Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Οι γάτες, η συμπεριφορά τους και εμείς
Οι γάτες, η συμπεριφορά τους και εμείς

Γιατί αρέσει στις γάτες να τρίβονται πάνω σας;

Μαθαίνοντας τη γλώσσα του σώματος της γάτας είναι ένας άμεσος τρόπος να καταλάβουμε τις ανάγκες της.
Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες είναι παρεξηγημένες και πολλές φορές έχουν μυστηριώδη συμπεριφορά, που προβληματίζει τους ιδιοκτήτες γάτας. Ειδικοί στη συμπεριφορά των ζώων μας προσφέρουν μερικές εξηγήσεις για συγκεκριμένες ενέργειες του αγαπημένου μας τετράποδου κατοικίδιου.


1. Τρελό τρέξιμο
Βλέποντας μια γάτα να τρέχει και πηδάει πάνω από τον καναπές σας και άλλα έπιπλα μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι το έχει ανάγκη και το κάνει για να γυμναστεί. Μην ανησυχείτε λοιπόν αν δείτε το κατοικίδιό σας να το κάνει, ξέρει ασφαλώς γιατί το κάνει!


2. Τρίβεται στα πόδια σας
Στις γάτες αρέσει να τρίβονται στα πόδια σας για τον ίδιο λόγο που τους αρέσει να τρίβονται στα έπιπλα.
Η γάτα απλώς σας «μαρκάρει» με τη μυρωδιά της. Είστε ο άνθρωπός της και θέλει όλοι να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Εκλάβετέ το λοιπόν ως κομπλιμέντο! Η γάτα σας είναι περήφανη που σας έχει ως ιδιοκτήτη, ή μήπως αυτή σας «κατέχει»;


3. «Ζυμώνει» με τις πατούσες της
Αυτή η συμπεριφορά είναι μια συνήθεια από όταν ήταν ακόμα γατάκι και θήλαζε τη μητέρα της. Αυτή η κίνηση με τις πατούσες ενεργοποιούσε την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Είναι μια καταπραϋντική κίνηση για τη γάτα σας, που την βοηθάει να ηρεμήσει. Μερικές φορές μπορεί να το κάνει και πάνω στο σώμα σας, που σημαίνει ότι νιώθει άνετα μαζί σας. Η γάτα σας με αυτόν τον τρόπο σας δείχνει ότι σας αγαπάει!


4. Ακάλυπτα κόπρανα
Οι γάτες προτιμώνται ως κατοικίδια, καθώς είναι καθαρά ζώα και πηγαίνουν μόνες τους στην άμμο για την ανάγκη τους, χωρίς να χρειάζονται να βγουν βόλτα όπως οι σκύλοι. Οι γάτες από ένστικτο καλύπτουν τα κόπρανά τους, και όταν τα αφήνουν ακάλυπτα είναι ένα σημάδι θυμού προς τους ιδιοκτήτες, ότι κάτι δεν της αρέσει. Οι γάτες μπορεί να κάνουν κάτι τέτοιο, έπειτα από μια κατάσταση όπου αμφισβητείται η κυριαρχία τους ή από ζήλια.5. Τίναγμα αυτιών
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να του δώσετε προσοχή. Αν η γάτα σας τινάζει τα αυτιά της, σημαίνει ότι νιώθει άγχος ή κάποιου είδος ενόχληση και είναι σημάδι να την αφήσετε ήσυχη. Ακόλουθες ενέργειες θα μπορούσαν να αποβούν δυσάρεστες, όπως να τρέξει μακριά, να σας γρατσουνίσει ή να εκνευριστεί ακόμα περισσότερο.6. Επίμονο βλέμμα με ανοιχτό το στόμα
Κατά αυτή την κίνηση, η γάτα ανοίγει το στόμα της για να μυρίσει με τον ουρανίσκο της, για να κατανοήσει πιο περίπλοκες μυρωδιές, που δεν μπορεί να το κάνει μέσω της μύτης.
7. Σιγανό νιαούρισμα
Ένα σιγανό νιαούρισμα είναι ο τρόπος που η γάτα σας σας χαιρετάει και σας καλωσορίζει. Είναι διακριτικό και εύκολα το καταλαβαίνετε. Συνήθως συνδυάζεται με τρίψιμο στα πόδια.


8. Η γάτα σας ακούγεται σα να «παραμιλάει» βγάζοντας παράξενους ήχους
Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, και συμβαίνει όταν η γάτα σας δει κάτι που θέλει να κυνηγήσει, όπως κάποιο έντομο ή ένα πουλί από το παράθυρο. Σημαίνει ότι έχει «κλειδώσει» τον στόχο της και είναι έτοιμη να το πιάσει. Μη ξεχνάτε ότι η γάτα σας είναι ένας μικρός κυνηγός.


9. Ξαπλώνει πάνω σε πράγματα
Όταν οι γάτες θέλουν να τους δώσουμε σημασία, θα κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή μας, και αυτό σημαίνει να ξαπλώσουν πάνω στα πράγματά μας και να απαιτήσουν χάδια ή παιχνίδια. Είναι επίσης σημάδι ότι θέλουν να νιώσουν ασφάλεια κοντά σας. Δοκιμάστε να έχετε κοντά σας τη γάτα σας όταν θέλετε να χαλαρώσετε, για να χαλαρώσει και η γάτα σας.
10. Κοιμάται πάνω στο θώρακά σας
Στις γάτες αρέσει να κοιμούνται πάνω στο στήθος σας, καθώς εκτός από ζεστασιά, νιώθουν ασφάλεια και ακούνε τον χτύπο της καρδιάς σας. Είναι ένα σημάδι ότι η γάτα νιώθει προστατευμένη δίπλα σας. Δεχτείτε το ως ένα σημάδι αγάπης από τη γάτα σας!


11. Γατίσιο γουργούρισμα
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ως κατοικίδιο μια γάτα για να διαπιστώσει ότι μία από τις αγαπημένες τους συνήθειες είναι το γουργούρισμα. Ακόμη και οι γάτες που μπορεί να συναντήσει κανείς στο δρόμο -όσες από αυτές αφήσουν να τις πλησιάσεις- θα το κάνουν συνοδεία ήχου γουργουρίσματος!
Τι σημαίνει λοιπόν αυτός ο χαρακτηριστικός αυτός ήχος που βγάζουν οι γάτες και πότε το κάνουν;
Οι γάτες γουργουρίζουν όταν απολαμβάνουν τα χάδια του ιδιοκτήτη τους, όταν κάποιος τους «ξύσει» κάτω από το πηγούνι, όταν πεινάνε και θέλουν φαγητό, αλλά και ενώ τρώνε.
Μερικές φορές γουργουρίζουν ακόμη κι όταν πέφτουν για ύπνο και αφήνονται στην αγκαλιά του Μορφέα.
Το γουργούρισμα είναι γενικότερα γνωστό ως «σημάδι» ότι μια γάτα νιώθει άνετα, ασφαλής και ευτυχισμένη.

www.newsbeast.gr
toocute.gr
kgrek

Δεν υπάρχουν σχόλια: