Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Οργάνωση φωτογραφικού αρχείου




Οργάνωση φωτογραφικού αρχείου
Πως να αποφύγετε το -ψηφιακό- χάος στις φωτογραφίες
Όλοι θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι πλέον, με τις ψηφιακές μηχανές, τείνουμε να γεμίζουμε ασφυκτικά, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κάρτες μνήμης, σκληρούς δίσκους, flash drive, CD και DVD.
της K. Γκιτάκου
Στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κάθε κλικ είναι εύκολο, εύχρηστο και πάνω απ' όλα δωρεάν. Οπότε χωρίς τους περιορισμούς κόστους της αναλογικής εποχής κανείς σημερινός φωτογράφος δεν τσιγκουνεύεται να πατήσει το κουμπάκι.
Υπάρχουν όμως τρόποι να διαχειριστούμε αυτό το μικρό χάος στον υπολογιστή μας; Οι περισσότεροι ήδη έχουμε σωρεύσει αρκετά (φωτογραφικά) GB. Στην οργάνωση των φωτογραφιών, η απάντηση είναι κάποιο ειδικό πρόγραμμα image browser όπως για παράδειγμα το Picasa της Google ή το FastStone Image Viewer, το οποίο είναι επίσης δωρεάν. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πάμπολλα εξειδικευμένα προγράμματα για την οργάνωση των φωτογραφιών. Για τις ανάγκες του άρθρου θα χρησιμοποιήσουμε το Picasa, ένα δημοφιλές δωρεάν πρόγραμμα που αρκετοί ήδη έχουν εγκατεστημένο στον υπολογιστή τους.
Αρχικά θα πρέπει να μαζέψουμε όλες τις φωτογραφίες στον υπολογιστή, αδειάζοντας όλες τις κάρτες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε συχνά - κατά προτίμηση μετά από κάθε λήψη.
Εγκατάσταση
Αφού κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε το Picasa στον υπολογιστή μας, το πρόγραμμα θα ζητήσει να σκανάρει τον υπολογιστή μας για φωτογραφία. Αν ξέρουμε ήδη τα σημεία που βρίσκονται μπορούμε να τα διευκρινίσουμε ώστε να γλυτώσουμε αρκετό χρόνο. Αφού λοιπόν το Picasa εντοπίσει τις εκατοντάδες ή χιλιάδες φωτογραφίες στον υπολογιστή μμας θα τις οργανώσει αρχικά με βάση την ημερομηνία που έχουν γίνει οι λήψεις. Να διευκρινίσουμε όμως ότι το Picasa δεν αλλάζει ίο file system που έχετε στον υπολογιστή σας αλλά μόνο την απεικόνιση στην οθόνη σας.
Σύστημα οργάνωσης
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο καθένας επιλέγει το δικό του σύστημα οργάνωσης για τα αρχεία του, κάποιο που να βγάζει νόημα για τον ίδιο, και δεν υπάρχει ο απόλυτα σωστός τρόπος για να τον υποδείξουμε. Άλλοι οργανώνουν τις φωτογραφίες ανά έτος, άλλοι ανά event, άλλοι ανά απεικονιζόμενο πρόσωπο και πάει λέγοντας.
Διαγραφή
Μην φοβάστε να διαγράψετε φωτογραφίες για να ελαφρώσετε το σύστημα. Δεν χρειάζεστε όλες ανεξαιρέτως τις λήψεις, ειδικά τις αποτυχημένες, τις κουνημένες, τους στραβούς ορίζοντες ή τα κομμένα πόδια. Πιστέψτε με δεν θα τις αναζητήσετε ποτέ πια.
Μετονομασία
Η μετονομασία είναι επίπονη διαδικασία. To batch rename βοηθάει όμωε την κατάσταση ώστε να μην ξεμένουν χιλιάδες αρχεία στο στιλ DSC100002.jpeg. Επιλέξτε τις φωτογραφίες που θέλετε με Ctrl ή Shift, πατήστε Αρχείο-Μειονομασία και στη συνέχεια πληκτρολογήστε το όνομα που θέλετε. To Picasa μετονομάζει όλα αυτά τα αρχεία με το όνομα που επιλέξατε προσθέτοντας έναν αύξοντα αριθμό στο τέλος.
Taggin
Μια ακόμα καλύτερη μέθοδες είναι να βάλετε tags στις φωτογραφίες σας. Σε αρκετά προγράμματα μπορείτε να προσθέσετε και δικά σας keywords. Στο Picasa μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αστέρι στο πάνω μέρος της oθovns. Αφού διαλέξετε τις αγαπημένες ή τις φωτογραφίες που θέλετε να βρίσκετε γρήγορα, μπορείτε να φιλτράρετε την αναζήτηση και να σας δείχνει μόνο αυτές με το αστέρι. Επίσης προσφέρεται και το φίλτρο για τις φωτογραφίες που περιλαμβάνουν πρόσωπα, τις οποίες τις αναγνωρίζει αυτόματα το Picasa.
Τέλος εφόσον έχετε περάσει όλες τις φωτογραφίες σας στο Picasa, τις έχετε μετονομάσει ή έχετε προσθέσει κάποιου είδους tag τότε μπορείτε εύκολα να διαλέξετε ομάδες φωνογραφιών και να τις βάλετε σε κάποιον φάκελο με βάση το σύστημα οργάνωσης που έχετε επιλέξει.
Δημιουργείστε υποφακέλους ανάλογα με κατηγορίες που έχετε επιλέξει να καθιερώσετε. Σκεφτείτε τι ψάχνετε συχνότερα και δράστε ανάλογα. Το δικό σας σύστημα μπορεί να φαντάζει σε κάποιον άλλο χαοτικό. Δεν πρέπει να σας απασχολούν οι γνώμες τρίτων αρκεί να βγάζει νόημα σε εσάς.
Backup
Αφού λοιπόν έχουμε καταλήξει σε κάποιου είδους οργάνωση φροντίζουμε να κάνουμε συχνά backup. Αντιγράφουμε σε εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, DVD ή online μέσω κάποιας υπηρεσίας. Δεν το αμελούμε ποτέ και φροντίζουμε να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για να μην χαθούμε σε ωκεανό σκληρών δίσκων και DVD μπορούμε να διατηρούμε ένα αρχείο τύπου index για να βρίσκουμε εύκολα που τις έχουμε αποθηκεύσει.
Η οργάνωση δεν τελειώνει ποτέ. Μπορείτε συνεχώς να αναδιοργανώνετε το σύνολο του φωτογραφικού σας αρχείου με βάση το πως διαμορφώνονται οι ανάγκες σας. Το σημαντικότερο είναι να οργανώνεστε έγκαιρα ώστε να μην μαζεύεται μεγάλος όγκος διάσπαρτων και αταξινόμητων φωτογραφιών στο PC. 


Άλλα προγράμματα που μπορεί να σας βοηθήσουν
FastStone Viewer
Προσθέτει ένα χρωματιστό tag στις φωτογραφίες εκτός από τα αγαπημένα που μαρκάρονται με ένα αστέρι Η tree view δομή του εξυπηρετεί τη μεταφορά σε φακέλους.
DigiBookShelf
Λειτουργεί σαν εικονικό ράφι που οργανώνει τις φωτογραφίες σε άλμπουμ.
XnView
Μπορεί να διαβάσει περισσότερα από 400 φορμά εικόνας.
IrfanView                              -.
Σταθερό, γρήγορο με πολλά ενδιαφέροντα και πρωτότυπα χαρακτηριστικά.
ThumbsPlus
Ένα dedicated software για την οργάνωση αρχείων. Διαθέτει και καλά εργαλεία editing. 

    
Online Storage
Σώστε τις φωτογραφίες σας στο σύννεφο!
Με τον όρο "σύννεφο" υποδηλώνουμε την τεχνολογία cloud computing. Πιο συγκεκριμένα τη δυνατότητα που μας δίνει να αποθηκεύσουμε τις φωτογραφίες μας και πολλά άλλα αρχεία online.
To online storage έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια. Από το 2005 και μετά και οι πάροχοι αυξήθηκαν δραματικά.
Στο σύννεφο λοιπόν αποθηκεύουμε σημαντικά αρχεία, για τα οποία θα αποτελούσε ρίσκο η τοπική καταχώρηση (μόνον σε κάποιο δίσκο, flash drive, DVD ή άλλο μέσο). Επίσης μέσω των υπηρεσιών αυτών μπορούμε να μοιραστούμε αρχεία των οποίων το μέγεθος είναι απαγορευτικό για την αποστολή μέσω email. Τέλος, με τη συγκεκριμένη μέθοδο αποθήκευσης γινόμαστε πιο παραγωγικοί αφού συγχρονίζουν αυτόματα τα αρχεία ανάμεσα στους υπολογιστές που δουλεύουμε ή τους υπολογιστες των συνεργατών μας.
Συμβουλές
Πριν επιλέξουμε ποια υπηρεσία είναι η πλέον κατάλληλη θα πρέπει να φροντίσουμε να εκπληρώνει κάποια βασικά κριτήρια και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Θα πρέπει να κοιτάξουμε για παράδειγμα τι είδους ασφάλεια προσφέρεται για τα δεδομένα μας κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά. Προφανώς δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την ασφάλεια των δεδομένων σε μια εταιρεία που αύριο ίσως κλείσει. Επειτα θα πρέπει να σκεφτούμε το χώρο που χρειαζόμαστε, αν μας καλύπτει κάποιο από τα δωρεάν προγράμματα ή αν θα χρειαστεί να κάνουμε συνδρομή έναντι μικρού αντιτίμου. Προσέχουμε επίσης αν υπάρχει ημερομηνία λήξης, δηλαδή χρονικός περιορισμός στο διάστημα που φιλοξενείται κάθε αρχείο. Αν χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία κυρίως για sharing ας προσέξουμε τους περιορισμούς στην ταχύτητα και το bandwidth. Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αρκετές από τις υπηρεσίες αυτές έχουν περιορισμούς στο μέγεθος κάθε αρχείου, άσχετα με το συνολικό προσφερόμενο χώρο.
Για να εντοπίσετε παλιούς και νέους online αποθηκευτικούς χώρους θα σας συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε την μηχανή ψαξίματος της Google



Καλή επιτυχία!

Από το περιοδικό "ΦΩΤΟγράφος"

1 σχόλιο:

Ανατολική Ακτή Αττικής είπε...

Πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον άρθρο!