Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Λουτρά Πόζαρ: Η Λουτρόπολη της Αλμωπίας




Λουτρά Πόζαρ: Η Λουτρόπολη της Αλμωπίας

Η Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες σε φυσικές ιαματικές πηγές. Πηγαία ιαματικά νερά αναβλύζουν στη χώρα μας από 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Ένα από αυτά είναι στην επαρχία Αλμωπίας.
Συνήθως ο Σεπτέμβριοι και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες κατά τους οποίους παραδοσιακά γεμίζουν οι λουτροπόλεις από ανθρώπους που αναζητούν θεραπεία των διάφορων παθήσεων τους με τα ιαματικά μπάνια ή που απλώς θέλουν να απολαύσουν την απόλυτη ψυχική και σωματική χαλάρωση κάνοντας spa. 


Μια από τις ονομαστές λουτροπόλεις της Ελλάδας  είναι τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) που βρίσκονται στην επαρχία Αλμωπίας, 13 χλμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στον Νομό Πέλλας.



Τα λουτρά απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν, λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37ο C, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 - 390 μ εδώ και χιλιάδες χρόνια από το βουνό. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά ενώ κατά την έξοδο του  δημιουργεί ένα εντυπωσιακό τοπίο.
Επισκέπτες καταφθάνουν στα λουτρά από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να δεχτούν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Οι θεραπευτικές ιδιότητές τους συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. 



 Η λουτρόπολη διαθέτει ξενοδοχεία και ξενώνες, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ και προσφέρει κάθε δυνατή εξυπηρέτηση ακόμα και στους πιο απαιτητικούς λουόμενους. Πλακόστρωτα μονοπάτια, πεζούλια αλλά και δρομάκια εκτείνονται παράλληλα με τον θερμοπόταμο με ζεστό νερό, αλλά και με το ποτάμι με το παγωμένο, γάργαρο νερό. Ειδικά διαμορφωμένες ξύλινες γέφυρες βοηθούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τα ορειβατικά μονοπάτια αλλά και να φτάσει στα σπήλαια.

Περισσότερες πληροφορίες 

Αξιοθέατα της περιοχής είναι:


Το Μαύρο Δάσος και το φαράγγι των Λουτρών

Το φαράγγι των Λουτρών και η γύρω ορεινή περιοχή, που προσφέρεται για περιπάτους, ορειβασία ή εκδρομές.


Το φαράγγι των Λουτρών Πόζαρ απαρτίζετε από δύο ορεινούς όγκους. Ο ένας από αυτούς είναι το όρος Βόρρας, ή αλλιώς Καϊμάκτσαλαν. Στην ανατολική πλευρά του, φιλοξενείτε το μαύρο δάσος. Άξιο αναφοράς και επίσκεψης είναι το φαράγγι "ράμνο μπόρ" ή ίσιο πεύκο. Μαγευτικό τοπίο απαρτιζόμενο από πανύψηλα πεύκα, ίσια σαν λαμπάδες, να αγναντεύουν τον καταγάλανο ουρανό. Σημαντικής χλωρικής σημασίας στολίζει τον κάμπο της Αλμωπίας κα την πλαγιά του Καϊμάκτσαλαν. Με οδικό δρόμο στο μεγαλύτερο τμήμα του, μπορείτε να φτάσετε μέχρι και την κορυφή, αν το επιτρέπει βέβαια και ο καιρός. Οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης είναι δύο. Μία από το χωρίο Όρμα, που βρίσκετε δίπλα στα Λουτρά και η δεύτερη από το χωριό Μεγαπλάτανος. Επιλέγοντας την δεύτερη, θα διασχίσετε ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου που είναι ασφαλτοστρωμένο.

Το σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών.
Σπήλαιο Λουτρών Πόζαρ


 Στην περιοχή των Λουτρών βρίσκετε ένα μεγάλο σύμπλεγμα 16 σπηλαίων, ένα βάθρο 50μ. και πολλά σπηλαιοκαταφύγια. Σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων, πριν ακόμα σχηματιστεί η πεδιάδα της Αριδαίας. Συστηματικές ανασκαφές και εξερευνήσεις των σπηλαίων έφεραν στο φως άφθονες ενδείξεις για την παρουσία αυτόχθονος πληθυσμού.

Ευρήματα


Υπάρχουν στοιχεία για την ζωή του πρωτόγονου ανθρώπου από εργαλεία και άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν πως οι χώροι των σπηλαίων χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική ή και Παλαιολιθική ακόμα εποχή. Σημαντικά ευρήματα έχουν βρεθεί και ανάμεσα τους, ένας ανθρώπινος σκελετός άγνωστης ηλικίας, τμήμα απολιθωμένου κρανίου καφετιάς αρκούδας URSUS CT. ARCTOS ηλικίας 10.000 χρόνων. Η αρκούδα των σπηλαίων ήταν στην... καλύτερή της φάση και πέρασε άλλα 30.000 χρόνια -μια που εξαφανίστηκε πριν από 10.000 χρόνια- σε ένα ιδανικό γι αυτή περιβάλλον στην Αρκουδοσπηλιά, μια από τις σημαντικότερες με παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.

Το σπήλαιο


Εδώ και πολλά χρόνια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διεξάγει παλαιοντολογική ανασκαφή υπό την καθοδήγηση της παλαιοντολόγου, επίκουρης καθηγήτριας, Ευαγγελίας Τσουκαλά. Ευρήματα και απολιθώματα 15.000 τον αριθμό, έχουν ανακαλυφθεί μετά από επιστημονικές έρευνες σε έξι από τις 20 σπηλιές, που προς το παρόν έχουν εξερευνηθεί, σε διάφορα βάθη. Η πλειοψηφία των ευρυμμάτων προέρχεται από τις καφέ αρκούδες των σπηλαίων που εύρισκαν ιδανικό περιβάλλον για την διαβίωσή και την αναπαραγωγή τους. Δόντια και οστά στην πλειοψηφία τους είναι τα δείγματα την ύπαρξης της URSUS CT. ARCTOS. Επίσης βρέθηκαν οστά από λεοπάρδαλη, ύαινα και αλεπού. Πολλά από τα σπήλαια, δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη άγριας ζωής, αλλά και χλωρίδας με ίχνη από σπόρους. Ευρήματα από τα σπήλαια των Λουτρών φυλάσσονται στο Παλαιοντολογικό – Φυσιογραφικό Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας.



Τοπικά προϊόντα και υφαντά.

Στην είσοδο των Λουτρών Πόζαρ, στην πλατεία, υπάρχει τοπική υπαίθρια αγορά. Απαρτιζόμενή  από ντόπιους οικοτέχνες και αγρότες που σας προμηθεύουν με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Αλμωπίας σε πολύ καλές τιμές και ποιότητα και  είναι η καλύτερη επιλογή για να θυμάστε τα Λουτρά Πόζαρ, όταν θα έχει τελειώσει η επίσκεψη σας.



Λουτράκι : ο τόπος των παραδόσεων
Πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, ήθη και έθιμα.

Καθαρά Δευτέρα
Την παραμονή Καθαράς Δευτέρας, στήνετε μια γιορτή με φωτιές και χορό ενώ μία μέρα μετά, την Καθαρά Δευτέρα, διοργανώνονται τα Ποζαροκούλουμα στο Άνω Λουτράκι.
Του Αγίου Γεωργίου
Του Αγίου Γεωργίου γίνετε το Παραδοσιακό πανηγύρι στο Άνω Λουτράκι.
Τέλη Ιουλίου
Η μεγαλύτερη παραδοσιακή γιορτή στην περιοχή, τα "Ακρίτεια" διοργανώνονται στην Αριδαία αλλά εκδηλώσεις γίνονται και στο Λουτράκι. Χορευτικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό λαμβάνουν χώρα στην πλατεία του χωριού.        
Τέλη Αυγούστου
Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου “ΤΟ ΠΟΖΑΡ” διοργανώνει τα “ΠΟΖΑΡΙΤΙΚΑ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 και δραστηριοποιείτε σε πλήθος πολιτιστικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων           
Αρχές Οκτωβρίου
Η περιοχή φημίζετε για τα πεντανόστιμα καστανά της. Έτσι, στις αρχές κάθε Οκτώβρη διοργανώνετε η γιορτή κάστανου. Προσφέρονται κάστανα από τους ντόπιους παραγωγούς, σε μια μεγάλη γιορτή στην πλατεία του χωριού.
23 Δεκεμβρίου
Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα αναβιώνουν τοπικά ήθη και έθιμα και το κέφι ανάβει. Μαζί, ανάβει και η "Κόλεντα". Στους πρόποδες του βουνού στο διπλανό χωριό, ανάβονται μεγάλες φωτιές.            
30 Δεκεμβρίου
Πριν το τέλος του έτους, στην πλατεία του χωριού, ανάβει φωτιά και γύρω από αυτήν στήνετε μια γιορτή, η "Σούρουβα", με άφθονο μπρούσκο κρασί με μεζέδες, παραδοσιακούς χορούς και μουσική.            
Όπως καταλαβαίνετε, η ζωή στα Λουτρά κυλάει χαρούμενα και ξένοιαστα. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσετε τα ήθη και έθιμα της περιοχής σε συνδυασμό με την διαμονή και ξεκούραση που σας προσφέρει η περιοχή.

Από άρθρο της Τζένης Χαραλαμπίδου στη Ραδιοτηλεόραση και από τον ιστότοπο http://www.loutrapozar.net/index.aspx


Δεν υπάρχουν σχόλια: