Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Χ. Σαββάκης : Θα γίνω βουλευτής

                                                                                                       Η καρικατούρα από γελοιογραφία του Αρκά


Θα γίνω βουλευτής

Γράφει ο Χ. Σαββάκης

Σίγουρα, μια οκταετία τώρα ζούμε σε μια μπερδεμένη κατάσταση. Πώς θα τα βολέψουμε με τους μισθούς και τις συντάξεις μας που είδαμε να καταρρέουν, πώς θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία, την πρώτη κατοικία (όσοι την απέκτησαν), την υγεία, την ανασφάλεια γενικότερα. Το μόνο θετικό από όλην αυτήν την κατάσταση είναι το ότι και άνθρωποι που είχαν άγνοια των πολιτικών πραγμάτων, αναγκάστηκαν να διαβάσουν, να δουν, να κουβεντιάσουν και να βγουν λίγο ή πολύ από το βαθύ σκοτάδι, που σε κάνει εύκολη λεία στα χέρια των αγυρτών της πολιτικής που σε θέλουν αδαή για να σε ποτίζουν τη δική τους μασημένη αλήθεια και να σε οδηγήσουν στο δικό τους δρόμο.
Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι και κάποιοι τυφλοί ανέβλεψαν. Ο λαός άρχισε να καταλαβαίνει ποιος τόσα χρόνια τον δουλεύει, ποιος ετοίμασε την καταστροφή του, κι έτσι η κρίση του θα είναι πιο προσεκτική και πιο υπεύθυνη μια και τα λάθη πάλι αυτός θα τα πληρώσει. Πολιτικοί που τους θεωρούσαμε αστέρες, μ΄ ένα προφίλ που οι ίδιοι φιλοτέχνησαν τόσα χρόνια, κατέρρευσαν στην συνείδηση του κόσμου. Οι πράξεις τους, η αλήθεια και τα γεγονότα, τους ξεγύμνωσαν και τους παρέδωσαν στη χλεύη ή στον εισαγγελέα. Αν τώρα «το άλας δεν μωράνθει» θα έχουμε και συνέχεια.
Μπροστά μας έχουμε μια ατελείωτη σειρά παρομοίων περιστατικών, που όσο και αν προσπαθούν κάποιοι κοντυλοφόροι δεν θα αποδειχτούν για τους ενόχους χρήσιμα ως το τέλος.
Ο λαός σε πολύ μεγάλο ποσοστό, έχει αντιληφθεί τους αίτιους της καταστροφής του. Και όταν έρθει η στιγμή, θα δώσει τη δική του αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που φτιάχνουν το δικό τους κάδρο και τη δική τους περιουσία, ενώ δημιούργησαν χάος στην πατρίδα μας και καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια μας, ως λαού.
Πρώην Πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του απάντησε σε σχετικό ερώτημα: «η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο». Εμείς συμπληρώνουμε: η διαφθορά είναι πρώτιστα πολιτικό φαινόμενο με θύμα το λαό και θύτες τους πολιτικούς. Και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες.
Την πολιτική οι ίδιοι οι πολιτικοί την αναιρούν καθημερινά με την αναντιστοιχία λόγων και έργων. Κοντά στα άλλα όλοι κατηγορούν όλους για το «κυνήγι της καρέκλας». Συμπέρασμα ότι ο στόχος όλων είναι η καρέκλα. Άλλων για να συνεχίσουν να κάθονται, άλλων για να ξανακάτσουν σε αυτές και να γλιτώσουν το … σκαμνί και άλλων γιατί κουράστηκαν να στέκονται όρθιοι!..
Το σίγουρο είναι η νόθευση του πολιτικού μας συστήματος με τις προσπάθειες να δείξουν άλλο προφίλ από το πραγματικό τους, με τελικό αποτέλεσμα να κερδίσουν τον τίτλο: μασκαράδες.
Οι κλέφτες εμφανίζονται ως τίμιοι, οι φοροφυγάδες ως νομοταγείς, οι ακροδεξιοί ως κεντροδεξιοί, οι κεντροαριστεροί ως αριστεροί και οι αριστεροί ως φορείς της μίας και μόνης αλήθειας. Και μια και τα επιχειρήματα έχουν στερέψει, περισσεύουν οι ύβρεις και τα κοσμητικά που εκτοξεύουν οι πολιτικοί μεταξύ τους, μέσα στο κοινοβούλιο, που αν τα μαζέψουν οι αλανιάρες σίγουρα θα πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. «Κουρελήδες», «γυρολόγοι», «προδότες», «φελλοί», «ρετάλια», «πατσαβούρες», «ρεμάλια», «ξεφτίλες» και ένα σωρό παρόμοιες λέξεις που πιθανόν οι εκτοξεύοντες να τις ακούνε στα σπίτια τους και τις χρησιμοποιούν στη Βουλή για … εκτόνωση!.. Δεν έχουμε καμία διάθεση να τους αφαιρέσουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Σίγουρα ξέρουν τους εαυτούς τους καλύτερα από εμάς…
Προχτές, φθάνοντας στο σπίτι, ένα έξυπνο γειτονάκι που συχνά αστειεύομαι μαζί του, ξέφυγε από την παρέα του και με πλησίασε.
• Λοιπόν, μου λέει, αποφάσισα τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Θα γίνω βουλευτής! Ξέρω να κλέβω (από πιο μικρός σούφρωνα το γλυκό της γιαγιάς). Ξέρω να λέω ψέματα, ξέρω να βρίζω, ξέρω να δέρνω, ξέρω να φτύνω, ξέρω να κλωτσάω και ξέρω ένα σωρό βρόμικες λέξεις που οι γονείς μου, μού απαγορεύουν σήμερα να λέω. Χρειάζομαι τίποτε άλλο;;
• Όχι, παιδί μου, απάντησα. Αυτά είναι αρκετά. Για τη δουλεία που διάλεξες αυτά φτάνουν. Συνέχισε να παρακολουθείς στην τηλεόραση τις συνεδριάσεις της Βουλής και να διαβάζεις και τις εφημερίδες των εφοπλιστο-εκδοτο-καναλαρχών, για να ενημερώνεσαι πάνω στα τελευταία κόλπα και τις καθημερινές αλήθειες τους. Αυτοί που θέλουν να περιφρονούν τους νόμους γίνονται κυνηγοί ταλέντων. Θα σε βρουν αν έχεις αυτά τα προσόντα. Τα υπόλοιπα είναι δική τους δουλεία…
• Τελικά, με διακόπτει ο μικρός, η Μακεδονία είναι μία;
• Παιδί μου, μόνο η αλήθεια είναι μία, αλλά όσοι την υποστήριξαν ή κρεμάστηκαν ή σταυρώθηκαν ή εκτελέστηκαν. Και αυτήν την αλήθεια, ακόμη δεν την έχουμε βρει και μακάρι να μην κουραστούμε να την ψάχνουμε. Σημασία, έχει να βλέπεις μακριά, να κοιτάς κατάματα την ιστορία, να πιστεύεις πραγματικά και όχι κατά περίπτωση στη δημοκρατία και να αγνοείς τους μασκαράδες που είναι πάντα αναλώσιμοι…
Ώσπου να τελειώσω, είχε γίνει άφαντος. Λέτε να τον απογοήτευσα; Μήπως του ζήτησα πολλά και διαφορετικά από τα προσόντα που μου αράδιασε ότι είχε;

«Τα δικά μας φτερά»


Δεν υπάρχουν σχόλια: