Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ : Υπερβολική η φοβία με τον ιό

Από την RealNews της 2.8.2009

Υπερβολική η φοβία με τον ιό

Τέσσερις καθηγητές ιατρικής συμβουλεύουν τον κόσμο να μη σπεύδει με το παραμικρό στα νοσοκομεία

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Νιώθετε ότι έχετε συμπτώματα γρίπης; Μείνετε σπίτι, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα γίνουν εντονότερα, μη σπεύδετε στα νοσοκομεία με το παραμικρό, «μπορεί να μπείτε υγιείς και φεύγοντας να έχετε κολλήσει τον ιό». Αυτό τονίζουν μέσω της «Κ» τέσσερις καθηγητές ιατρικής (Παθολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας και Παιδιατρικής) κάνοντας λόγο για υπερβολική φοβία απέναντι στον ιό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πραγματικά πρώτο πανδημικό κύμα θα ενσκήψει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα, συμπληρώνοντας με νόημα ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να σταθεί αφορμή να οργανώσουμε (επιτέλους…), έστω υποτυπωδώς, ένα Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Χριστόδουλος Στεφανάδης
Διογκώνουν το πρόβλημα

Για υπερβολική αντίδραση από τους πολίτες κάνει λόγο μιλώντας στην «Κ» ο κ. Στεφανάδης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το τι παρουσιάζεται. Οπως επισημαίνει, «ακόμα και στην περίπτωση πανδημίας, οι θάνατοι εξαιτίας της γρίπης θα είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τα τροχαία δυστυχήματα, τα καρδιαγγειακά επεισόδια ή άλλους λοιμώδεις παράγοντες». Ο κ. Στεφανάδης αναφέρεται στο παράδειγμα άλλων χωρών με μεγάλο αριθμό ασθενών, τονίζοντας «δεν νεκρώνει η ζωή στην Αγγλία ή την Ισπανία! Δεν κατέρρευσε το σύστημα σε αυτές τις χώρες! Εάν όλοι όμως σπεύσουν στο νοσοκομείο με το παραμικρό, όσο οργανωμένο να είναι ένα σύστημα υγείας θα φτάσει η στιγμή που δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Από τη δική μου εμπειρία βλέπω κόσμο που έρχεται αναίτια στα νοσοκομεία. Ειδικά καρδιοπαθείς, που λόγω της πάθησής τους είναι ιδιαίτερα ευασθητοποιημένοι». Γι' αυτήν την ομάδα πληθυσμού, ο κ. Στεφανάδης σημειώνει πως «όταν έχουν έντονα συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους για οδηγίες. Αλλά, το να σπεύσουν με το πρώτο σύμπτωμα στο νοσοκομείο είναι υπερβολικό και επικίνδυνο, γιατί μπορεί να πάνε υγιείς και να φύγουν με τον ιό!».

* O κ. Xρ. Στεφανάδης είναι καθηγητής καρδιολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Αθανάσιος Σκουτέλης
Ο δύσπιστος Ελληνας

«Το ότι υπάρχει η νέα γρίπη δεν σημαίνει ότι τα άλλα νοσήματα θα κάνουν ανακωχή», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Σκουτέλης. Οπως επισημαίνει, «ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται και δεν πρέπει να καταφεύγει με το παραμικρό στα νοσοκομεία. Πολύ περισσότερο στα μεγάλα νοσοκομεία, που σκοπός τους είναι να παρέχουν τριτοβάθμια περίθαλψη και όχι να εξετάζουν λαιμούς. Θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και σε περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω φροντίδα να απευθύνονται σε σημεία παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, όπως ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων, ιδώτες γιατρούς κ.ά.». Σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη, το πρόβλημα είναι ότι οι Ελληνες είναι απείθαρχος και δύσπιστος λαός και αν τους λες να μην ανησυχούν δεν σε πιστεύουν· «όμως θα υποφέρουν όλοι εάν ο καθένας θέλει να εξεταστεί από τη γρίπη στον Ευαγγελισμό. Κινδυνεύει να «στομώσει» το σύστημα, και το πρόβλημα δεν είναι τι συμβαίνει τώρα, αλλά τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο». Ο κ. Σκουτέλης χαρακτηρίζει τη νέα γρίπη ως μία καλή αφορμή να οργανωθεί -έστω και υποτυπωδώς- ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο θα μείνει ως κληρονομιά για τη χώρα μας.

* Ο κ. Αθ. Σκουτέλης είναι καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και διευθυντής της Ε΄ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Κων/νος Γουργουλιάνης
Κίνδυνος για το σύστημα

«Οταν περιμένει κάποιος στην ουρά στα Επείγοντα του νοσοκομείου με άλλους 150 ασθενείς, οι πιθανότητες είναι ακόμα και εάν δεν έχει γρίπη, να κολλήσει», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Γουργουλιάνης και τονίζει ότι «η μεγάλη συρροή ασθενών με συμπτώματα στα νοσοκομεία φορτώνει το σύστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε ένα πραγματικό περιστατικό γρίπης ή να υπάρχει μεγαλύτερη αναμονή και ταλαιπωρία για τα βαρύτερα περιστατικά». Ο ίδιος πάντως χαρακτηρίζει δικαιολογημένη -ώς ένα βαθμό- την αυξημένη ανησυχία. «Πρόκειται για ένα καινούργιο γεγονός για την ανθρωπότητα και δεν υπάρχει η σχετική εμπειρία ούτε από την ιατρική κοινότητα ούτε από τα ΜΜΕ ούτε γενικότερα από την κοινωνία», σημειώνει. Ο κ. Γουργουλιάνης συστήνει στους ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις -που αποτελούν ομάδα πληθυσμού υψηλού κινδύνου- να ενημερώνουν τον γιατρό τους στην περίπτωση που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.

* Ο κ. Κ. Γουργουλιάνης είναι καθηγητής Πνευμονολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Δημήτρης Καφετζής
Πανικός από δημοσιεύματα

«Ξέχασέ τα όλα και κοίτα να περάσεις καλά στις διακοπές σου». Αυτό προτείνει ο κ. Καφετζής στους γονείς που τον ρωτούν τι θα πρέπει να προσέχουν σε σχέση με τη νέα γρίπη. Ο κ. Καφετζής υποστηρίζει ότι οι πολίτες δεν έχουν πανικοβληθεί από την ίδια τη νόσο, αλλά από την έντονη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «εμείς προσπαθούμε να τους ηρεμήσουμε από όσα ακούν και διαβάζουν το τελευταίο διάστημα. Αυτό που εγώ λέω στους γονείς είναι να τα ξεχάσουν όλα και να μην ασχολούνται με το ζήτημα. Μόνο όταν υπάρξει πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό. Και ξέρουν πολύ καλά πότε το παιδί τους έχει πρόβλημα».

* Ο κ. Δ. Καφετζής είναι καθηγητής Παιδιατρικής και διευθυντής της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Σε παγκόσμιο επίπεδο

- 168 κράτη έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης.

- 1.154 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νέας γρίπης.

- 162.380 περιστατικά της νέας γρίπης έχουν καταγραφεί επισήμως.

Στην Ελλάδα

- 1.002 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

- 50% των κρουσμάτων εκδηλώθηκε στην Αττική.

- 4 ασθενείς χρειάστηκαν (τουλάχιστον έως την Παρασκευή το απόγευμα) νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

- 8 νοσοκομεία αναφοράς γρίπης στην Αττική και 3 στη Θεσσαλονίκη.

Κόλλησα τη νέα γρίπη και «επέζησα»

Η 18χρονη Μυρτώ παραθέριζε στην Ιο, εκεί κόλλησε τον ιό της γρίπης και ως… καθ' υλην αρμόδια μάς διαβεβαιώνει ότι «ψυχραιμία, μια απλή γρίπη είναι και την έχουμε κάνει απίστευτο ζήτημα. Την πέρασα και είμαι εδώ».

Η ίδια περιγράφει στην «Κ» την εμπειρία της, που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για εμάς όσο και για τις υγειονομικές αρχές.

«Είχαμε πάει στην Ιο μία παρέα έξι ατόμων για μία εβδομάδα. Πριν ξεκινήσουμε είχαμε λάβει οδηγίες από τους γονείς, να προσέχουμε. Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε τους τουρίστες και διάφορα σχετικά. Τα ακολουθήσαμε, στο μέτρο του δυνατού», λέει η Μυρτώ.

Δύο ημέρες πριν από την επιστροφή στην Αθήνα, εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα στην παρέα. «Μία φίλη μας έκανε πυρετό και έβηχε. Ο πυρετός στην αρχή δεν ήταν υψηλός και δεν δώσαμε σημασία. Ομως κάποια στιγμή άρχισε να ανεβαίνει, έφτασε 38 - 38,2 και δεν κατέβαινε, παρά τα αντιπυρετικά».

Τότε ήταν που αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από το Κέντρο Υγείας του νησιού, χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Εγώ κάθησα με τη φίλη μας. Οι υπόλοιποι πήγαν στο Κέντρο Υγείας το οποίο όμως βρήκαν κλειστό. Η ώρα ήταν 11.30 μ.μ. και από το εσωτερικό του ιατρείου ακουγόταν μουσική. Χτύπησαν να τους ανοίξουν, αλλά τίποτα! Τελικά αναγκαστήκαμε να τηλεφωνήσουμε στη μητέρα της φίλης που αρρώστησε, η οποία τηλεφώνησε στον οικογενειακό γιατρό που μας μετέφερε οδηγίες».

Εως ότου φύγουν από την Ιο πέντε από τα έξι μέλη της παρέας είχαν εμφανίσει συμπτώματα. Αλλωστε, έμεναν όλοι στο ίδιο δωμάτιο. Η τελική επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για τη νέα γρίπη ήρθε στην Αθήνα όταν εστάλη δείγμα μίας ασθενούς στο Παστέρ. Για τη Μυρτώ η γρίπη ξεκίνησε με πονόλαιμο. «Στην αρχή ο λαιμός μου πονούσε, σαν να ήταν ξερός, μετά είχα λίγο βήχα και μετά δέκατα που μάλιστα αρχικά νόμιζα ότι ήταν λόγω κούρασης. Ο πυρετός σταδιακά ανέβηκε, έφτασε έως και 38,6, αλλά έπεσε αμέσως μόλις πήρα αντιπυρετικά».

«Συνολικά ο πυρετός κράτησε τρεις ημέρες. Τώρα απλώς πονάει ο λαιμός μου, αλλά παραμένω σε «καραντίνα» περιμένοντας να περάσουν επτά ημέρες».

Πώς αντέδρασαν οι συγγενείς της όταν έμαθαν ότι είχε τη νέα γρίπη;

«Στην αρχή φοβήθηκαν μην τυχόν πάθω τίποτα χειρότερο. Αλλά τελικά ησύχασαν, αφού δεν είχα σοβαρά συμπτώματα. Για να πω την αλήθεια, εάν κι εμείς ακούγαμε όσο ήμασταν στο νησί αυτά που λένε από τα δελτία ειδήσεων για τη γρίπη, θα είχαμε φρικάρει…».


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100089_09/08/2009_325189

Δεν υπάρχουν σχόλια: