Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Παράθυρο για επιστροφή ΕΝΦΙΑ

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κοστίζουν ακριβά είναι ο προσδιορισμός της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα.


ΑΝΟΙΞΕ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε9 ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Παράθυρο για επιστροφή ΕΝΦΙΑ
Τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά διορθωτικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010-2016 με μειωμένα πρόστιμα έχουν οι φορολογούμενοι που έκαναν λάθη ή παραλείψεις στην αρχική δήλωση της ακίνητης περιουσίας με αποτέλεσμα να λάβουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.
Όποιος φορολογούμενος έχει κάνει λάθη ή έχει υποπέσει σε παραλείψεις, όπως μη συμπλήρωση του αριθμού του ορόφου στις δηλώσεις ακινήτου μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να κάνει διορθωτικές κινήσεις για τα έτη 2010-2016, ώστε να διεκδικήσει μείωση του φόρου εάν έχει βεβαιωθεί μεγαλύτερος απ' ό,τι αναλογεί στην ιδιοκτησία του.
Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISNET (ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr).
Όποιος φορολογούμενος έχει κάνει λάθη ή έχει υποπέσει σε παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση των εντύπων Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2016 έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να διορθώσει τα λανθασμένα στοιχεία ή να καλύψει τυχόν παραλείψεις και κενά και έτσι να γίνει νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να εκδοθούν καινούργια διορθωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τα βεβαιωθέντα ποσά του ΕΝΦΙΑ μειωμένα σε σύγκριση με τα αρχικά.
Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:
• Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2010-2016 επιβαρύνεται με αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης μειωμένο κατά 50%, από τα 100 στα 50 ευρώ εφόσον η δήλωση υποβληθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.
• Για την τροποποιητική ή διορθωτική δήλωση Ε9 για την περιουσιακή κατάσταση της 1ης-1-2016 που υποβάλλεται μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ του 2016, εάν από τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος φόρου κατά ποσό μεγαλύτερο των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ για έλεγχο και να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης.
• Αν με βάση την τροποποιητική δήλωση προκύψει έξτρα φόρος, η επιστροφή φόρου μέχρι 300 ευρώ ή το ίδιο ποσό του φόρου, η νέα εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώσουν απευθείας το νέο σημείωμα. Η διαφορά θα προστεθεί ή θα αφαιρεθεί ανάλογα από τις επόμενες δόσεις. Πάντως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδιακασίες για τον επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις με τα ποσά του φόρου που αναγράφονται στο αρχικό εκκαθαριστικό.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος θέλει να προβεί σε διορθώσεις που αφορούν στη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων ενός ακινήτου -τα οποία είχαν αναγραφεί εκ παραδρομής λανθασμένα στη δήλωση Ε9 κατά το παρελθόν- και για τον λόγο αυτό πρέπει να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις από το 2010 και μετά, τότε για την περίπτωση αυτή θα του επιβληθεί ένα μόνο πρόστιμο, διότι υπάρχει μία μόνο μεταβολή η οποία επαναλαμβάνεται και στα επόμενα έτη. Μάλιστα, αν υποβληθούν οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις μέχρι 30.11.2016 τότε το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα είναι το ήμισυ του προβλεπόμενου προστίμου. Αν ο ίδιος φορολογούμενος πρέπει να διορθώσει τα τετραγωνικά του ακινήτου από το έτος 2010 και μετά αλλά και τον όροφο ενός άλλου ακινήτου που είχε αναγραφεί λανθασμένα εκ παραδρομής από το έτος 2012 και μετά πρέπει να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 από το 2010 και μετά, έτσι ώστε να διορθώσει την εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης. Ομως, επειδή στο έτος 2012 ουσιαστικά υπάρχουν δύο μεταβολές θα επιβληθούν δύο πρόστιμα, ένα για το έτος 2010 και ένα για το έτος 2012. Αν ο φορολογούμενος έχει μεταβολές (λάθος τετραγωνικά, λανθασμένη αναγραφή ορόφων κ.λπ.) σε όλα τα έτη από το 2010 και μετά, τότε για τις τροποποιήσεις αυτές των δηλώσεων Ε9 θα του επιβληθεί ένα πρόστιμο για κάθε έτος μειωμένο όμως στο μισό, δηλαδή 50,00 ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα σημαντικότερα λάθη που κοστίζουν ακριβά είναι τα παρακάτω:
• Μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος.
• Μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας.
• Μη συμπλήρωση του αριθμού του ορόφου.
• Λάθη στην επιφάνεια και την ηλικία του ακινήτου.
• Λάθη στο έτος γέννησης του επικαρπωτή.
• Μη συμπλήρωση του κωδικού για τα ημιτελή κτίσματα.
• Λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων.
• Δήλωση χώρων αποθηκών ως επαγγελματικών χώρων.
• Λάθος στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα.
• Μη συμπλήρωση της σχετικής στήλης για την κατηγορία του κτίσματος που βρίσκεται σε αγροτεμάχιο.
•Κενό ή λανθασμένη συμπλήρωση στα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου.
Επιστροφές
Τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων με το «πήγαιν'-έλα» στις εφορίες σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών προχωρώντας στον αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών φόρου και οφειλών στο Δημόσιο τους προσεχείς μήνες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στο επόμενο δίμηνο οι φορολογούμενοι αρχικά θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στον προσωπικό τους λογαριασμό τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται, ενώ αμέσως μετά θα προχωρήσει και το σχέδιο ηλεκτρονικών συμψηφισμών.
Ειδικότερα στον ατομικό λογαριασμό του κάθε φορολογουμένου στο Taxisnet θα υπάρξει μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, στην οποία θα εμφανίζονται εκκαθαρισμένες επιστροφές φόρου και φορολογικές οφειλές και οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά σε συμψηφισμούς χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στην Εφορία και να στήνονται στην ουρά ή να περιμένουν μήνες ολόκληρους την Εφορία να προβεί αυτεπαγγέλτως στον συμψηφισμό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/parathyro_gia_epistrofi_enfia-64547410/

Δεν υπάρχουν σχόλια: