Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Μια βιβλιοπώλης στο Μπάρι



Η Ιζαμπέλα, ένα μικρό επαρχιακό βιβλιοπωλείο και η θάλασσα πέρα από το Μπάρι

Μια βιβλιοπώλης στο Μπάρι

Στο μικρό γραφικό ιταλικό λιμάνι του Μπάρι πριν 40 χρόνια η Ιζαμπέλα άνοιξε ένα κομψό βιβλιοπωλείο. Στα μέτρα της, όπως η ίδια λέει. Ήταν η εποχή που δύσκολα μια γυναίκα έπαιρνε την απόφαση να ξεκινήσει δική της επιχείρηση ειδικά στον ιταλικό νότο. Ήταν όμως ο θείος της που την έπεισε ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο μια τέτοια προσπάθεια κι έτσι η Ιζαμπέλα έγινε “τοπικό” σύμβολο της ανεξαρτήσιας της γυναίκας.
`Όλα αυτά τα χρόνια έχει γνωρίσει εκατοντάδες ανθρώπους που την επισκέπτονται από όλες τις γωνιές της Ιταλίας για να μιλήσουν μαζί της.
Διαβάζει 30 βιβλία το μήνα, θέλοντας να είναι πάντα ετοιμοπόλεμη όταν θα βομβαρδιστεί από τις ερωτήσεις των αναγνωστών της ή ενός περαστικού. Δεν ακολουθεί τις τάσεις της εποχής όταν παραγγέλνει βιβλία. Φέρνει στο βιβλιοπωλείο της ό,τι εκείνη θέλει και καθημερινά αφήνει τους πελάτες της να αράζουν σε έναν καναπέ και να διαβάζουν με την ησυχία τους βιβλία της αρεσκείας τους, ασχέτως αν στο τέλος θα τα αγοράσουν. Λέγεται ότι μερικοί φοιτητές ολοκλήρωσαν τις διατριβές τους σε εκείνο τον καναπέ.

  Η ιστορία ανθρώπων-μύθων της ιταλικής πόλης του Μπάρι δημοσιεύεται στο  

Κανείς δεν ξέρει -σήμερα τουλάχιστον -τι θα γίνει με το μικρό βιβλιοπωλείο, καθώς ο ιδιοκτήτης του θέλει να το μετατρέψει σε γκαράζ! Και η Ιζαμπέλα, έχοντας πια μεγαλώσει αρκετά σκέφτεται ότι μπορεί να περάσει την υπόλοιπη ζωή της στο παράθυρο του…μπάνιου της καπνίζοντας δέκα τσιγάρα την ημέρα. Αυτή τη συμφωνία είχε κάνει εξ αρχής με το…τσιγάρο. Το καλό, λέει η ίδια, είναι ότι από το παράθυρο του μπάνιου της, μαζί με την απόλαυση του τσιγάρου μπορεί να απολαύσει και τη θάλασσα που σκάει μύτη ανάμεσα στα κτίρια. Ε, δεν είναι λίγο αυτό, μονολογεί!




Δεν υπάρχουν σχόλια: