Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Σάμος




Σάμος

Το νησί που ξεχειλίζει από ομορφιά και ιστορία. Υπέροχες παραλίες, με καταγάλανα νερά, χρυσές αμμουδιές και μαγευτικές διαδρομές μέσα από τα χωριά των βουνών της

Από την ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΘΟΥ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ (estathou@dimokratianews.gr)

Ένα από τα ομορφότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δίπλα στα παράλια της Μικρός Ασίας, η Σάμος, σαγηνεύει και κατακτά και τον πιο δύσκολο ταξιδευτή! Μοναδικές παραλίες με χρυσαφένια άμμο ή βότσαλο (για κάθε γούστο), δαντελωτές ακτές, που καταλήγουν σε μικρούς όρμους με καταγάλανα νερά, πανύψηλα βουνά, αλλού βραχώδη και αλλού καταπράσινα, χείμαρροι, καταρράκτες και ρεματιές συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό, που γοητεύει κάθε επισκέπτη.
Η Σάμος όμως, εκτός από φυσική ομορφιά, «ξεχειλίζει» και από Ιστορία. Είναι η πατρίδα του κορυφαίου μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα (θεμελιωτής της σύγχρονης μαθηματικής σκέψης), αλλά και του αστρονόμου Αρίσταρχου, που σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη του πλανητικού μας συστήματος, πριν από περίπου 2.300 χρόνια. Στη Σάμο ανδρώθηκε ο Επίκουρος, ο φιλόσοφος που μίλησε για την ηδονή και την προοπτική μιας ευχάριστης ζωής. Εκεί φέρεται ότι γεννήθηκε ή έζησε και ο μεγαλύτερος παραμυθάς της Ιστορίας, ο Αίσωπος.
Η Σάμος είναι και η μυθική γενέτειρα της Ηρας. Ο ναός της, στο Ηραίο,χαρακτηρίστηκε από τον Ηρόδοτο ως «ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα της εποχής του». Η UNESCO συμπεριέλαβε τον ναό και την ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή του Πυθαγορείου στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η σχέση όμως του νησιού με την Ιστορία και την επιστήμη έχει αποτυπωθεί για πάντα και στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, το υδραγωγείο του 6ου π.Χ., που θεωρείται το όγδοο θαύμα της αρχαιότητας, καθώς πρόκειται για ένα κορυφαίο επίτευγμα αρχιτεκτονικής, με την εντυπωσιακή υπόγεια σήραγγα, μήκους 1.036 μέτρων! 


Φτάνοντας στο Βαθύ, την πρωτεύουσα και κυριότερο λιμάνι του νησιού, ο ταξιδιώτης δεν μπορεί παρά να θαυμάσει τον πανέμορφο κόλπο και την καταπράσινη πλαγιά, όπου πάνω της είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η πόλη. Ο παραδοσιακός οικισμός διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής, ενώ το σύγχρονο κομμάτι της πόλης αποπνέει έναν αέρα αριστοκρατίας με τα πανέμορφα αρχοντικά της, που σήμερα στεγάζουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες.
Η δεύτερη πόλη και εξίσου σημαντικό λιμάνι της Σάμου είναι το Καρλόβασι, στα βορειοδυτικά του νησιού. Το Καρλόβασι αποτελείται από τρεις οικισμούς, που στο πέρασμα του χρόνου έγιναν... πέντε και στη συνέχεια ένας ενιαίος. Το Παλιό, το Μεσαίο και το Νέο Καρλόβασι, μαζί με το λιμάνι και τον όρμο Καρλοβάσου αποτελούν το σημερινό Καρλόβασι, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πόλη, λόγω αυτής της ιστορικής και γεωγραφικής ιδιομορφίας.
Το Καρλόβασι υπήρξε εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νησιού. Σήμερα φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Σάμου και το Μουσείο Βυρσοδεψίας.
Δώδεκα χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα βρίσκεται το Πυθαγόρειο, ένας γραφικός παραλιακός οικισμός, χτισμένος στην περιοχή της αρχαίας πρωτεύουσας της Σάμου. Το Πυθαγόρειο με το πλακόστρωτο λιμανάκι του, γεμάτο συνήθως με ιστιοπλοϊκά, και τα δεκάδες καφέ και εστιατόρια είναι ιδανικό για βόλτα και χαλάρωση. Από εκεί, εξάλλου, μέχρι το Ηραίο εκτείνεται και η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού, με χρυσαφένια άμμο, ξαπλώστρες, beach bar και θαλάσσια σπορ.


Από την άλλη μεριά, στα βορειοανατολικά της Σάμου, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, ο ταξιδιώτης θα συναντήσει το πανέμορφο Κοκκάρι. Το γραφικό ψαροχώρι, που πήρε το όνομα του από την παραγωγή μικρών κρεμμυδιών, αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους προορισμούς, ενώ θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα σημεία της Ελλάδας για windsurfing!
Το νησί είναι γεμάτο με υπέροχες παραλίες, με καταγάλανα νερά και χρυσές αμμουδιές, όπως η Χρυσή Άμμος και ο Λιμιώνας στην περιοχή του Μαραθόκαμπου. Οι πιο παρθένες παραλίες βρίσκονται στα δυτικά και είναι κυρίως προσβάσιμες από χωματόδρομους και μονοπάτια. Ανάμεσα τους, το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, ο κολπίσκος στο ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη, η Πλάκα, το Φαγκρί και ο Αγιος Ισίδωρος.
Η Σάμος όμως προσφέρει και μερικές μαγευτικές διαδρομές μέσα από τα χωριά των βουνών της, που είναι σαν μικρά κοσμήματα. Μανωλάτες, Βουρλιώτες, Αμπελος, Υδρούσα, Μαραθόκαμπος, Μυτιληνιοί, Κουμαδαραίοι, Κουμέικα είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες μικρότερα και μεγαλύτερα χωριά του νησιού, που προσφέρονται για βόλτα και εξερεύνηση.
Πάντως, όποιος αποφασίσει να επισκεφτεί το υπέροχο νησί του Πυθαγόρα θα πρέπει να έχει στη διάθεση του τουλάχιστον μία εβδομάδα και ένα αυτοκίνητο, προκειμένου να ανακαλύψει τις αμέτρητες ομορφιές που χαρίζει απλόχερα η Σάμος..


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:
Η Σάμος συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά, της Ικαρίας και των Κυκλάδων, καθώς επίσης και με το Κουσάντασι της Τουρκίας. Επιπλέον, μία φορά την εβδομάδα υπάρχει πλοίο για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Συνδέεται επίσης αεροπορικά με πολλά ελληνικά και ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:


• Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου
• Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου
  Ευπαλίνειο Όρυγμα ·
• Ηραίον
• Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου -Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών
  Μουσείο Βυρσοδεψίας
• Παναγία Βροντιανή · Παναγία Σπηλιανή
  Πύργος Λυκούργου Λογοθέτη
  Ρεματιά Αηδονιών

Κυριακάτικη δημοκρατία / ENJOY

Δεν υπάρχουν σχόλια: