Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ Η ΣΗΨΗ



ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ Η ΣΗΨΗ
Σηψαιμία: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν
Η σήψη είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα καταπολεμάει κάποια σοβαρή λοίμωξη που έχει εξαπλωθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Εάν ένας ασθενής έχει σηψαιμία τότε πιθανότατα αυτό συνοδεύεται από χαμηλή πίεση του αίματος, που οδηγεί σε κακή κυκλοφορία και η έλλειψη αιμάτωσης ζωτικών ιστών και οργάνων. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται και ως "σηπτικό σοκ" και μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως αποτέλεσμα του ίδιου του αμυντικού συστήματος του σώματος, είτε από τοξικές ουσίες, που παράγονται από κάποιον μολυσματικό παράγοντα, όπως βακτήρια, ιούς, ή μύκητες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σηψαιμίας;
Επειδή η σήψη μπορεί να ξεκινήσει από διαφορετικά μέρη του σώματος, μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Η γρήγορη αναπνοή και μια αλλαγή στη νοητική κατάσταση, όπως η μειωμένη εγρήγορση ή η σύγχυση, μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια ότι η σήψη έχει αρχίσει.
Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-Πυρετό και ρίγη ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία του σώματος
-Μειωμένη ούρηση
-Ταχυπαλμία
-Ναυτία και έμετο
-Διάρροια
Ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν από σηψαιμία;
-Τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα (άμυνα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις) δεν λειτουργεί καλά λόγω κάποιας σοβαρής ασθένειας (όπως ο διαβήτης ή το AIDS) ή λόγω κάποιων ιατρικών θεραπειών (όπως η χημειοθεραπεία για καρκίνο ή η θεραπεία με στεροειδή φάρμακα για διάφορες παθολογικές ασθένειες) που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τον ασθενή πιο ευάλωτο στη σηψαιμία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να πάθουν σηψαιμία.
-Τα πολύ μικρά μωρά, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Μπορεί να πάθουν σήψη εάν μολυνθούν και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πρόβλημα. Συχνά, εάν εκδηλώσουν συμπτώματα από λοίμωξη, όπως πυρετό, τα βρέφη πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά και να εισαχθούν στο νοσοκομείο.
-Ο ηλικιωμένοι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι με άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σηψαιμίας.
-Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν σήψη από λοιμώξεις, που οφείλονται σε ενδοφλέβιες φαρμακευτικές αγωγές και χειρουργικά τραύματα.
http://www.onmed.gr/ygeia/story/324549/sipsaimia-poia-einai-ta-symptomata-kai-poioi-kindyneyoun
100.000 ασθενείς κάθε χρόνο στην Ελλάδα από σήψη
Η σήψη, αποκαλούμενη κοινώς και «σηψαιμία», είναι μία επιπλοκή που προκαλείται από την υπερβάλλουσα και απειλητική για τη ζωή απάντηση του οργανισμού στις λοιμώξεις. Ενώ μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ιστών, ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο, στα πρώτα στάδια η σήψη συχνά συγχέεται με άλλες παθήσεις και τα συμπτώματά της αγνοούνται.
«Παγκοσμίως, η σήψη είναι μία από τις πιο κοινές θανατηφόρες ασθένειες και είναι επίσης μία από τις ελάχιστες παθήσεις που βάλλουν με την ίδια ένταση αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες περιοχές», παρατηρεί ο αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης. «Στον αναπτυγμένο κόσμο, η συχνότητα εμφάνισης της σήψης αυξάνεται δραματικά, με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5-13% την τελευταία δεκαετία, και πλέον αφαιρεί περισσότερες ζωές από το σύνολο των θανάτων του καρκίνου του εντέρου και του μαστού. Όταν γίνεται ταχεία διάγνωση και θεραπεία, σώζονται ζωές».
Ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο
«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν ανθρώπους άνω των 60 ετών, άτομα που πάσχουν από χρόνιες νόσους ή/και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, νεογνά και τις μητέρες τους και ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι κοινών νοσημάτων όπως η γρίπη ή η πνευμονιοκοκκική πνευμονία», σύμφωνα με τον καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολο Αρμαγανίδη «Η σήψη εξελίσσεται ραγδαία και είναι πάντα το αποτέλεσμα μίας λοίμωξης. Η πλειοψηφία του κοινού αγνοεί ότι οι θάνατοι από λοιμώξεις –για παράδειγμα από, H1N και ελονοσία– προκαλούνται από τη σήψη».
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης υπολογίζεται ότι στη χώρα μας 100.000 ασθενείς προσβάλλονται κάθε χρόνο. Από αυτούς 25-30% πεθαίνουν.
Πώς θα μειωθεί το ποσοστό των θανάτων;
Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:
• Έγκαιρη αναγνώριση του ασθενούς: τα πρώιμα σημεία της σήψης είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι πολλές και γρήγορες αναπνοές και η μπερδεμένη ομιλία.
• Βοήθεια από την Πολιτεία σε δύο τομείς: α) Την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στον χώρο των Τμημάτων Επειγόντων Πειστατικών των Νοσοκομείων. Η αντιμετώπιση του ασθενούς πρέπει να γίνεται εντός της πρώτης ώρας από την προσέλευσή του στο νοσοκομείο. β) Αύξηση του αριθμού των κλινών Εντατικής Θεραπείας.
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=97436&colid=&catid=62&dt=2016-09-25

Δεν υπάρχουν σχόλια: