Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΜΙΑ ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ




CRASH COVERS

ΜΙΑ ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Το  crash cover είναι ένας φιλοτελικός όρος για ένα  τύπο φακέλου cover, (στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι όροι  air accident cover (φάκελος διασωθείς από αεροπορικό ατύχημα) , interrupted flight cover (φάκελος διασωθείς από διακοπείσα πτήση) , wreck cover (φάκελος διασωθείς από ναυάγιο) ένας φάκελος δηλαδή ή ένα πακέτο που έχει διασωθεί από  ένα οποιοδήποτε ατύχημα που συνέβη καθώς το ταχυδρομικό αυτό αντικείμενο μεταφερόταν με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή άλλο μεταφορικό μέσο. Crash covers είναι λοιπόν ο τύπος του γράμματος ή δεματος που η μεταφορά του διακόπηκε βίαια (interrupted mail) από ένα σοβαρό ατύχημα του μεταφορικού μέσου (πτώση αεροπλάνου, ναυάγιο, εκτροχιασμός τρένου κλπ).

Συντριβές πτήσεων που μετέφεραν αεροπορικώς ταχυδρομείο ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο από τις πρώτες ημέρες μεταφοράς  ταχυδρομείου αεροπορικώς.  Σε πολλές περιπτώσεις συντριβής αεροσκάφους, εκτροχιασμού τρένου και ναυαγίου, ήταν δυνατό να ανακτηθεί μέρος ή ακόμη και το σύνολο της αλληλογραφίας που μεταφερόταν, με ίσως κάποια μερική απανθράκωση γύρω από τις άκρες κάποιων φακέλων αν υπήρχε μια πυρκαγιά ή ζημία από το νερό σε περίπτωση ναυαγίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αρχές – πριν να προωθήσουν το αντικείμενο στον προορισμό του- συνήθως τοποθετούν πάνω στο φάκελο (cover)  μια ταχυδρομική σήμανση (σφραγίδα) ή ετικέτα που εξηγεί στον  παραλήπτη τους λόγους της καθυστέρησης ή και της καταστροφής. Επίσης είναι δυνατό να επισυνάψουν το γράμμα μέσα σε ειδικό περιτύλιγμα  ("ambulance cover" or "body bag")  εφόσον το αντικείμενο έχει υποστεί  σοβαρές ζημιές.  
 Τα covers που προέρχονται από συντριβή αεροσκαφών αποτελούν ένα εξειδικευμένο κλάδο της  της αεροφιλοτέλειας ( aerophilately ) και είναι μεγάλης αξίας αντικείμενα της φιλοτελικής ιστορίας  (postal history), διότι είναι γενικώς σπάνια, αλλά και διότι είναι ένα αντικείμενο που επέζησε από μια τραγική καταστροφή και έχει κάποια ιστορία να διηγηθεί. 

Τα 367 covers που σώθηκαν από το τραγικό δυστύχημα του αερόπλοιου Hindenburg   είναι ιδιαίτερα επιθυμητά φιλοτελικά αντικείμενα με τιμές που κυμαίνονται από   US$10,000 and και πάνω. Ένα μάλιστα cover σε δημοπρασία του ελβετικού οίκου  Corinphila  τον Μάιο του  2001 πωλήθηκε στο ποσό των  85,000 Swiss francs (US$75,000).
 Cover από Αθήνα προς Κύπρο.
Το αεροσκάφος της ΒΟAC που εκτελούσε την πτήση συνετρίβει στην Άγκυρα (ΤΟΥΡΚΙΑ) στις 21 Δεκεμβρίου του 1961
Η American Air Mail Society έχει μια "Crash Cover Committee" η οποία εξειδικεύεται στα  crash covers. Υπάρχει επίσης μια  Wreck & Crash Mail Society, που τα μέλη της συλλέγουνόλους τους τύπους των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από δυστυχήματα αεροσκαφών , πλοίων και τρένων.
"Διαδίκτυο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: