Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Αν «ανέβει» η θάλασσα κατά ένα μέτρο....




Το παρακάτω άρθρο το αλίευσα στην τοπική εφημερίδα του Νομού Λασιθίου Κρήτης την «Ανατολή» και σας το μεταφέρω γιατί αναφέρεται σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα που απειλεί τις παραθαλάσσιες περιοχές του πλανήτη και φυσικά και την χώρα μας με την πληθώρα των νήσων και των παραθαλασσίων περιοχών της.

Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι άμεσο. Όμως αν δεν ενδιαφερθούμε ΟΛΟΙ άμεσα για το περιβάλλον θα φορτώσουμε με άλλο ένα ουσιαστικό πρόβλημα τις επόμενες γενιές.

Ας προλάβουμε λοιπόν τις δυσοίωνες εξελίξεις και ας κάνουμε ότι μπορούμε για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να μην κατηγορηθούμε από τους ιστορικούς του μέλλοντος για αδιαφορία και ανευθυνότητα.


Αν «ανέβει» η θάλασσα κατά ένα μέτρο στον… Άγιο Νικόλαο!

Εφιαλτικά σενάρια για τη Μεσόγειο!

Οι επιστήμονες ανησυχούν για το μέλλον της Μεσογείου και οι προβλέψεις τους, που προέκυψαν από έρευνες, θυμίζουν σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Οι αλλαγές του κλίματος, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα επηρεάσουν πολύ τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο Θάλασσα. Ένα από τα σενάρια που προέκυψε από τις επιστημονικές εκτιμήσεις αναφέρει ότι στο τέλος του αιώνα η θάλασσα θα ανεβεί κατά ένα μέτρο. Οι καταποντισμένες ακτές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα υποχρεώσει εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Γάλλων επιστημόνων, το 2075 η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Μεσογείου θα έχει ανεβεί από 2 μέχρι και 4 βαθμούς Κελσίου. Περισσότερο θα πληγούν το Αιγαίο πέλαγος και η Αδριατική. Τα ζεστά νερά, επίσης, σε συνδυασμό με τη μόλυνση, θα επηρεάσουν άμεσα και την αλιεία, ενώ θα απειληθούν πολλά είδη μεγάλων και μικρών ψαριών που ζουν στη Μεσόγειο.

Στις παραλίες του Αγίου Νικολάου!

Μας είπαν λοιπόν οι ειδικοί ότι πιθανότατα η θάλασσα, στο τέλος του αιώνα, να ανέβει κατά ένα μέτρο. Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω είναι υποθετικά, γιατί μπορεί οι επιστήμονες να μας λένε σήμερα κάποιες θεωρίες τους, αλλά έρχονται άλλοι μετά και λένε άλλα. Τα παρακάτω σχόλια μπορούν να εκληφθούν και σαν… χιουμοριστικά. Έχουμε λοιπόν και λέμε!

Ευτυχώς η πόλη μας δεν είναι επίπεδη! Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πλημμυρήσουμε ιδιαίτερα αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας κατά ένα μέτρο. Όμως, κάποιες παραλίες θα εξαφανιστούν ή θα μετατοπιστούν στα ενδότερα. Παράδειγμα στον Αλμυρό, όπου η θάλασσα θα φτάσει μέχρι το δρόμο, ενώ η παραλία του Γαργαδόρου μάλλον θα εξαφανιστεί.

Μεγάλο πρόβλημα θα έχει το γήπεδό μας, γιατί στην Άμμο, η θάλασσα ίσως φτάσει μέχρι τον Εθνικό δρόμο! Στην Κιτροπλατεία, θα κολυμπάμε μπροστά από την Αγροτική Τράπεζα και στο Αμμούδι μπροστά από τον Άγιο Αντώνιο! Μικρότερο το πρόβλημα στα Χαβάνια και ξεχνάμε την Ελούντα όπου στο Κανάλι θα πρέπει να φτιαχτούν… «ολλανδικά»έργα!

Τέλος πάντων, εμείς τότε δεν θα ζούμε, ας σκεφτούν οι επόμενοι πως θα λύσουν το πρόβλημα. Είπαμε ο Άγιος Νικόλαος θα έχει το μικρότερο πρόβλημα λόγω της μορφολογίας του εδάφους του!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: