Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ






Πριν από κάποιο διάστημα με αφορμή το απαράδεκτο δημοσίευμα του FOCUS αναφέρθηκα στην βάρβαρη γερμανική κατοχή της Ελλάδος το 1941 -1944. Υπάρχουν όμως γεγονότα που δεν πρέπει να αμφισβητούμε. Στην διάρκεια της κατοχής βρέθηκαν στην πατρίδα μας και Γερμανοί που θαύμαζαν και αγαπούσαν αυτό τον τόπο και προσπάθησαν να δείξουν την αγάπη τους αυτή με διάφορους τρόπους. Οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ αυτοί λάτρεψαν αυτό τον τόπο και έδειξαν την αγάπη τους έμπρακτα με τα έργα τους και με τις συχνές επισκέψεις τους στα μέρη που υπηρέτησαν σε δύσκολες στιγμές για αυτούς και για εμάς. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ρούντο Σβάρτζ (Rudo Schwarz) που φρόντισε να μεταδώσει την αγάπη αυτή και στα παιδιά του. Διαβάστε λοιπόν την ιστορία του μέσα από τα όσα έγραψε η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου Κρήτης.
ΚΓ



Αγάπησε τον τόπο




Ο Ρούντο Σβαρτς είχε φτάσει στην Κρήτη στις 30 Ιανουαρίου του 1943. Το νησί δεν υπήρξε γι’ αυτόν μόνο, ή κυρίως, μια κατεχόμενη περιοχή και ένα από τα πολλά πεδία του πολέμου.

Ο Σβαρτς εξοικειώθηκε με τον τόπο, αγάπησε τους ανθρώπους, τη φύση και τα μνημεία. Ακούμπησε τη ζεστή ματιά του στους ανθρώπους και τα πράγματα, αποτύπωσε και κατέγραψε εικόνες με ενδιαφέρον ερασιτέχνη αρχαιολόγου, λαογράφου και φυσιοδίφη.

«13 Φεβρουαρίου 1944 Σήμερα είναι Κυριακή πρωί. Ο ήλιος λάμπει και με δελεάζει για οδοιπορικό και έτσι αρπάζω το μπλοκ ζωγραφικής μου και περπατώ στα Μάλια και το χώρο ανασκαφής του τότε μινωικού πολιτισμού.Ο δρόμος με οδηγεί κατά μήκος της παραλίας και έχω πάντα το γραφικό ελκυστικό πανόραμα του κόλπου των Μαλίων».





Eνας Γερμανός καλλιτέχνης στην Κρήτη του Πολέμου


Eγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο




Η κατοχική Κρήτη μέσα από τα μάτια ενός Γερμανού ζωγράφου παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ» που εγκαινιάστηκε χθες στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις αρχές Νοεμβρίου.





Δωρεά της οικογένειας



Τον Οκτώβριο του 2008, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών έγινε αποδέκτης μιας γενναιόδωρης παραχώρησης. Οι κύριοι Ingo Schwarz-Quandt και Heinz Schwarz, γιοι του Γερμανού ζωγράφου, Rudo Schwarz, δώρισαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ένα τμήμα του αρχείου και των έργων του πατέρα τους, ο οποίος, ως στρατιώτης της Βέρμαχτ, υπηρέτησε στην Κρήτη το 1943-44. Το κρητικό Αρχείο Rudo Schwarz περιλαμβάνει 18 ελαιογραφίες και πορτρέτα με μολύβι ή κάρβουνο, ένα Φωτογραφικό Άλμπουμ με 460 περίπου φωτογραφίες και ένα Ημερολόγιο 388 σελίδων, στο οποίο καταγράφεται η περιήγησή του κυρίως στο νομό Ηρακλείου και το βορειοδυτικό τμήμα του νομού Λασιθίου με ένθετα λεπτομερή σχέδια (ακουαρέλες, παστέλ, σκίτσα με μολύβι και πενάκι).



Περιηγήσεις ενός καλλιτέχνη




Η Έκθεση αναπτύσσεται σε δύο κύριες ενότητες που αντιστοιχούν σε δύο αίθουσες. Στην πρώτη (φωτεινή) αίθουσα εκτίθενται επιλεγμένα εικαστικά έργα του Ρούντο Σβαρτς, διαρθρωμένα σε ομάδες με κριτήριο τη θεματογραφία (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, οικισμοί, λαογραφία και καθημερινή ζωή, αρχιτεκτονική κ.λπ.) και την τεχνική (ακουαρέλα, παστέλ, μολύβι, μελάνι).

Οι περιηγήσεις του καλλιτέχνη στους οικισμούς και την ύπαιθρο της κρητικής γης αποτυπώνονται σε περισσότερες υπο-ενότητες.

Στον ίδιο χώρο, μια οθόνη αφής επιτρέπει στον επισκέπτη να περιηγηθεί στο Αρχείο Rudo Schwarz, που παρουσιάζεται επίσης στο διαδίκτυο (www.historical-museum.gr/schwarz).

Η δεύτερη (σκοτεινή) αίθουσα αποτελεί το χώρο παρουσίασης του φωτογραφικού αρχείου του Γερμανού καλλιτέχνη.

Εσωτερικά φωτιζόμενες εκτυπώσεις επιλεγμένων φωτογραφιών ξεδιπλώνουν το οδοιπορικό του φωτογράφου σε διάφορα χωριά και περιοχές της Κρήτης. Επιπλέον φωτογραφίες προβάλλονται υπό τη μορφή slide-show σε μια οθόνη, ενώ στον ίδιο χώρο μια εικαστική βιντεογκατάσταση επιχειρεί μια σύγχρονη καλλιτεχνική παράσταση του έργου του Σβαρτς.

Η ενότητα κλείνει με την υποβλητική προθήκη των προσωπικών αντικειμένων του καλλιτέχνη.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Κλαίρη Μιτσοτάκη, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ., η Εύα Γραμματικάκη, διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, και ο Κωστής Μαμαλάκης, επιμελητής του Μουσείου με τη συνδρομή του προέδρου της Ε.Κ.Ι.Μ. Αλέξη Καλοκαιρινού. Για την υλοποίηση της έκθεσης εργάσθηκαν επίσης οι επιμελητές του Ι.Μ.Κ. Αγησίλαος Καλουτσάκης, Αγγελική Μπαλτατζή και Φανή Καμπάνη.

Η συνεισφορά της Δέσποινας Περτσελάκη ήταν καθοριστική για το στήσιμο των έργων.

Η εικαστική βίντεο-εγκατάσταση είναι δημιούργημα της Δανάης Σύρρου. Οι μεταφράσεις έγιναν από τον Μπεν Πήτερ, οι γραφιστικές εργασίες από τον Ηλία Κουρτέση, οι ηλεκτρονικές εργασίες από τον Βαγγέλη Παπαδάκη (Διαδύο Ο.Ε.), οι εκτυπώσεις από τον «Κύβο», οι κατασκευές πλέξιγκλας από τον Αλέκο Κάββαλο και οι κορνίζες από το «Σκίτσο» του Βασίλη Χαρκιολάκη, τον οποίο η Ε.Κ.Ι.Μ. ευχαριστεί για την ευγενή χορηγία των εργασιών.


Πηγή:

http://www.patris.gr/articles/179425/115442



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ RUDO SCHWARZ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ





Πηγή:

http://www.historical-museum.gr/schwarz/



Δεν υπάρχουν σχόλια: