» ρώτησε αμήχανα.

Να φύγουν από το ευρώ (!) οι αδύναμες χώρες, έστω προσωρινά, απάντησε ο Ζιν. «Πρέπει να προβλέψουμε άλλο δρόμο, συνδυάζοντας ένα σχέδιο ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και τη δυνατότητα για τις χώρες που βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση να βγουν προσωρινά από την Ευρωζώνη για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους» δήλωσε επί λέξει. «Αυτή η έξοδος θα είναι προσωρινή, κάτι σαν παραμονή σε νοσοκομείο!» πρόσθεσε σαρκαστικά.

Αφησε την ελπίδα να πλανιέται: «Οι χώρες αυτές φυσικά θα είναι ελεύθερες να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη ή όχι. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να απαιτούν από τους εταίρους τους απεριόριστες εγγυήσεις» τόνισε.

«Αν δεν γίνει αυτό, το σενάριο που περιμένει τη νομισματική ένωση θα είναι πολύ χειρότερο» υπο­γράμμι­σε και εξήγησε τι εννοεί: «Μαζική ανεργία και σπιράλ χρέους που θα μας οδηγήσουν σε έναν αργό μαρασμό, συνοδευόμενο από το ξέσπασμα νέων κρίσεων χρέους». Ο Γερμανός Ζιν δεν συμφωνεί καθόλου με το σχέδιο του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για επενδύσεις ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ. «Αν αυτά τα 300 δισεκατομμύρια χρηματοδοτηθούν με νέο δημόσιο χρέος, τρέχουμε προς την καταστροφή!» υποστήριξε.

Αναπτυξιακά μέτρα ζητούν η Γαλ­λία και η Ιταλία, γιατί η Γερμανία διαφωνεί, ρώτησε η δημοσιογράφος. Ωμός, ξερός ο Ζιν: «Γιατί φοβάται πως αυτό δεν είναι παρά ένα πρόσχημα εκ μέρους μερικών κρατών για να χρεωθούν περισσό­τερο, με πλήρως κακή πίστη!». Αμετακίνητος στη γερμανική θέση της λιτότητας που έχει φέρει σε αδιέξοδο την Ευρωζώνη: «Η προτεραιότητα πρέπει πραγματι­κά να είναι να σταματήσουμε το σπιράλ του δημόσιου χρέους. Πρό­κειται για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί την Ευρωζώνη» τόνισε.

«Ακραίες λύσεις προτείνετε» αντέτεινε η δημοσιογράφος που του έπαιρνε τη συνέντευξη. «Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να πείσει τις κυβερνήσεις να τις υιοθετήσουν;». Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν διστά­ζει να απαντήσει: «Η επιδείνω­ση της υπάρχουσας κατάστασης και η διατή­ρηση της μαζικής ανεργίας, η οποία είναι καταστροφική για τις κοινωνίες μας... Και η συνειδητο­ποίηση ότι το να επιτρέψουμε μια προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη είναι μακράν η λιγότερο κακή λύση»!

Σκοτεινός στις προβλέψεις του ο Ζιν: «Η Ισπανία έχει ήδη ρίξει τις τιμές 6%. Καλό είναι αυτό, αλλά πρέπει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι το 30%! Και τουλάχιστον τόσο πρέπει να πέσουν οι τιμές και στην Ελλάδα! Τέτοιες προσπάθειες θα είναι ελάχιστα ανεκτές από τους πληθυσμούς» δήλωσε.

Δυσοίωνη δήλωση κράτησε για το τέλος της συνέντευξής του: «Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει πιθανόν σε μια ανανέωση των πολιτικών ηγετών στις επόμενες εκλογές»! Πρόβλεψη-βόμβα, χωρίς καμιά περαιτέρω διευκρίνιση εκ μέρους του. Τι να εννοεί, άραγε;

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64077604

Δεν υπάρχουν σχόλια: