Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ελεύθερος ο ομογενής Αυστραλός Χάρης Νικολαΐδης στην Ταϊλάνδη

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά διαβάσαμε την παρακάτω είδηση στην Καθημερινή.

Ως γνωστό το blog αυτό συμπαραστάθηκε ενεργά στην προσπάθεια για την απελευθέρωση του συμπατριώτη μας από τις φυλακές της Ταϊλάνδης.


Ελεύθερος ο ομογενής στην Ταϊλάνδη


Της Ζωγιας Kουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Χρειάστηκαν τέσσερις αιτήσεις χάριτος, η κινητοποίηση διεθνών ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώσεων δημοσιογράφων και συγγραφέων, δεκάδες άρθρα στον διεθνή Τύπο, περίπου 10.000 υπογραφές στο Διαδίκτυο και στο facebook, για να αφεθεί ελεύθερος, έπειτα από έξι εφιαλτικούς μήνες στις φυλακές της Ταϊλάνδης, ο ομογενής Αυστραλός Χάρης Νικολαΐδης. Την περασμένη Πέμπτη, του απονεμήθηκε χάρη από τον βασιλιά της Ταϊλάνδης και σήμερα βρίσκεται στη Μελβούρνη στο πλευρό της 74χρονης μητέρας του Δέσποινας, που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο από την αγωνία της για την περιπέτειά του.

Κι όμως, μόλις ένα μήνα πριν, αλυσοδεμένος χειροπόδαρα, ο Νικολαΐδης είχε ακούσει με δάκρυα στα μάτια το δικαστήριο να τον καταδικάζει σε τρία χρόνια φυλάκισης για το αδίκημα της προσβολής της μοναρχίας. Μια παράγραφος για την άσωτη ζωή ενός ανώνυμου πρίγκιπα στο ρομαντικό μυθιστόρημά του «Αληθοφάνεια», που εξέδωσε το 2005 στην Ταϊλάνδη (όπου ζούσε και εργαζόταν τα τελευταία έξι χρόνια), ήταν αρκετή για να ζήσει ως «ζωντανός νεκρός» στα κελιά της Μπανγκόκ από τις 31 Αυγούστου 2008, οπότε και συνελήφθη, μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό, λίγο μετά την αποφυλάκισή του ο Νικολαΐδης κατηγορήθηκε από πρώην συνάδελφό του, που επίσης διαβιούσε στην Ταϊλάνδη, πως επιδίωξε τη σύλληψή του για να γίνει διάσημος συγγραφέας. Σύμφωνα, όμως, με τον αδελφό του, κ. Φορντ Νικολαΐδη, ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Από την πρώτη στιγμή οι συνθήκες σύλληψης του Χάρη Νικολαΐδη (δύο χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου που πούλησε μόλις επτά αντίτυπα και εν μέσω πολιτικών ταραχών) προκάλεσαν έκπληξη. Tο προσχέδιο του μυθιστορήματος είχε κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές προς έγκριση χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση επί της επίμαχης παραγράφου. Oι δικοί του υποψιάζονταν πως ο Νικολαΐδης συνελήφθη σε μια κρίσιμη στιγμή για να περισωθεί το κύρος της μοναρχίας.

http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif

Hμερομηνία : 24/2/09
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: