Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Τα μυστήρια της λίμνης Βαν



Τα μυστήρια της λίμνης Βαν

Κάστρο 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Βαν της Τουρκίας

Έψαχναν για το δικό τους τέρας του Λοχ Νες, όμως βρέθηκαν μπροστά σε ένα εύρημα που τους άφησε άναυδους. Πρόκειται για ένα κάστρο 3.000 ετών που εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία
Ο λόγος για μια ομάδα δυτών, η οποία βούτηξε στη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας, τη λίμνη Βαν, για να συνεχίσει τις δεκαετείς έρευνες για ένα μυθικό πλάσμα παρόμοιο με εκείνο της λίμνης Λοχ Νες.
Αντ' αυτού οι δύτες εντόπισαν ένα κάστρο που χρονολογείται στην Εποχή του Σιδήρου, με τείχη τριών, ακόμα και τεσσάρων μέτρων, τα οποία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και «απλώνονται» σε έκταση ενός χιλιομέτρου στον πυθμένα της Βαν, που φτάνει μέχρι και σε βάθος 451 μέτρων. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών μάλιστα είναι ότι το κάστρο έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του εξαιτίας της αλκαλικότητας του νερού της λίμνης, κάτι που θα τους επιτρέψει ευκολότερα περαιτέρω μελέτη. 



Ο επικεφαλής της ομάδας δυτών, ο φωτογράφος και ακαδημαϊκός Ταχσίν Τσεϊλάν, δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα «Daily Sabah» πως πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη. Εξήγησε ότι ενδείξεις γύρω και μέσα στη λίμνη μαρτυρούν την ύπαρξη ενός ακμάζοντα πολιτισμού στην περιοχή, ενώ, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς, γύρω από τη λίμνη είχαν εγκατασταθεί κατά την αρχαιότητα διάφοροι πολιτισμοί. Στο άκουσμα της ανακάλυψης, η οποία έγινε υπό την επίβλεψη του πανεπιστημίου Πουζουντσού Γιλ της επαρχίας Βαν στα ανατολικά της Τουρκίας, αναζωπυρώθηκαν διάφορα σενάρια ακόμα και περί της χαμένης Ατλαντίδας (!!!!!).  
«Είναι ένα θαύμα ότι βρήκαμε αυτό το υποθαλάσσιο κάστρο. Αρχαιολόγοι θα έρθουν εδώ να εξετάσουν την ιστορία του και να παράσχουν πληροφορίες γι' αυτό. Εντοπίσαμε την ακριβή τοποθεσία του κάστρου και το φωτογραφίσαμε, κάνοντας σημαντική πρόοδο στην έρευνα μας. Τώρα πια πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε μια νέα περιοχή για να μελετήσουν οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί» σχολίασε ο Τσεϊλάν.
Από άρθρο στο ENJOY

Δεν υπάρχουν σχόλια: