Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Η Ελληνίδα ερευνήτρια που πολεμά τον καρκίνο



ΜΑΡΙΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΤΣΙΜΠΕΡΙΔΟΥ

Η Ελληνίδα ερευνήτρια που πολεμά τον καρκίνο

Η πρωτοπόρος στις ΗΠΑ στην προώθηση της αντικαρκινικής ιατρικής ακριβείας εξηγεί πως η μοριακή ανάλυση σε ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο φάρμακο.

ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΟΜΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ
rkontogiannidis@ethnos.gr

Το μήνυμα ότι η μοριακή ανάλυση των συμπαγών καρκινικών όγκων σε ασθενείς, ώστε να διαπιστωθεί η ανωμαλία που προκαλεί τη νόσο και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί με στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία, αποτελεί τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, στέλνει μέσω του «Εθνους της Κυριακής» η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αντικαρκινικό Κέντρο Αντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας Μαρία - Αποστολία Τσιμπερίδου.
Όπως αναφέρει η Ελληνίδα ακαδημαϊκός, η μοριακή ανάλυση σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο είναι πολύ χρήσιμη για τους επιστήμονες προκειμένου να εντοπίσουν τι είναι αυτό που προκαλεί την ασθένεια. Αυτό διότι η ανωμαλία μπορεί να διαφέρει από τον έναν ασθενή στον άλλο, ακόμα και αν πάσχουν από τον ίδιο τύπο καρκίνου. Όταν εντοπιστεί μετά την ανάλυση η μοριακή ανωμαλία, ο επιστήμονας επιλέγει το κατάλληλο φάρμακο για την αντιμετώπιση της.
«Η μοριακή ανάλυση συμπαγών καρκινικών όγκων είναι αυτό που λέμε στην Ελλάδα "στοχευμένη ιατρική ή ιατρική ακριβείας". Μετά τη μοριακή ανάλυση, τα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά, ενώ παρατηρείται μεγαλύτερη διάρκεια ύφεσης του καρκίνου, σε σχέση με τους ασθενείς στους οποίους δεν έγινε μοριακή ανάλυση του όγκους τους. Ως παράδειγμα αναφέρω ασθενή με καρκίνο στο κεφάλι και στον τράχηλο, στον οποίο έγινε μοριακή ανάλυση και του χορηγήθηκε εγκεκριμένο φάρμακο για να ανασταλεί η μοριακή ανωμαλία. Ο καρκίνος έμεινε σε ύφεση 2,5 χρόνια» σημειώνει η κ. Τσιμπερίδου.

ΥΨΗΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Από το 2007 μέχρι το 2013, μια περίοδο που η τεχνολογία δεν ήταν τόσο προηγμένη όσο σήμερα, η ερευνητική ομάδα της οποίας είναι επικεφαλής η κ. Τσιμπερίδου ζήτησε να γίνει μοριακή ανάλυση του όγκου 3.743 ασθενών. Από αυτούς, σε 1.307 άτομα (35%) εντοπίστηκε ότι τον καρκίνο προκαλούσε κάποια μοριακή ανωμαλία. Μέχρι τότε είχαν λάβει, κατά μέσον όρο, τουλάχιστον τέσσερις θεραπείες ο καθένας τους και κάποια άτομα ακόμα και 16 θεραπείες. Από τους 1.307 ασθενείς το 54% (711) πήραν στοχευμένη θεραπεία και οι υπόλοιποι 596 άλλη θεραπεία.
«Παρατηρήσαμε ότι, από τους ασθενείς που έγινε στοχευμένη θεραπεία με βάση τη μοριακή τους ανωμαλία, στο 16,2% σημειώθηκε μερική ή ολική ύφεση της νόσου και στο 18,7% η νόσος σταθεροποιήθηκε για τουλάχιστον έξι μήνες. Δηλαδή, στο 35% είδαμε κλινικό όφελος. Στον αντίποδα, από τους υπόλοιπους 596 που δεν πήραν τη σωστή θεραπεία,δηλαδή το φάρμακο που να μπλοκάρειντο γονίδιο που προκαλεί τον καρκίνο, μόνο στο 20% είδαμε βελτίωση ή σταθεροποίηση της νόσου.
Ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο που πήραν την κατάλληλη θεραπεία έχουν μεγαλύτερη επιβίωση. Το 6% ζει πάνω από δέκα χρόνια και το 15% πάνω από τρία χρόνια. Από αυτούς που δεν έλαβαν στοχευμένη θεραπεία πάνω από τρία χρόνια ζει μόλις το 1%» τονίζει η κ. Τσιμπερίδου.
Η ίδια σημειώνει ότι στόχος της είναι στη μοριακή ανάλυση να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς και να θεωρείται δεδομένη για όλες τις χώρες του κόσμου και τους επιστήμονες. «Δυστυχώς, σήμερα στις πιο πολλές χώρες του κόσμου δεν γίνεται μοριακή ανάλυση σε ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο. Επίσης, τα κατάλληλα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες. Ακόμα και στη Σκανδιναβία υπάρχουν σήμερα λίγα φάρμακα» σημειώνει η Ελληνίδα επιστήμονας.


ΠΛΟΥΣΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ



Η Μαρία - Αποστολία Τσιμπερίδου γεννήθηκε στον Βόλο, σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έκανε το διδακτορικό της. Πριν από 20χρόνια έφυγε για μετεκπαίδευση σας ΗΠΑ και από το 2001 βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Σήμερα είναι από τους πρωτοπόρους στις ΗΠΑ στην προώθηση της αντικαρκινικής ιατρικής ακριβείας. Τη μελέτη ιατρική ακριβείας άρχισε το 2007.
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ/23.7.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: